Passief bouwen – logisch: In basis is een passiefhuis het gevolg van een aantal logische stappen. Stel nou je wilt zeer energiezuinig, comfortabel en gezond bouwen en stel je wil dit gebouw betaalbaar, nu en in de toekomst. Hoe pak je dat aan? Probeer zelf antwoord te geven op onderstaande vragen. Waarschijnlijk kom je als vanzelf uit op een passiefhuis.
Passief bouwen – logisch, toch?
Bouwen op de zon
Waar gaat de zon op? En hoe schijnt ze zo het gebouw binnen dat je optimaal gebruik kunt maken van haar fijne gratis warmte? Waar wil je teveel zoninstraling op zomerse dagen voorkomen?
Hoogwaardig thermisch isoleren
Hoe houd je de warmte binnenshuis? En hoe voorkom je koudestraling? Dus hoe zorg je ervoor dat mensen zich comfortabel voelen als het gebouw maar heel weinig warmte nodig heeft om warm te blijven?
Zonder thermische bruggen voor een gezond binnenklimaat
Hoe vermijd je thermische lekken zodat ondanks de isolatie geen condensvorming ontstaat? The devil is in the detail. Wat kom je in de praktische uitvoering van passiefhuizen tegen? En hoe los je thermische bruggen eenvoudig en zonder hoge kosten op?
Zonder luchtlekken bij naden en kieren
Hoe voorkom je tocht en ongewenste luchtwisselingen door de thermische schil van je gebouw?
Balansventilatie met WTW
Hoe ventileer je een gebouw voldoende zodat de binnenlucht altijd fris en gezond is? Hoe doe je dat zonder dat het daarbij koud wordt in de winter of warm in de zomer?
Wil jij ook aan de slag met passiefhuizen?
Om advies en ondersteuning te kunnen bieden bij de realisatie van een passief gebouw, is een gedegen bouwopleiding van belang. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor bijscholing bij Kennisinstituut KERN die ook door bevlogen zij-instromers goed te volgen zijn.
Passief bouwen in de praktijk
Voor bouwprofessionals in de uitvoering is er een meer op de Nederlandse passiefhuis-bouwpraktijk toegesneden cursus Energieneutraal bouwen en renoveren.
Passiefhuis advies en ontwerp
Tijdens de Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie nemen we je anderhalve week mee in een diepe duik in alle (praktijk)kennis die je nodig hebt om passieve gebouwen te ontwerpen of hierin te adviseren. Wil je de informatie wat rustiger tot je nemen? Dan is de Cursus Passiefhuisontwerp en -constructie geschikt voor je. Hiermee heb je binnen een periode van zes maanden alle kennis in huis.
Internationaal erkend certificaat van het Passive House Institute
Met deze opleidingen doe je diepgaande kennis op over passiefhuistechnologie, zodat je helemaal klaar bent voor je eerste succesvolle zeer energiezuinige bouwproject. Als je slaagt voor het examen ontvang je een internationaal erkend certificaat Passive House Designer/consultant of Passive House Tradesperson van het Passive House Institute. Met dit bewijs van expertise voor zeer energie-efficiënt bouwen laat je als professional en als bedrijf een duidelijk commitment zien voor een toekomstbestendige bouwkwaliteit.
Overige interessante cursussen
Training Communicatie in het bouwproces – voor alle betrokkenen in de bouwketen
Cursus Rekenen met de nZEB-tool/PHPP – voor energie-adviseurs die willen leren werken met het PHPP
Cursus Energiebalans met DesignPH – voor passiefhuisadviseurs en passiefhuis architecten die snel en foutvrij willen leren werken met het PHPP middels deze 3-D modellering.
Passief bouwen – logisch, toch?
Passief bouwen is een waardevolle investering voor de toekomst. Voor architecten, energieadviseurs en andere bouwprofessionals biedt het een kans om bij te dragen aan een – ook in de toekomst – betaalbare gebouwde omgeving door de energie-efficiëntie van gebouwen te optimaliseren. Met de juiste kennis, een goed passiefhuisontwerp en een integrale aanpak kan passief bouwen de norm worden – ook in jouw projecten!
Meer lezen over passief bouwen?
Onze docenten en kennisexperts schreven diverse inspirerende blogs over passief bouwen.
Bijvoorbeeld deze:
https://kennisinstituutkern.nl/blogs/blog-passiefhuis-kozijnen/
https://kennisinstituutkern.nl/blogs/hartje-winter-vrijwillig-de-verwarming-uitzetten/
https://kennisinstituutkern.nl/blogs/zomercomfort-met-balansventilatie/
Heb je vragen over passief bouwen of wil je je kennis op dit gebied uitbreiden? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.