Energiezuinig bouwen? Dakramen maken het verschil!

Wist je dat dakramen het verschil maken bij zeer energiezuinig bouwen? Dat ze een grote impact hebben op het binnenklimaat, het comfort en het energieverbruik in energiezuinige gebouwen? En wist je dat dakramen ook circulair kunnen zijn? Daarnaast is er winst te behalen in de uitvoering tijdens de bouw. We spraken met Hjalmar Bakker van Roto Frank, een koploper op het gebied van zeer energiezuinige, circulaire dakramen met een strak uitvoeringsproces.

Door Clarence Rose

Roto Frank is een toonaangevende producent van deur- en raambeslag en dakramen. Waarom hebben jullie je juist gericht op dakramen?

Roto begon als een succesvolle raamproducent. De oprichter, Wilhelm Frank, was ook de uitvinder van onder andere het beslag voor draaikiepramen. Dit product was zo gewild dat er in de jaren 60 handelsafspraken werden gemaakt met de raamindustrie: Roto zou toeleverancier worden van het beslag voor de concurrenten als Roto zou stoppen met de eigen raamproductie. Dakramen waren uitgesloten van deze afspraak. Daarom heeft Roto zich ook gericht op de ontwikkeling van dakramen en werd het bekend met uitvindingen zoals het top-uitzetraam, de hedendaagse R8.

Hoewel jullie al jaren populair zijn onder passiefhuis-adepten, lijken jullie nog niet echt ingeburgerd te zijn in Nederland. Hoe komt dat?

We zijn op dit moment juist aan het uitbreiden in Nederland. Nederland is een groeimarkt voor Roto. Voorheen opereerden we vanuit België, maar vorig jaar hebben we een kantoor in Nederland geopend. Ons team groeit ook. Zo hebben we recentelijk drie mensen aangenomen voor de buitendienst en projectondersteuning. Naast de grote dakraamfabrikanten Velux en Fakro, is Roto inmiddels al de derde speler op de Nederlandse markt.

Dus Nederland begint de smaak te pakken te krijgen. Hoe komt dat?

Eerder was er weinig interesse in kwalitatief hoogwaardige bouwproducten. Zelfs in ambitieuze energiezuinige projecten werd vaak op het laatste moment nog gekozen voor een gangbaar type dakraam, vaak een goedkoop alternatief zonder te kijken naar de eigenschappen. Maar dit is aan het veranderen. Er wordt nu al in de engineering aandacht besteed aan de prestaties en effecten op het geheel, zoals comfort voor de gebruiker, onderhoud en circulariteit. Hier komt Roto goed van pas.

Dus Roto-dakramen maken het verschil. Wie zijn jullie?

Roto is een Duits familiebedrijf met korte lijnen naar 18 fabrieken en 42 verkoopkantoren wereldwijd. We hebben een bevlogen bedrijfscultuur en focussen op hoge klantwaarde, productkwaliteit en efficiëntie in de hele keten. Het Kanban-systeem is volledig geïmplementeerd bij Roto om onze productie efficiënter te maken en fouten te verminderen. In 2010 werden we in Duitsland uitgeroepen tot beste fabriek tijdens de Wirtschaftswoche. We bieden 100% productkwaliteit en kunnen daardoor ook langere garanties bieden dan andere leveranciers. Bij Roto ligt de focus echt op harde cijfers en continue verbetering van de integrale prestaties.

Wat bedoel je met integrale prestaties?

Met het Roto-dakraam weer een stapje verder naar circulair bouwen

Dit betekent bijvoorbeeld dat we aandacht besteden aan circulariteit en levensduurdenken. Onze goed geïsoleerde Roto-ramen met houten of kunststof-meerkamer-profielen kunnen volledig worden gedemonteerd voor hergebruik. Roto was een van de eerste raamproducent die Environmental Product Declarations (EPD’s) introduceerde en onze ramen gaan langer mee dan die van andere aanbieders. We nemen dakramen ook terug (merkonafhankelijk) en werken hiervoor samen met Renewi, die de dakramen demonteren voor hergebruik. Bovendien leveren we inmiddels zoveel mogelijk zonder verpakking en restafval.

Ook het bouwproces zelf is belangrijk. Het inbouwen van dakramen in het dakvlak vereist de nodige aandacht. Roto heeft de productkwaliteit en installatiezekerheid goed onderzocht. De raammontage is nu zo ontworpen dat het snel gaat en bijna foutloos kan worden uitgevoerd. Het voorgemonteerde dakraam met een isolerend montagekader, manchet en hulpstukken voor lucht- en waterdichte aansluiting maakt de installatie nu fool-proof. Desondanks bieden wij ook praktijktrainingen voor timmermannen. Roto is ook de eerste dakraamleverancier met een WKB-checklist en momenteel werken we samen met andere partners aan een officieel montagekeurmerk.

We kennen Roto vooral vanwege de zeer energiezuinige ramen. Kun je daar meer over vertellen?

Wij leveren al lange tijd hoogwaardig isolerende dakramen. Ook in Nederland is er steeds meer vraag naar. Onze RotoQ R6 en R8 ramen met dubbele beglazing hebben reeds een U-waarde die vergelijkbaar is met de ramen met drievoudige beglazing van andere leveranciers. Nu er steeds vaker wordt gebouwd met balansventilatie en warmteterugwinning, groeit de vraag naar dakramen die echt luchtdicht zijn. En daarin is Roto uniek omdat we deze oplossing standaard kunnen bieden.

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie ramen luchtdicht zijn?

Roto is marktleider op het gebied van raam- en deurtechnologie en loopt voorop qua beslagtechnologie. Ons draai-kiepbeslag zorgt ervoor dat het raam echt in het kozijn wordt vergrendeld (met meerpuntssluiting). Daarnaast maken we de dubbele EPDM-afdichting zelf. Deventer profielen is bijvoorbeeld een dochterbedrijf van Roto.

Wat is jullie meest geschikte dakraam voor passiefhuizen?

Dat is de Roto Q-serie. Dit dakraam is op dit moment het best isolerend voor een standaard dakraam. Met dubbel glas heeft dit raam een U-waarde van 1,1 W/(m2K), en met drievoudig glas en isolatiekraag zelfs een U-waarde van 0,77 W/(m2K). Onze voorsprong zit in de techniek, de materialen en de opbouw van het raam.

Hoe zit het met het zomercomfort?

Hiervoor bieden we zonwering, rolluiken of screens. We maken geen gebruik van zonwerende beglazing, omdat de lage g-waarde alleen is vereist vanwege de BENG-regelgeving. Zonwering kan duurder zijn en lastiger te plaatsen. Maar zoninstraling is nodig in de winter en het scheelt ook voor het daglicht. Zonwering hoort er dus gewoon bij. Zowel de zonwering als de ramen zelf kunnen perfect worden geïntegreerd met domotica. Onze open sturing werkt samen met alle beschikbare domotica-systemen, zodat de ramen kunnen reageren op basis van temperatuur, zonintensiteit, windkracht, luchtvochtigheid, enzovoort.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen bij Roto?

We zijn bezig met ramen met geïntegreerde infrarood-verwarming, wat zorgt voor extra comfort. Daarnaast werken we aan het verbeteren van de vindbaarheid van onze producten en de benodigde technische informatie. Er zijn namelijk verschillen per product en verschillende platforms en vaak heb je een adviseur nodig om er uit te komen.
Daarnaast introduceerden we nieuwe EPD’s voor onze meest verkochte dakramen en werken we aan de beschikbaarheid hiervan voor ons complete assortiment. Voor de zomervakantie verwachten we de EPD’s voor de RotoQ te hebben opgevoerd in de NMD.
Verder lanceren we in de nabije toekomst een compleet nieuw dakraam in Nederland. Dit raam is doorontwikkeld met het oog op duurzaamheid, demontage, isolatie en luchtdichtheid. Roto streeft naar kwaliteit tegen een lagere prijs. We willen geen onderscheid meer maken tussen goede en minder goede producten, maar alleen nog ramen van hoge kwaliteit leveren. Er is altijd ruimte voor verbetering…

Meer info en contact Roto dakramen Nederland

Architect? Adviseur? Volg een van onze cursussen over integraal en passief bouwen. Grijp je kans en volg de Summer school Passiefhuisontwerp- en constructie.

Delen