Summer school Passiefhuisontwerp & -constructie

Op welke manier bouw jij aan de toekomst?

Met het volgen van de summer school Passiefhuisontwerp & -constructie sluit je aan bij de koplopers in de bouw- en installatiesector en bouw je mee aan de werkelijke verduurzaming van Nederland. Je leert nieuwe gebouwen en renovaties te ontwerpen die hoog comfort bieden en daarbij nauwelijks energie verbruiken. In deze training leg je een grondige wetenschappelijke basis en leer je van de ervaring met passiefhuisprincipes aan de hand van inspirerende voorbeelden. Je ontwikkelt, ontwerpt en bouwt straks gebouwen die klaar zijn voor de toekomst!

Dit biedt de Summerschool Passiefhuis Ontwerp & Constructie

In deze compacte, praktijkgerelateerde opleiding maak je diepgaand kennis met de wetenschappelijke basis en principes van passief bouwen. Je raakt vertrouwd met de praktische uitwerking van deze principes, zodat ze meteen goed van pas komen in jouw toekomstige echt duurzame projecten.

Theorie en praktijk

Passief bouwen is een beproefde wetenschappelijke methode voor gezond, comfortabel en betaalbaar (en dus zeer energiezuinig) bouwen. De passiefhuis principes worden wereldwijd al ruim 30 jaar succesvol toegepast. In deze cursus krijg jij grip op de theoretische achtergronden van de passiefhuistechnologie om deze goed te kunnen inzetten in je eigen bouwpraktijk: Hierin versterken theorie en toepassing elkaar dus echt.

Bouwkunde en installatietechniek

Je leert de bouwfysische achtergronden en natuurkundige samenhangen kennen die bepalend zijn voor het binnenklimaat. Deze onderbouwen we met sprekende praktijkvoorbeelden. De gepresenteerde resultaten uit wetenschappelijk onderzoek en de ervaring van de docenten maken de passiefhuisprincipes goed begrijpelijk en inzetbaar. Zo krijg je grip op de energetische en bouwfysische samenhang tussen bouwkunde en installatietechniek. Natuurlijk bespreken we ook de detaillering en het materiaalgebruik bij verschillende bouwsystemen. En uiteraard leer je hoe je installaties goed kunt dimensioneren en leer je alle facetten kennen van zeer energie-efficiënte ventilatie, warm-tapwaterinstallatie en uiteraard  verwarmings- en koelinstallaties.

Woningbouw en utiliteit

De passiefhuisprincipes zijn van toepassing op zowel de woningbouw als ook op de utiliteitsbouw. Maar de technische uitvoering kent de nodige verschillen. In deze training leer je de specifieke uitdagingen en oplossingen in de praktijk kennen.

Nieuwbouw én renovatie

De passiefhuistechnologie is juist voor energetische renovatie zeer relevant. Niet alleen om bouwfouten te voorkomen bij het isoleren van bestaande gebouwen, maar ook om een energetisch effectieve aanpak überhaupt betaalbaar te maken.

Proces en kwaliteitsborging

Omdat het realiseren van passiefhuizen gaat om de verbinding tussen gebouw en installaties en zowel het ontwerp als ook de uitvoering zorgvuldige afstemming vereist is een goede interdisciplinaire samenwerking voorwaardelijk voor het slagen van de projecten. In deze opleiding word je je uiteraard ook bewust van belangrijke aandachtspunten voor de praktijk op de bouwplaats. Ook leer je het belang van een degelijke kwaliteitsborging kennen en de toegevoegde waarde en werkwijze van de passiefhuiscertificering.

Na deelname aan de Summerschool Passiefhuis Ontwerp & Constructie heb jij:

 • Diep inzicht in de principes en werkzame factoren van passief bouwen;
 • Concrete handvatten die je kunt toepassen in jouw volgende bouwproject;
 • Inzicht in wat er nodig is om in samenwerking met andere partijen tot zeer energiezuinige, gezonde en comfortabele gebouwen te komen.

Hoe zien de lesdagen er uit?

De summer school is een zeer compacte (intensieve!) opleiding en vindt plaats gedurende 7 aaneengesloten werkdagen tussen 9u en 16u30. ‘s avonds tussen 19u30 en 21u biedt KERN de mogelijkheid aan de hand van een praktijkvoorbeeld het geleerde van de dag te oefenen.

Aansluitend aan de summerschool kun je deelnemen aan de reguliere PHPP-cursus. Voor ervaren PHPP-gebruikers is het mogelijk om de Summerschool te volgen zonder deelname aan deze training.

Je krijgt les van zeer ervaren docenten

Deze cursus wordt gegeven door de Passief-bouwen-docenten van KERN: Clarence Rose, Jan Geerts en Carl-peter Goossen. Hun enorme ervaring op verschillende werkterreinen en de voorbeeldprojecten helpen je zeker aan te sluiten op de nieuwe bouwpraktijk. Hun diepgaande kennis van de bouwpraktijk van energieneutraal bouwen delen zij graag met jou!

Clarence Rose

Expert zeer energiezuinig bouwen en renoveren, geaccrediteerde passiefhuiscertificeerder

Jan Geerts

Specialist binnenklimaat, bouwfysica en duurzaam materiaalgebruik

Carl-peter Goossen

NZEB-ontwerpmanager

Summer school Passiefhuisontwerp & -constructie

3.750,004.575,00 excl. btw

Let op: voor deelname aan deze cursus dien je in het bezit te zijn van een licentie voor de nZEB-tool/PHPP. Deelnemers aan deze cursus krijgen 30% korting op de nZEB-tool/PHPP. Vermeld dit bij bestelling.

Bij aanmelding voor het examen gaan we er zonder tegenbericht van uit dat we jouw naam en werkprofiel na geslaagd examen op onze website mogen tonen.

Kijk hier voor de cursusvoorwaarden.

De training vindt plaats bij minimaal 8 deelnemers.

Data en tijden:
ma, 2-9-2024, 9-16u30 & 19u30-21u
di, 3-9-2024, 9-16u30 & 19u30-21u
wo, 4-9-2024, 9-16u30 & 19u30-21u
do, 5-9-2024, 9-16u30 & 19u30-21u
vr, 6-9-2024, 9-16u30

ma, 9-9-2024, 9-16u30 & 19u30-21u
di, 10-9-2024, 9-16u30

ma, 16-9-2024, 9u15- 16u30 (PHPP/nZEB-tool)
di, 17-9-204, 9u15-16u30 (PHPP/nZEB-tool)

Examenvoorbereiding: ma, 7-10-2024, 9u15-15u

Examen: do, 17-10-2024, 13u30-16u30

Locatie: Deze summer school houden wij op een unieke locatie in de buurt van Nijmegen, op de Refter. In dit voormalige klooster in Beek-Ubbergen is ook een mogelijkheid voor overnachting in 6 privé slaapkamers of anders in authentieke chambrettes, waar de kloosterleerlingen vroeger sliepen. Dit verblijf is voor de deelnemers aan deze cursus gratis.
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om thuis te overnachten of elders in de buurt.

De maaltijden zijn vegetarisch. Het is mogelijk om rekening te houden met specifieke dieetwensen.

De Refter

De cursus vindt plaats bij “De Elegast” in de Refter.

Rijksstraatweg 37
6574 AC Ubbergen

(bij Nijmegen)

Tot 20% korting!

Wij raden je aan om een collega mee te nemen naar deze cursus. Dat is gezellig maar helpt ook na de cursus om het geleerde samen in praktijk te brengen. Daarom geven wij de volgende kortingen:

 • 10% bij 2 deelnemers.
 • 15% bij 3 deelnemers.
 • 20% bij 4 deelnemers of meer.

Is jouw bedrijf lid van DNA? Dan krijg je 20% korting (vermeld dit bij aanmelding – gaarne via “vooruitbetaling” bestellen en niet via IDEAL; er wordt dan een aangepaste factuur gestuurd). Deze kortingen gelden voor de reguliere prijs en zijn dus niet stapelbaar op de vroegboek-korting.

Over deze cursus

Het lesmateriaal, dat wij in deze cursus gebruiken, is afkomstig van het Passive House Institute. Dit materiaal wordt wereldwijd toegepast bij het opleiden van in de ontwerpfase betrokken bouw-professionals. De vertaling naar het Nederlands is uitgevoerd door KERN in samenwerking met Hogeschool Windesheim waar deze cursus ook wordt aangeboden.

Leerdoelen examen voor “Gecertificeerd Passive House Designer”

Download hier de leerdoelen-catalogus voor het examen.

Passive House Institute Kennisinstituut KERN passief bouwen en renoveren

Is de Summer school Passiefhuis Ontwerp & Constructie iets voor jou?

Ben jij een professional uit de bouw- of installatiebranche?

 • Ondernemer
 • Medewerker van een aannemersbedrijf of architectenbureau
 • Adviseur
 • Installateur
 • Projectontwikkelaar of;
 • Projectleider

Heb je minimaal een hbo werk- en denkniveau en wil je een concrete bijdrage leveren aan een succesvolle energietransitie in de bouw? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Programma Summer school Passiefhuis Ontwerp & Constructie (onder voorbehoud)

Grondbeginselen passief bouwen en de bouwfysica van warmte en vocht

 • Welkom
 • Introductie
 • Certificering als passiefhuisontwerper/adviseur
 • Bouwfysica: warmtetransport
 • Bouwfysica: vocht

In deze bijeenkomst maak je kennis met de geschiedenis, het belang en de grondbeginselen van passief bouwen. We kijken naar relevante regelgeving, het economisch belang van passief bouwen en kosten in de totale levenscyclus.
Daarnaast leggen we een stevige basis in de bouwfysica: eerst bespreken we de verschillende energievormen, warmtetransport, warmteweerstand, U-waardes (bouwelementen) en ψ-waardes (thermische bruggen). Daarna zoomen we in op de bouwfysica van vocht met de bouwfysische randvoorwaarden voor gezonde binnenlucht, vochttransport en vochtbescherming.

Thermisch comfort en het ontwerp van de thermische schil in de woning- en utiliteitsbouw. Bij ons en in andere klimaatzones

 • Bouwfysica: comfort
 • Passiefhuisontwerp van de thermische schil
 • Thermische schil van passiefhuizen in andere klimaatzones en bij utiliteitsgebouwen

Thermisch comfort is een belangrijk aspect van de passiefhuistechnologie. In deze les maak je diepgaand kennis met de aspecten van thermisch comfort (o.a. behagelijkheid, temperatuurverschillen, stralingstemperatuur).
Ook gaan we de diepte in met het ontwerp van de thermische schil. We bespreken de ontwerpprincipes en het materiaalgebruik en het ontwerpen van constructies zonder thermische bruggen. In deze bijeenkomst bespreken we het ontwerp van de thermische schil, specifiek voor de utiliteitsbouw en in andere klimaatzones.

Luchtdicht bouwen, luchtdoorlatendheidsmeting en thermografie – Ramen, deuren en zonwering

 • Luchtdicht bouwen
 • Luchtdichtheitscontrole en thermografie
 • Ramen – Basiskennis, Beglazing, Kozijn, Inbouw
 • Zonwering en voorkomen van schittering

Luchtdicht bouwen is een belangrijk ontwerpprincipe voor energiezuinige, geïsoleerde gebouwen. Naast de theoretische kaders bespreken we op dag praktische oplossingen en ontwerpprincipes. Vervolgens bespreken we methoden van luchtdichtheidsmetingen en thermografie. Hoe voer je deze metingen praktisch uit en hoe analyseer en interpreteer je de resultaten?
In de middag bespreken we alles op het gebied van zeer energiezuinige ramen en deuren: hoe kies je de juiste kozijnen en beglazing? Daarnaast kijken we naar de positionering van ramen en deuren in de constructie. Tot slot bespreken we de betekenis en manieren van zonwering in een passiefhuis.

Balansventilatie

 • Ventilatie
 • Ventilatie-oefening

In de ochtend komt het thema ventilatie uitgebreid aan bod: wat zijn de functies en ontwerpprincipes van mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning? Wat zijn de verschillende componenten van het ventilatiesysteem en hoe richt je de luchtverdeling en de bediening van de ventilatie in?
In de middag ga je praktisch aan de slag met het ontwerp van een ventilatiesysteem. We kijken naar het ontwerp en fouten in daadwerkelijk geïnstalleerde systemen. Ook bespreken we uitvoeringsaspecten, bouwtoezicht, kwaliteitsborging en aspecten als gebruiksrichtlijnen en onderhoud van ventilatie-installaties.

Warmtebronnen: verwarming en warm tapwater in het passiefhuis

 • Verwarming
 • Verwarming-oefening

In deze bijeenkomst bespreken we het thema verwarming. Wat is de warmtebehoefte in passieve gebouwen, hoe bereken je de pieklast voor verwarming en hoe zorg je voor comfort met minimale warmtetoevoer? Ook gaan we in op strategieën voor verschillende temperaturen in verschillende ruimtes. Aan de hand van een oefening verdiepen we het thema verwarming. We bespreken de bijzonderheden van zeer energiezuinige warm tapwaterinstallaties in goed geïsoleerde gebouwen en maken kennis met passieve en actieve koeling in passieve gebouwen. Je leert de toepasbaarheid van verschillende warmtebronnen kennen. Hoe ziet een efficiënte distributie van warmte en warm tapwater eruit? En hoe minimaliseer je warmteverliezen?

Koeling en de businesscase van passief bouwen

 • Koelen en ontvochtigen
 • Economie van Passiefhuizen

In de ochtendsessie bespreken we de strategieën voor energiezuinige (passieve) koeling en de voorwaarden voor zomercomfort in passiefhuizen. Wat zijn de eisen aan en eigenschappen van actieve koeling in passieve gebouwen? Welke componenten kan je gebruiken en hoe distribueer je koelte? Uiteraard bespreken we ook hier de praktische uitvoeringsaspecten. Ook komen de uitdagingen aan bod bij actieve koeling, in ons maar ook in warme klimaatzones.

Na de lunch komt de businesscase van passieve gebouwen aan bod. Hierbij bespreken we de levenscyclusanalyse en levenscysluskosten, en uiteraard de aanpak van een economisch haalbaarheidsonderzoek en aspecten als financiering.

Renovatie, kwaliteitsborging en excursie

Energetische renovatie
Kwaliteitsborging en gebouwcertificering
Excursie

In de ochtend staat de toepassing van de geleerde stof bij renovatie centraal: aan welke eisen moeten renovatieprojecten voldoen? Hoe maak je bestaande gebouwen klaar voor de toekomst? Wat zijn de uitdagingen daarbij en hoe kun je passiefhuistechnologie goed tot z’n recht laten komen in renovatieprocessen? Hoe ga je om met isolatie en thermische bruggen, luchtdichtheid, ramen, en hoe voorzie je een bestaand gebouw energiezuinig van frisse lucht. Je maakt kennis met verschillende mogelijkheden en oplossingen voor energetische renovatie en we bespreken hoe je passiefhuisrenovaties ook stapsgewijs kunt uitvoeren.

Daarnaast bespreken we kwaliteitsborging van ontwerp tot oplevering, controles op de bouwplaats en doel en werkwijze van gebouwcertificering van passiefhuizen en energetische renovatieprojecten.

We sluiten de opleiding af met een boeiende excursie naar een passief bouwproject.

PHPP: Praktisch ontwerp- en rekentool

Op twee dagen ga je aan de slag met het “Passive House Planning Package” (PHPP). Je maakt kennis met deze praktische ontwerp- en rekentool voor duurzame gebouwen, nieuwbouw of renovatie. Hiermee breng je op een nauwkeurige manier de werkelijke energiebalans van gebouwen in beeld tijdens de ontwerpfase. Hierbij krijg je zicht op de effecten van ontwerp-optimalisatie. Tijdens deze bijeenkomsten leer je deze rekentool gebruiken zodat je hiermee bij jouw projecten aan de slag kunt gaan.

Deelname aan dit deel van de cursus is niet verplicht. Voor het afleggen van het examen is kennis van de PHPP en enige ervaring met PHPP-berekeningen vereist.

Cursus Passiefhuis Ontwerp en ConstructieDit voeg je toe op je cv

Met deze opleiding doe je diepgaande kennis op over passiefhuistechnologie, zodat je helemaal klaar bent voor je eerste succesvolle zeer energiezuinige bouwproject. Als je slaagt voor het examen ontvang je een internationaal erkend certificaat van het Passive House Institute, waarmee je als professional en als bedrijf laat zien een duidelijk commitment en de expertise te hebben voor zeer energie-efficiënt bouwen.