Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie

Word jij koploper in de bouw- en installatiesector?

Door gebouwen te realiseren die hoog comfort bieden én nauwelijks energie verbruiken, ben jij klanten echt optimaal van dienst en word je koploper in de bouw- en installatiesector. Tijdens de summer school Passiefhuisontwerp en -constructie leer je alles over passief bouwen. Zo ontwikkel, ontwerp en bouw jij straks gebouwen die optimaal comfort bieden en klaar zijn voor de toekomst.

Dit levert de Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie je op

In deze praktijkgerelateerde en wetenschappelijk gefundeerde opleiding maak je diepgaand kennis met de bouwfysische basis en principes van passief bouwen.

Na deelname aan de summer school heb jij:

 • Diep inzicht in de principes en werkzame factoren van passief bouwen;
 • Concrete handvatten voor toepassing in de Nederlandse bouwpraktijk;
 • Inzicht in wat er nodig is om in samenwerking met andere partijen tot zeer energiezuinige, gezonde en comfortabele gebouwen te komen.

Na succesvolle afronding van je examen ontvang je een internationaal erkend certificaat Passive House Designer/Advisor van het Passive House Institute. Hiermee laat jij als professional of bedrijf zien dat je over de juiste kennis en expertise beschikt voor zeer energie-efficiënt bouwen. Je ontwikkelt, ontwerpt en bouwt straks gebouwen die klaar zijn voor de toekomst!

Past de summer school Passiefhuisontwerp en -constructie bij jou?

Heb jij minimaal hbo werk- en denkniveau en wil je een belangrijke bijdrage leveren aan een succesvolle energietransitie in de bouw? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

De training passiefhuisontwerp en -constructie wordt gevolgd door diverse professionals in de bouw- of installatiebranche, zoals:

 • Projectleiders en management architectenbureau en aannemersbedrijf
 • (Energie-)adviseurs
 • Installateurs en
 • Projectontwikkelaars

Hoe zien de lesdagen er uit?

De Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie is een zeer compacte en intensieve opleiding en vindt plaats gedurende 7 aaneengesloten werkdagen tussen 9u en 16u30. ‘s avonds tussen 19u30 en 21u biedt KERN de mogelijkheid aan de hand van een praktijkvoorbeeld het geleerde van de dag te oefenen.

Aansluitend aan de summer school kun je deelnemen aan onze reguliere PHPP-cursus. Voor ervaren PHPP-gebruikers is het mogelijk om de summer school te volgen zonder deelname aan deze training.

Dit biedt de summer school Passiefhuisontwerp en -constructie

Theorie en praktijk

Passief bouwen is een beproefde wetenschappelijke methode voor gezond, comfortabel en betaalbaar (en dus zeer energiezuinig) bouwen. De passiefhuis-principes worden wereldwijd al ruim 30 jaar succesvol toegepast. In deze cursus krijg jij grip op de theoretische achtergronden van de passiefhuistechnologie om deze goed te kunnen inzetten in je eigen bouwpraktijk. Hierin versterken theorie en toepassing elkaar dus echt.

Bouwkunde en installatietechniek

Je leert de bouwfysische achtergronden en natuurkundige samenhangen kennen die bepalend zijn voor het binnenklimaat. Deze onderbouwen we met sprekende praktijkvoorbeelden. De gepresenteerde resultaten uit wetenschappelijk onderzoek en de ervaring van de docenten maken de passiefhuisprincipes goed begrijpelijk en inzetbaar. Zo krijg je grip op de energetische en bouwfysische samenhang tussen bouwkunde en installatietechniek. Natuurlijk bespreken we ook de detaillering en het materiaalgebruik bij verschillende bouwsystemen. En uiteraard leer je hoe je installaties goed kunt dimensioneren en leer je alle facetten kennen van zeer energie-efficiënte ventilatie, warm-tapwaterinstallatie en uiteraard verwarmings- en koelinstallaties.

Woningbouw en utiliteit

De passiefhuisprincipes zijn van toepassing op zowel de woningbouw als ook op de utiliteitsbouw. Maar de technische uitvoering kent de nodige verschillen. In deze training leer je de specifieke uitdagingen en oplossingen in de praktijk kennen.

Nieuwbouw én renovatie

De passiefhuistechnologie is juist voor energetische renovatie zeer relevant. Niet alleen om bouwfouten te voorkomen bij het isoleren van bestaande gebouwen, maar ook om een energetisch effectieve aanpak überhaupt betaalbaar te maken. Na afloop van de cursus kun jij klanten die hun gebouw willen renoveren voorzien van het beste advies.

Proces en kwaliteitsborging

Of je nu in de bouw- of installatiebranche werkzaam bent: een goede samenwerking is noodzakelijk voor het slagen van passiefhuisprojecten. Bij het realiseren van passiefhuizen gaat om de verbinding tussen gebouw en installaties én het ontwerp en de uitvoering. In deze opleiding word je je bewust van belangrijke aandachtspunten voor de praktijk op de bouwplaats. Ook leer je het belang van een degelijke kwaliteitsborging kennen en de toegevoegde waarde en werkwijze van de passiefhuiscertificering.

Je krijgt les van zeer ervaren docenten

Deze cursus wordt gegeven door de Passief-bouwen-docenten van KERN: Clarence Rose, Jan Geerts en Carl-peter Goossen. Hun enorme ervaring op verschillende werkterreinen en de voorbeeldprojecten helpen je zeker aan te sluiten op de nieuwe bouwpraktijk. Hun diepgaande kennis van de bouwpraktijk van energieneutraal bouwen delen zij graag met jou!

Clarence Rose

Expert zeer energiezuinig bouwen en renoveren, geaccrediteerde passiefhuiscertificeerder

Jan Geerts

Specialist binnenklimaat, bouwfysica en duurzaam materiaalgebruik

Carl-peter Goossen

NZEB-ontwerpmanager

Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie

3.750,004.650,00 excl. btw

Let op: Voor deelname aan het examen Passive House Designer/Advisor dien je in het bezit te zijn van een licentie voor de nZEB-tool/PHPP.

Heb je de licentie nog niet en ook nog geen ervaring met het rekenen met de nZEB-tool? Selecteer hierboven dan ‘Complete cursus, incl. examen, incl. nZEB-tool-lessen’. Je ontvangt dan 30% korting op de nZEB-tool. Vermeld dit even bij de bestelling van de nZEB-tool/PHPP.

Zodra je geslaagd bent voor het examen Passive House Designer/Advisor plaatsen we je naam en werkprofiel op onze website. Mocht dit niet gewenst zijn, laat het ons dan weten.

Bekijk hier de cursusvoorwaarden.

De training vindt plaats bij minimaal 8 deelnemers.

Tot 20% korting!

Hoe fijn is het om een cursus samen met je collega’s te volgen? Maar ook om vervolgens samen de vertaling van het geleerde te maken naar jullie eigen werkomgeving?
Wij ondersteunen dit van harte en geven daarom de volgende kortingen:

 • 10% bij 2 deelnemers.
 • 15% bij 3 deelnemers.
 • 20% bij 4 deelnemers of meer.

Is jouw bedrijf lid van DNA of van BNA? Dan krijg je 20% korting (vermeld dit bij aanmelding – gaarne via “vooruitbetaling” bestellen en niet via IDEAL; er wordt dan een aangepaste factuur gestuurd).

Data en tijden:

Cursus Passiefhuisontwerp en -constructie:
ma 2-9-2024 tot en met donderdag 5-9-2024 van 9.00-16.30u & 19.30-21.00u
vr 6-9-2024 van 9.00-16.30u
ma 9-9-2024 van 9.00-16.30u & 19.30-21.00u
di 10-9-2024 van 9.00-16.30u

Het avondprogramma is een verdiepende toegepaste oefening van de lesstof en casuïstiek en niet dringend vereist.

PHPP/nZEB-tool cursus:
ma 16-9-2024 van 9.15u tot 16.30u
di 17-9-2024 van 9.15u tot 16.30u

Examenvoorbereiding:
ma 7-10-2024 van 9.15u tot 15.00u

Examen:
do 17-10-2024 van 13.30 tot 16.30u

Locatie: De Summer school Passiefhuisontwerp- en constructie houden wij op een unieke locatie in de buurt van Nijmegen, op De Refter. In dit voormalige klooster in Beek-Ubbergen is ook een mogelijkheid voor overnachting in 6 privé slaapkamers of anders in authentieke chambrettes, waar de kloosterleerlingen vroeger sliepen. Dit verblijf is voor de deelnemers aan deze cursus gratis.
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om thuis te overnachten of elders in de buurt.

De maaltijden zijn vegetarisch. Het is mogelijk om rekening te houden met specifieke dieetwensen.

De cursus vindt plaats bij “De Elegast” in de Refter.

Rijksstraatweg 37
6574 AC Ubbergen (bij Nijmegen)

Over deze cursus

Het lesmateriaal, dat wij in deze cursus gebruiken, is afkomstig van het Passive House Institute. Dit materiaal wordt wereldwijd toegepast bij het opleiden van in de ontwerpfase betrokken bouw-professionals. De vertaling naar het Nederlands is uitgevoerd door KERN in samenwerking met Hogeschool Windesheim waar deze cursus ook wordt aangeboden.

Benieuwd naar de eisen voor het examen “Gecertificeerd Passive House Designer”?

Download hier de leerdoelen-catalogus voor het examen.

Passive House Institute Kennisinstituut KERN passief bouwen en renoveren

Programma Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie (onder voorbehoud)

Grondbeginselen passief bouwen en de bouwfysica van warmte en vocht

 • Welkom
 • Introductie
 • Certificering als passiefhuisontwerper/adviseur
 • Bouwfysica: warmtetransport
 • Bouwfysica: vocht

In deze bijeenkomst maak je kennis met de geschiedenis, het belang en de grondbeginselen van passief bouwen. We kijken naar relevante regelgeving, het economisch belang van passief bouwen en kosten in de totale levenscyclus.
Daarnaast leggen we een stevige basis in de bouwfysica: eerst bespreken we de verschillende energievormen, warmtetransport, warmteweerstand, U-waardes (bouwelementen) en ψ-waardes (thermische bruggen). Daarna zoomen we in op de bouwfysica van vocht met de bouwfysische randvoorwaarden voor gezonde binnenlucht, vochttransport en vochtbescherming.

Thermisch comfort en het ontwerp van de thermische schil in de woning- en utiliteitsbouw. Bij ons en in andere klimaatzones

 • Bouwfysica: comfort
 • Passiefhuisontwerp van de thermische schil
 • Thermische schil van passiefhuizen in andere klimaatzones en bij utiliteitsgebouwen

Thermisch comfort is een belangrijk aspect van de passiefhuistechnologie. In deze les maak je diepgaand kennis met de aspecten van thermisch comfort (o.a. behagelijkheid, temperatuurverschillen, stralingstemperatuur).
Ook gaan we de diepte in met het ontwerp van de thermische schil. We bespreken de ontwerpprincipes en het materiaalgebruik en het ontwerpen van constructies zonder thermische bruggen. In deze bijeenkomst bespreken we het ontwerp van de thermische schil, specifiek voor de utiliteitsbouw en in andere klimaatzones.

Luchtdicht bouwen, luchtdoorlatendheidsmeting en thermografie – Ramen, deuren en zonwering

 • Luchtdicht bouwen
 • Luchtdichtheitscontrole en thermografie
 • Ramen – Basiskennis, Beglazing, Kozijn, Inbouw
 • Zonwering en voorkomen van schittering

Luchtdicht bouwen is een belangrijk ontwerpprincipe voor energiezuinige, geïsoleerde gebouwen. Naast de theoretische kaders bespreken we op dag praktische oplossingen en ontwerpprincipes. Vervolgens bespreken we methoden van luchtdichtheidsmetingen en thermografie. Hoe voer je deze metingen praktisch uit en hoe analyseer en interpreteer je de resultaten?
In de middag bespreken we alles op het gebied van zeer energiezuinige ramen en deuren: hoe kies je de juiste kozijnen en beglazing? Daarnaast kijken we naar de positionering van ramen en deuren in de constructie. Tot slot bespreken we de betekenis en manieren van zonwering in een passiefhuis.

Balansventilatie

 • Ventilatie
 • Ventilatie-oefening

In de ochtend komt het thema ventilatie uitgebreid aan bod: wat zijn de functies en ontwerpprincipes van mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning? Wat zijn de verschillende componenten van het ventilatiesysteem en hoe richt je de luchtverdeling en de bediening van de ventilatie in?
In de middag ga je praktisch aan de slag met het ontwerp van een ventilatiesysteem. We kijken naar het ontwerp en fouten in daadwerkelijk geïnstalleerde systemen. Ook bespreken we uitvoeringsaspecten, bouwtoezicht, kwaliteitsborging en aspecten als gebruiksrichtlijnen en onderhoud van ventilatie-installaties.

Warmtebronnen: verwarming en warm tapwater in het passiefhuis

 • Verwarming
 • Verwarming-oefening

In deze bijeenkomst bespreken we het thema verwarming. Wat is de warmtebehoefte in passieve gebouwen, hoe bereken je de pieklast voor verwarming en hoe zorg je voor comfort met minimale warmtetoevoer? Ook gaan we in op strategieën voor verschillende temperaturen in verschillende ruimtes. Aan de hand van een oefening verdiepen we het thema verwarming. We bespreken de bijzonderheden van zeer energiezuinige warm tapwaterinstallaties in goed geïsoleerde gebouwen en maken kennis met passieve en actieve koeling in passieve gebouwen. Je leert de toepasbaarheid van verschillende warmtebronnen kennen. Hoe ziet een efficiënte distributie van warmte en warm tapwater eruit? En hoe minimaliseer je warmteverliezen?

Koeling en de businesscase van passief bouwen

 • Koelen en ontvochtigen
 • Economie van Passiefhuizen

In de ochtendsessie bespreken we de strategieën voor energiezuinige (passieve) koeling en de voorwaarden voor zomercomfort in passiefhuizen. Wat zijn de eisen aan en eigenschappen van actieve koeling in passieve gebouwen? Welke componenten kan je gebruiken en hoe distribueer je koelte? Uiteraard bespreken we ook hier de praktische uitvoeringsaspecten. Ook komen de uitdagingen aan bod bij actieve koeling, in ons maar ook in warme klimaatzones.

Na de lunch komt de businesscase van passieve gebouwen aan bod. Hierbij bespreken we de levenscyclusanalyse en levenscysluskosten, en uiteraard de aanpak van een economisch haalbaarheidsonderzoek en aspecten als financiering.

Renovatie, kwaliteitsborging en excursie

Energetische renovatie
Kwaliteitsborging en gebouwcertificering
Excursie

In de ochtend staat de toepassing van de geleerde stof bij renovatie centraal: aan welke eisen moeten renovatieprojecten voldoen? Hoe maak je bestaande gebouwen klaar voor de toekomst? Wat zijn de uitdagingen daarbij en hoe kun je passiefhuistechnologie goed tot z’n recht laten komen in renovatieprocessen? Hoe ga je om met isolatie en thermische bruggen, luchtdichtheid, ramen, en hoe voorzie je een bestaand gebouw energiezuinig van frisse lucht. Je maakt kennis met verschillende mogelijkheden en oplossingen voor energetische renovatie en we bespreken hoe je passiefhuisrenovaties ook stapsgewijs kunt uitvoeren.

Daarnaast bespreken we kwaliteitsborging van ontwerp tot oplevering, controles op de bouwplaats en doel en werkwijze van gebouwcertificering van passiefhuizen en energetische renovatieprojecten.

We sluiten de opleiding af met een boeiende excursie naar een passief bouwproject.

PHPP: Praktisch ontwerp- en rekentool

Op twee dagen ga je aan de slag met het “Passive House Planning Package” (PHPP). Je maakt kennis met deze praktische ontwerp- en rekentool voor duurzame gebouwen, nieuwbouw of renovatie. Hiermee breng je op een nauwkeurige manier de werkelijke energiebalans van gebouwen in beeld tijdens de ontwerpfase. Hierbij krijg je zicht op de effecten van ontwerp-optimalisatie. Tijdens deze bijeenkomsten leer je deze rekentool gebruiken zodat je hiermee bij jouw projecten aan de slag kunt gaan.

Deelname aan dit deel van de cursus is niet verplicht. Voor het afleggen van het examen is kennis van de PHPP en enige ervaring met PHPP-berekeningen vereist.

Cursus Passiefhuis Ontwerp en ConstructieDit voeg je toe op je cv

Met deze opleiding doe je diepgaande kennis op over passiefhuistechnologie, zodat je helemaal klaar bent voor je eerste succesvolle zeer energiezuinige bouwproject. Als je slaagt voor het examen ontvang je een internationaal erkend certificaat Passive House Designer/Advisor van het Passive House Institute, waarmee je als professional en als bedrijf laat zien een duidelijk commitment en de expertise te hebben voor zeer energie-efficiënt bouwen.

Vragen?

Heb je vragen over de summer school Passiefhuisontwerp en -constructie? We beantwoorden ze graag. Neem contact met ons op.

Direct aanmelden

Meld je hier direct aan voor de summer school Passiefhuisontwerp en -constructie.