
Cursus Energieneutraal bouwen en renoveren
Bouwen volgens BENG, NOM of Passiefhuis? Na deze 4-daagse cursus maak jij van energieneutraal bouwen en renoveren ook jouw succes!
De wereld is midden in de energietransitie. Deze brengt ook veel veranderingen teweeg in de bouw en installatiesector. Nieuwe vaardigheden zijn vereist zoals duurzaam bouwen en integraal samenwerken – een uitdaging voor de markt! In de cursus Energieneutraal bouwen en renoveren leer je dat duurzaam, efficiënt en betaalbaar bouwen samengaan. Er zijn nu vakmensen nodig die zelfstandig kunnen werken en verantwoordelijkheid nemen. En dus kunnen participeren in efficiënte samenwerkingsvormen. Deze cursus is het antwoord op actuele vraagstukken van ontwerpende en uitvoerende bouwprofessionals.
Sluit je aan bij de koplopers!
Deze cursus Energieneutraal bouwen en renoveren van Kennisinstituut KERN is bestemd voor professionals in de bouw en installatiebranche, medewerkers en ondernemers van aannemersbedrijven en architectenbureaus, adviseurs, installateurs, projectontwikkelaars en projectleiders.
Je hebt een bouwgerelateerde vakopleiding of je bent medewerker van een aannemersbedrijf of woningbouwvereniging, energie- of bouwadviseur, projectontwikkelaar of projectleider.
Energieneutraal bouwen is de nieuwe bouwstandaard, voor nieuwbouw én renovatie. Grijp die uitdaging en pak die nieuwe kansen! Als je deze essentiële en zeer waardevolle kennis bijspijkert blijf jij aan de bal en hou je de aansluiting met de koplopers in de bouw- en installatiesector. Deze cursus kan alles voor je veranderen.
Alles over energieneutraal bouwen en renoveren in vier dagen
Wetenschappelijke kennis en de bouwpraktijk gaan hand in hand. De basisprincipes van energieneutraal en passief bouwen worden begrijpelijk vertaald naar jouw bouwpraktijk. Voorbeelden, oefeningen, uitleg door ervaren docenten en projectbezoeken maken je vertrouwd met de belangrijke (uitvoerings-)aspecten bij energieneutraal bouwen.
De kennis die je opdoet kun je direct praktisch toepassen. Welke materialen zijn geschikt en hoe kom je tot een hoogwaardige uitvoering? Hoe los je thermische bruggen op en wanneer vormen deze wel en geen probleem? Hoe realiseer je een goede luchtdichtheid, ook in complexe situaties? Een bijzondere plek nemen de kozijnen in, want deze leveren, als het goed is, een relevante bijdrage aan de verwarming. En hoe stem je hier de installaties goed op af?
Bouwkunde en installatietechniek gaan hand in hand. Comfortventilatie; verwarming via ventilatielucht en passieve koeling worden in verband gebracht met de bouwkundige kwaliteit. Zo begrijp je de (vaak verrassend andere) dimensionering van installaties in een energieneutraal gebouw.
Energieneutraal bouwen wordt simpel, betaalbaar en betrouwbaar door goed samen te werken. Deze cursus slaat de brug tussen de verschillende disciplines, want bij een energieneutraal gebouw vormen ze een integraal geheel. Je wordt alert op de snijvlakken, daar waar je moet afstemmen in ontwerp en in de uitvoering.

Er komt veel bij kijken!
Energieneutraal bouwen – er komt zo veel bij kijken! Details en berekeningen waarmee je meestal goed uit de voeten kon werken niet meer. Laat staan de vuistregels voor het dimensioneren van de installaties!
Ook al is energieneutraal bouwen dé nieuwe bouwstandaard, de bouwprofessional heeft niet zo een-twee-drie de antwoorden op vragen die steeds meer spelen in ontwerp en uitvoering van energieneutrale projecten. Bijvoorbeeld:
- Hoe krijg je een gebouw echt luchtdicht en waarom moet dit überhaupt?
- Een kozijn inpakken en dus extra isoleren, hoe zinvol is dat?
- Wordt koelen standaard, gezien de afgelopen warme zomers?
Daarbij komt er steeds meer druk op de uitvoering. De beloofde kwaliteit moet worden aangetoond. Zij het voor EPV, een opdracht met garantie op de energieprestatie of binnenkort met de wet kwaliteitsborging.
- Hoe voorkom je gedoe in de uitvoering of achteraf?
- Welke keuzes maak je, ook omdat de materiaalkosten extreem stijgen?
- Hoe blijf je als bouwprofessional aan de bal in een tijd van steeds meer off-site productie en grootschalige uitrol van schilrenovaties?
De cursus Energieneutraal bouwen en renoveren biedt jou ondersteuning bij het vinden van de weg hierin. De weg die het beste past bij jou en je klanten. Het vertrekpunt is je eigen inzicht. Inzicht over de samenhang van de factoren die bij een betaalbaar, gezond en comfortabel gebouw een integraal geheel vormen.

Integrale aanpak
Een integrale aanpak is dé sleutel voor een succesvolle omschakeling naar energieneutraal bouwen. Voor een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil is een eenvoudig uitvoerbare detaillering, een goed doordachte werkvolgorde en kwaliteit in de uitvoering nodig. Ook moet de installatie goed passen bij het gebouw. Kortom: koppen bij elkaar, en wel zo vroeg mogelijk.
Samenwerken is goud waard!
Energieneutraal bouwen is een uitdaging maar ook een kans. Het kan namelijk echt duurzaam, comfortabel én betaalbaar. Hiervoor moeten alle energetische maatregelen wel goed op elkaar zijn afgestemd. Een goede samenwerking van betrokken disciplines is daarbij cruciaal voor de juiste ontwerp-besluiten.
Trias Energetica is de economisch voordeligste route. Een correcte bouwkundige aanpak beperkt de energiebehoefte voor verwarming hierbij tot een tiende (!) van wat tot nu toe gebruikelijk was. In zo een gebouw staan installaties niet meer op zichzelf. Maar ze worden nauwkeurig afgestemd op het gebouw en op de behoefte van de bewoners/gebruikers.
Een succesvolle uitvoering is natuurlijk sterk afhankelijk van de know-how van de vakmensen. En van hun betrokkenheid. Vooral voor de uitvoerende bouwpartners is het besef belangrijk dat alle delen van een energieneutraal gebouw tezamen leiden tot het beoogde resultaat. Samen zorg je voor een goed gestroomlijnd werkproces, de interdisciplinaire samenwerking van alle collega’s, van werkplanning tot uitvoering.

Synergie
Een luchtdichte gebouwschil zorgt voor een veel beter te sturen ventilatieluchtstroom. Resultaat: een aangename, gezonde binnenlucht met minder ventilatorenergie, minder geluid en minder warmteverlies in de winter. Allemaal vruchten van een integrale aanpak.
‘Zo doen we het altijd’ is echt verleden tijd
Als je je marktpositie wilt behouden en versterken en jezelf verder wil ontwikkelen maak dan je deze kennis eigen. Zo raak je niet achterop, als ondernemer én als medewerker. Wil je aansluiten bij de koplopers in de bouw, dan is deze cursus echt iets voor jou! Met deze nieuwe kennis kan alles voor je veranderen. Lees de testimonials:

Gert-Jan van de Broek, directeur Technisch Installatiebedrijf Toonen:
“Als je als installateur in de toekomst wil meedraaien in een bouwteam voor het realiseren van een passiefhuis is deze leerzame cursus een must!”
Met de cursus Energieneutraal bouwen en renoveren maak je er ook jouw succes van
Voor energieneutraal bouwen hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je kunt bouwen en vertrouwen op jarenlange ervaring en wetenschappelijke kennis, beproefd in talloze energieneutrale passiefhuisprojecten in Nederland, maar ook wereldwijd.
Je behaalt het internationaal erkende certificaat Passiefhuis Vakman
De cursus leidt op voor het examen Passiefhuis Vakman. Slaag je, dan ontvang je het internationaal erkende en gewaardeerde certificaat Passive House Tradesperson. Deelname aan de modules is niet verplicht voor deelname aan het examen. Het certificaat wordt verstrekt door het Passive House Institute.
Zij gingen jou voor: Gecertificeerde passiefhuis bouwprofessionals
Rutger Naber, adviseur Binnenklimaat, Zehnder Group Nederland B.V.:
“De cursus heeft mij verder inzicht gegeven in de samenhang tussen de verschillende aspecten qua bouwfysica en installatietechniek. Om tot de juiste afgewogen keuzes in energieneutrale gebouwen te komen en hierin als Zehnder onze positie te weten is de opgedane integrale kennis zeer relevant.”
Je krijgt les van zeer ervaren docenten
Dit is een cursus van experts voor experts, dus echt een praktijkcursus.De hoofddocenten zijn Clarence Rose (passiefhuisspecialist), Henk Wegkamp (energetisch-economisch analist), Carl-peter Goossen (NZEB-ontwerpmanager) en Nicolaas van Everdingen (energetisch adviseur). Hun enorme ervaring op verschillende werkterreinen en de voorbeeldprojecten helpen je zeker aan te sluiten op de nieuwe bouwpraktijk. Hun diepgaande kennis van de bouwpraktijk van energieneutraal bouwen delen zij graag met jou!