Aankondiging PHPP10 NL
Een nieuwe versie van de PHPP10 is gelanceerd door het PHI en komt binnen afzienbare tijd ook als vertaling op de Nederlandse markt. Deze vervangt de PHPP9 (nZEB-tool).
Door Clarence Rose, expert nZEB-tool/PHPP
Er komt binnenkort een nieuwe versie van de PHPP10 als Nederlandse vertaling op de markt. Deze vervangt de PHPP9 (nZEB-tool).
De PHPP is een bouwfysisch ontwerp- en rekentool voor de energieprestatie van gebouwen en is beroemd voor de praktijkgetrouwe voorspelling van
- De energiebehoefte voor verwarming per jaar [kWh/(m²a)] en maximale pieklast voor verwarming [W/m²]
- De energiebehoefte voor koeling per jaar [kWh/(m²a)] en maximale pieklast voor koeling [W/m²] (in geval van actieve koeling)
- Het zomercomfort bij passieve koeling en de frequentie van oververhitting [%]
- De primaire energiebehoefte voor hernieuwbare energie (PER) per jaar en primaire energiebehoefte (PE) voor alle energieverbruiken in het gebouw [kWh/(m²a)]
- Beoordeling van de jaarlijkse opwekking van hernieuwbare energie [kWh/(m²BTOa)]
- Indicatoren voor het comfort van een gebouw, zoals luchtvochtigheid, stralingsasymmetrie van ramen en temperatuuroverschrijding.
Ondanks de fenomenale nauwkeurigheid van de resultaten is de invoer relatief eenvoudig. Het Passive House Institute (PHI) is steeds bezig met verfijning en doorontwikkeling van de PHPP. Naast een actualisatie van de klimaatgegevens zijn in de PHPP10 de volgende nieuwe features en aanpassingen verwerkt:
- Nettere layout, overzicht van uitkomsten en uitbreiding met diagrammen
- Een nieuw werkblad Monitoring
- Aangepaste eisen gebouwcertificering
- Berekening samengestelde kozijnen eenvoudiger
- Verbetering van de berekening van de seizoensgebonden warmteopslag in de grond
- Toevoeging berekening koeleffect van WTW’s in de zomersituatie
- Uitbreiding berekening actieve koeling
- Navigatie in het werkblad Catalogus is eenvoudiger en het werkblad is uitgebreid met diverse soorten warmtepompen (naast de reguliere warmtepompen ook bijv. split- en ventilatiecombinatiewarmtepompen en WP-compacttoestellen)
- De invoer van meerdere warmtepompen is mogelijk, in totaal 4 warmtebronnen
- Vereenvoudiging van de invoer van warmtenetten
En voor wie projecten wil berekenen op het zuidelijke halfrond: ook dit is nu eenvoudig mogelijk. Ook zijn er diverse Extratools toegevoegd. Relevant zijn bijvoorbeeld een tool om de gemiddelde temperatuur in bestaande ongeïsoleerde gebouwen beter in te kunnen schatten en een stresstest voor de zomersituatie. Al met al zijn de gebouwprestaties voor zowel de winter als de zomer beter inzichtelijk te maken.
Wij verwachten dat de vertaalwerkzaamheden tegen het eind van dit jaar zijn afgerond. KERN zal naast de verkoop van de PHPP10 ook separate werkbladen aanbieden voor de Nederlandse markt. Ook de bekende features uit de nZEB-tool worden geactualiseerd en blijven beschikbaar bij de nieuwe versie. Vanaf begin 2023 biedt KERN ook een abonnement voor gebruikers van de PHPP. Hierbij kun je denken aan een strippenkaart voor de hotlijn voor ondersteuning bij gebruik van de tools, gratis extra werkbladen, gratis toegang tot webinars en themabijeenkomsten en korting op (verdiepings)cursussen bij KERN.
Wanneer KERN de vertaling gaat doen (hier is het laatste woord nog niet over gezegd) zullen wij je informeren over de voorverkoop (voordelig voor jou en een steun in de rug voor ons vertaalteam). Zodra er meer nieuws hierover te berichten valt stelt KERN je hiervan op de hoogte, houdt dus onze nieuwsbrief in de gaten.