Cursus Energieneutraal Bouwen biedt integraal perspectief aan specialisten

Jesse de Jonge

Jesse de Jonge

De voorjaarseditie 2019 van de KERN-cursus Energieneutraal bouwen en renoveren is onlangs afgerond. Nu nog even wachten op de uitslagen van de examens. Cursist Jesse de Jonge – planner bij Van Gemert Installatiegroep BV – was op zoek naar integrale kennis om zijn klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Onze cursuscoördinator Verena Conzett ging met hem in gesprek om te onderzoeken of hij met de cursus zijn doel bereikt heeft.

Jesse, wat zou je over de 4-daagse cursus in het algemeen kunnen zeggen?

In het kort: de cursus was van de eerste minuut tot aan de laatste nuttig en interessant!

Ik ging blanco de cursus in, met geen tot weinig voorkennis op het gebied van duurzaam bouwen. Na het volgen van deze cursus kan ik nu klanten adviseren op het gebied van duurzaam bouwen volgens de principes van het passiefhuis.

 

Wat was jouw reden om voor deze cursus te kiezen?

Bij Van Gemert Installatiegroep willen we de stap maken van puur installaties adviseren en installeren naar partner zijn voor de klant. We willen een aanspreekpunt zijn die hen uitgebreid advies kan geven als het gaat om duurzaam bouwen en renoveren. We zijn geïnteresseerd in het hele plaatje van duurzaam bouwen. Wij zien het als noodzaak om onze focus te verruimen naar een nog breder en integraal perspectief. Om dit te kunnen moeten we kennis verzamelen in ons bedrijf.

We hebben intern een team ‘Kennis en Innovatie’ samengesteld. Vanuit dit groepje was ik degene die als eerste op een cursus mocht gaan. We hebben gezocht naar cursusaanbieders op het vlak van duurzaam bouwen en kwamen uiteindelijk bij Kennisinstituut KERN uit. Ik ben heel tevreden over deze keuze.

In de cursus kreeg ik de bevestiging dat je geen passiefhuis kan bouwen (of renoveren) zonder dat de verschillende disciplines met elkaar samenwerken. Dat betekent dus dat ook kennis vereist is op het gebied dat niet jouw specialisatie is. Als je het principe van een passiefhuis begrijpt (en daar kom je niet omheen als je deze cursus volgt) besef je dat alles met elkaar samenhangt. Om een voorbeeld te noemen: “Zonder een goed werkende ventilatie wordt het al verdraaid lastig een passiefhuis te realiseren.”

Jesse, sluit de cursus bij de vragen van het examen “passiefhuis vakman” aan?

Absoluut! En meer dan dat. Volgens mij komt in de cursus een diepte aan bod die voor het behalen van het certificaat niet eens nodig is. Dat zie ik ook terug in de zeer uitgebreid geschreven readers. De readers zijn een naslagwerk waarmee ik ook na de cursus mijn kennis over specifieke onderwerpen verder kan verdiepen.

De cursus bereid je goed voor om de vragen van het examen te beantwoorden. Ik kon de inhoud van de cursus in de vragen van het examen terug zien. Bij de meeste vragen had ik het gevoel dat ik ze juist kon beantwoorden.

Waarom heb je gekozen om het certificaat te behalen?

Het volgen van de cursus is volgens mij het belangrijkste. Ik hecht er veel meer waarde aan dan aan het examen of het certificaat. Echter met het certificaat kan ik mijn kennis aantonen bij een klant. Het is een keurmerk waar je vertrouwen mee kan scheppen. Bovendien, als ik slaag, is het ook voor mij een bevestiging dat ik de inhoud van de cursus begrepen heb.

Wat vond je bijzonder aan de cursus?

Ik vond het speciaal dat er verschillende docenten per dagdeel les gaven. Elke docent had zijn eigen manier van trainen en bracht de onderwerpen op zijn eigen manier. Dat maakt het afwisselend en levendig. Als je een onderwerp op verschillende manieren voorgedragen krijgt, heb je voor jezelf de kans om het te verdiepen. Bovendien levert het trainen door verschillende docenten een soort controle op, dat wat er getraind wordt ook klopt. Het enthousiasme van elke docent viel mij ook op.

Samen oefenen tijdens de praktijkcursus

De groep van cursisten was heterogeen. Er zaten vakmensen in de cursus, die al jaren met een eigen adviesbureau bezig zijn, maar ook mensen zo als ik met bijna geen kennis op het vlak van duurzaam bouwen. Toch is de inhoud van de cursus zodanig opgebouwd dat iedereen iets aan heeft. Voor de ene is bijna alles nieuw, maar hij kan de stof wel volgen. Voor een ander is het verdieping van reeds aanwezige kennis. Voor sommigen is het ook een soort bijscholing, want er wordt ook veel vernieuwd in de bouwnijverheid.

Wat de organisatie betreft en de voorzieningen op de cursusdag ter plekke kan ik alleen zeggen, dat er werk van werd gemaakt. Ik hoefde daadwerkelijk alleen in mijn e-mails te lezen waar ik wanneer hoefde zijn, en verder was voor alles gezorgd, koffie, thee en een lekkere lunch. Ik kon mijn aandacht volledig op de cursus richten.

Inhoudelijk vind ik dat je, zonder de kennis uit deze cursus als basis, geen product en geen advies kan aanbieden op het gebied van duurzaam bouwen!

Dank je wel Jesse, en we wensen je veel plezier en succes bij het omzetten van je kennis in de praktijk!

Wil jij je ook verder verdiepen in energieneutrale bouw vanuit een praktisch en integraal perspectief, zodat je nog meer verschil kan maken in de energietransitie? Schrijf je dan in voor onze volgende  via cursus Energieneutraal bouwen en renoveren. Deze opleiding is geschikt voor zowel (professionele) opdrachtgevers als uitvoerenden in de bouw.

Delen