Passief bouwen
Passiefhuis, passief gebouw, Passiefhuis-standaard (Passiefhuisstandaard), Passiefhuis-certificaat (Passiefhuis-certificeerder)
Passiefhuis-nieuwbouw (passieve nieuwbouw) Passiefhuis-renovatie (passiefhuisrenovatie) Passiefhuisschool, Passiefhuiskantoorgebouw
Passiefhuis-bedrijfspand, passiefhuis-training, passiefhuis-cursus, passiefhuis-expert, passiefhuis-professional, Passiefhuis-specialist, Passiefhuis-kwaliteit
Passiefhuis-kwaliteitsborging, gecertificeerd passiefhuis-element
passiefhuisproductcertificaat
Snel navigeren:
Passief bouwen: een klein maar fijn verschil
Wat is het doel van passief bouwen?
Wat is het geheim achter passief bouwen?
Hoe blijft een passiefhuis warm of koel?
Een handige leidraad voor ontwerpers
Wat is het verschil met BENG?
Kun je ook passief renoveren?
Is passief bouwen haalbaar voor iedereen?
Passiefhuis als oplossing tegen energiearmoede
Kwaliteitsborging en een integraal ontwerpproces
Wil jij ook aan de slag met passief bouwen?
Basiskennis opdoen over passief bouwen
Verdiepende cursussen over passief bouwen
De juiste berekeningen leren maken
Aanvullende skills in de bouw
Internationaal erkend certificaat van het Passive House Institute
Meer lezen over passief bouwen?
Passief bouwen: een waardevolle investering
Passief bouwen krijgt eindelijk voet aan de grond in Nederland. Bij moderne, toekomstgerichte nieuwbouw en energetische renovaties komen niet alleen particulieren, maar ook steeds meer bedrijven, vastgoedbezitters, woningstichtingen en Verenigingen van Eigenaren op het spoor van passief bouwen. Want wie wil nu niet werken of thuiskomen in een gezond, betaalbaar en comfortabel gebouw? Maar wat is passief bouwen eigenlijk en is het zo moeilijk als het lijkt. Lees gauw verder!
Passief bouwen: een klein maar fijn verschil
Wat staat je als bouwprofessional te doen in tijden waarin Nederlanders gemiddeld zo’n 90% van de tijd in een binnenruimte doorbrengen en een gezond binnenklimaat dus een belangrijk goed is? Wat kun je betekenen voor je klant nu we gewend zijn aan warmte binnenshuis, ook bij vrieskou, maar torenhoge energieprijzen de pret drukken? Welke keuzes maak jij als de BENG-regelgeving steeds meer energieopwekking van je eigen gebouw vraagt, maar je weet dat zonnepanelen juist in de winter geen zoden aan de dijk zetten?
Zou passief bouwen hier een oplossing kunnen bieden? Ja, zeker! Met een passiefhuis-ontwerp kun je namelijk goed sturen naar een gezond, comfortabel én betaalbaar gebouw. Je leest het goed: Betaalbaar! Want in passiefhuizen gaan betaalbaarheid, comfort en een gezond binnenklimaat perfect samen. En denk je nu: “Dat zal wel lastig zijn?”. Ja en nee. Want, ook al komt het bij passiefhuizen aan op details en moet je het soms anders aanpakken, als je het eenmaal doorhebt is passief bouwen gewoon logisch.
Wat is passief bouwen eigenlijk?
Passief bouwen is een ontwerpmethode volgens de Trias Energetica, de wet van betaalbaar bouwen in de energietransitie. Deze methode is ontwikkeld aan de hand van decennialang toegewijd wetenschappelijk onderzoek wereldwijd, onder andere door het Passive House Institute. Energieberekeningen met PHPP en de passiefhuisprincipes worden al sinds 1990 als ontwerpmethode toegepast. De methode is gevalideerd en onderbouwd met veelvuldige praktijkonderzoeken aan talloze gebouwde passiefhuizen in verschillende klimaatzones. Ook in Nederland is passief bouwen al jarenlang een bewezen en gewaardeerde bouwpraktijk.
Wat is het doel van passief bouwen?
Met passief bouwen minimaliseer je de energieverspilling van gebouwen en verhoog je tegelijkertijd het comfort en de binnenluchtkwaliteit. Door een gebouw optimaal te isoleren blijft de temperatuur het hele jaar door aangenaam. En dankzij een slim ventilatiesysteem blijft de lucht altijd fris, zonder dat je warmte verliest. Zo’n gebouw is comfortabel, gezond, goed voor het milieu én verlaagt je energierekening flink.
Wat is het geheim achter passief bouwen?
Daarbij maakt een passiefhuis optimaal gebruik van zonnewarmte, isolatie en luchtdichtheid om de energiebehoefte tot een minimum te beperken. Een passiefhuis werkt met slimme technieken zoals hoogwaardige ramen met drievoudige beglazing, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en een goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwschil. Zo blijft het gebouw comfortabel en is dus minder energie nodig voor verwarming en koeling. Het geheim zit hem dus met name in de goed op elkaar afgestemde details.
Hoe blijft een passiefhuis warm of koel?
Een passief gebouw haalt zijn warmte voornamelijk uit de zon, de mensen die erin wonen en zelfs uit de huishoudelijke apparaten, zoals de oven en laptop. In plaats van centrale verwarming of airconditioning, maken passiefhuizen gebruik van technieken als drievoudig glas, ventilatie met warmteterugwinning en materialen die warmte goed vasthouden. Door die slimme toepassingen hebben passiefhuizen maar weinig energie nodig voor aangename temperaturen. Vaak is een kleine elektrische radiator genoeg om een woning comfortabel te verwarmen. Bovendien wordt een gezonde binnenlucht gerealiseerd, zodat het positieve effecten heeft voor de gezondheid.
De term ‘passief bouwen’ verwijst naar de zonnewarmte, die door de ramen passiefhuizen op temperatuur brengt. De zoninstraling is een passieve warmtebron. En kost niets. Andersom, in de zomer, blijven passiefhuizen koel door nachtventilatie door de ramen, passieve koeling dus.
Handige links:
Kwaliteitsborging:
Passiefhuiscertificering algemeen
Certificeringseisen passiefhuisstandaard
Certificeringseisen EnerPHit-standaard
Passiefhuis-productcertificering
Passiefhuis-professionals:
Wie doet wat bij passief bouwen
Gecertificeerde passiefhuisontwerpers en -adviseurs
Gecertificeerde passiefhuis-professionals
Cursussen:
Basiskennis passief bouwen
Verdieping passief bouwen
Relevante blogs:
Blogs passief bouwen
Blogs kwaliteitsborging passiefhuis
Uitgelicht:
Kans voor investeerders: factor-10-renovatie appartementsgebouwen
Passiefhuisstandaard bij Zweedse scholen
Een handige leidraad voor ontwerpers
De bouwsector ziet passief bouwen vanwege de gedegen en energie-efficiënte ontwerp- en bouwmethode steeds meer als oplossing voor toekomstgericht bouwen. Voor architecten, energie-adviseurs, aannemers en bouwprofessionals biedt passief bouwen een leidraad voor optimalisatie van gebouwen naar een beter comfort en betaalbaarheid. Aan de ene kant is het een bewezen aanpak die leidt tot toekomstbestendige gebouwen en tevreden opdrachtgevers. Aan de andere kant brengt de passiefhuis-aanpak de samenhang binnen het complexe geheel duidelijk in beeld. Je krijgt als ontwerper meer grip op de effecten van ontwerpkeuzes.
Zo maak je ook minder fouten en zie je niets over het hoofd. Om te voldoen aan de BENG-regelgeving gaan we gebouwen steeds beter isoleren. Maar dan is het juist verstandig om goed te kijken naar de bouwfysica, de details. Want daar zit de uitdaging voor een gezond binnenklimaat en voor het beoogde comfort. En tenslotte weet je bij passief bouwen wat je aan het doen bent. Zo kun je de installatietechniek goed afstemmen op de behoefte van het gebouw en de gebruikers. Dat scheelt kosten, nu en in de toekomst.
Wat is het verschil met BENG?
BENG is de energiewetgeving waaraan alle Nederlandse bouwprojecten moeten voldoen, ook passiefhuizen. Jammer genoeg werkt de BENG-regelgeving niet in het voordeel van zeer goed geïsoleerde gebouwen met een kleine warmtebehoefte en aldus kleine installatie. Lees meer hierover in de blog BENG staat haaks op zeer energiezuinig bouwen. Maar het is zeker goed mogelijk om een passief gebouw aan de BENG-eisen te laten voldoen. Houd er rekening mee dat je eventueel wat extra PV-panelen mee moet nemen. Maar wellicht kan een gemeente helpen om de passiefhuisstandaard gelijkwaardig te laten verklaren door de Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften. Tenslotte is de passiefhuisstandaard bij nieuwbouw en EnerPHit bij renovaties energetisch juist de aangewezen route naar een bijna energieneutrale bebouwde omgeving. Neem contact met ons op als je hierbij ondersteuning zoekt.
Kun je ook passief renoveren?
Het is zeker mogelijk om bestaande gebouwen en appartementencomplexen te renoveren volgens de passiefhuismethode. Sterker nog, dat blijkt de meest succesvolle aanpak te zijn om bestaande gebouwen toekomstbestendig te maken.
Het is wel van belang dat de eigenaren en betrokken professionals weten welke stappen ze hiervoor moeten zetten en waar ze op moeten letten. Voor de nodige kwaliteitsborging bij energetische optimalisatie bij renovatie is zelfs een aparte passiefhuisstandaard ontwikkeld: EnerPHit-gebouwcertificering.
Een passiefhuisrenovatie slaagt als de opdrachtgever(s), de bouwprofessionals, architecten en adviseurs elkaar begrijpen en goed samenwerken om de uitdagingen van een renovatie aan te gaan. In de blog 7 bouwstenen voor een geslaagde duurzame renovatie lees je meer over wat hiervoor nodig is en hoe je een succesvol resultaat behaalt.
Is passief bouwen haalbaar voor iedereen?
Ja, zeker. Kwaliteit in bouwen en renoveren heeft natuurlijk een prijs. Om te beginnen is er in het begin iets meer tijd nodig voor de berekening en om de juiste afwegingen te maken binnen het bouwteam. Maar juist door te werken met de passiefhuis-ontwerpmethode kom je uiteindelijk uit op (veel) lagere kosten. Van tevoren nadenken over het ontwerp en optimalisatie van de energetische aspecten levert namelijk op termijn een fikse besparing op de energiekosten. Maar ook de investeringskosten kunnen door deze aanpak omlaag gaan. Want door de installatietechniek op het gebouw en de gebruikers af te stemmen zorg je voor kostenbesparing. Bovendien voorkomt een goed doordacht passiefhuis ontwerp dure fouten in de uitvoering en na oplevering. Passief bouwen is daarom een ontwerpmethode voor succesvolle bouw- en renovatieprojecten, dus ook sociale woningbouw.
Passiefhuis als oplossing tegen energiearmoede
Passief bouwen is zelfs een beproefd concept om energiearmoede tegen te gaan. Sprekende Nederlandse voorbeelden zijn de woonlastenneutrale renovaties van VvE-appartementsgebouwen. Het komt hierbij aan op passende financiële constructies. Een vroeg voorbeeld van passiefhuisrenovatie van sociale woningbouw is de woonwijk De Kroeven in Roosendaal, die sinds 2010 zorgt voor betaalbare en comfortabele sociale woningen. Toen was passief bouwen nog wel onbekend in Nederland en stond de aanpak van energie-efficiënte renovatie hier nog in de kinderschoenen. Toch heeft de woningcorporatie met deze aanpak wanbetaling van de huurders in deze wijk kunnen oplossen.
Passiefhuis-renovatie in uitvoering in woonwijk De Kroeven in Roosendaal. Zo blijft sociale woningbouw betaalbaar voor iedereen.
Het belang van een gedegen kwaliteitsborging en een integraal ontwerpproces
Passief bouwen biedt vele voordelen. Maar kwalitatief hoogwaardig ontwerpen en bouwen is ook een uitdaging. Zo vraagt het bouwen van een passiefhuis om kennis en ervaring; dus een succesvol passiefhuisproject laat je het beste over aan passiefhuis-experts. Ook is controle op het ontwerp en op de uitvoering noodzakelijk. Kleine rekenfouten, luchtlekken of isolatiegebreken kunnen grote gevolgen hebben voor het functioneren van het gebouw. Daarom kun je een passiefhuis het beste laten certificeren. De Passiefhuisstandaard is een transparante en duidelijke energiestandaard die in een passiefhuis ontwerpproces de juiste focus op de nodige details brengt en ervoor zorgt dat alle onderwerpen goed zijn belicht. Tenslotte zien 4 ogen meer dan 2. Ook tijdens de uitvoering helpt passiefhuiscertificering om alle details goed gestructureerd uit te werken en te documenteren. Zo weet je als adviseur en opdrachtgever dat er ook werkelijk gebouwd gaat worden zoals bedacht.
En juist bij renovatie is een gedegen kwaliteitsborging belangrijk. Anders dan bij reguliere renovaties kun je met een EnerPHit-renovatie daadwerkelijk de hoge energiebesparing en comfort bereiken zoals van tevoren beloofd.
Maar ook integraal bouwen, waarbij alle disciplines – van architecten en energie-expert tot uitvoerende partijen– vanaf het projectbegin nauw samenwerken, kan helpen de benodigde kwaliteit te leveren. Een geïntegreerd proces zorgt dat de bouwprofessionals grip krijgen op alle aspecten, van ontwerp tot uitvoering. De kans op fouten neemt hiermee af. Dat spaart niet alleen kosten, maar maakt ook het proces veel leuker voor iedereen.
Wil jij ook aan de slag met passief bouwen?
Om advies en ondersteuning te kunnen bieden bij de realisatie van een passief gebouw, is een gedegen bouwopleiding van belang. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor bijscholing.
Basiskennis opdoen over passief bouwen
Tijdens de cursus Energieneutraal bouwen en renoveren leer je als bouwprofessional in de uitvoering de basis over passief bouwen.
Verdiepende cursussen over passief bouwen
Tijdens de Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie word je in anderhalve week ondergedompeld in alle (praktijk)kennis die je nodig hebt om passieve gebouwen te ontwerpen of hierin te adviseren.
Wil je de informatie wat rustiger tot je nemen? Dan is de Cursus Passiefhuisontwerp en -constructie geschikt voor je. Hiermee heb je binnen een periode van zes maanden alle kennis in huis.
De juiste berekeningen leren maken
Wil je als energie-adviseur leren werken met PHPP? Volg dan de Cursus Rekenen met de nZEB-tool/PHPP.
Als passiefhuisadviseur of architect snel en foutvrij leren werken met PHPP middels 3D-modellering? Dat kan tijdens de Cursus Energiebalans met DesignPH.
Aanvullende skills in de bouw
Effectieve communicatie is de sleutel tot een succesvol bouwproject. Leer meer over je eigen communicatiestijl en hoe je deze slim inzet in verschillende situaties tijdens de training Communicatie in het bouwproces.
Internationaal erkend certificaat van het Passive House Institute
Met deze opleidingen doe je diepgaande kennis op over passiefhuistechnologie, zodat je helemaal klaar bent voor je eerste succesvolle zeer energiezuinige bouwproject. Als je slaagt voor het examen ontvang je een internationaal erkend certificaat Passive House Designer/consultant of Passive House Tradesperson van het Passive House Institute. Met dit bewijs van expertise voor zeer energie-efficiënt bouwen laat je als professional en als bedrijf een duidelijk commitment zien voor een toekomstbestendige bouwkwaliteit.
Meer lezen over passief bouwen?
Onze docenten en kennisexperts schreven diverse inspirerende blogs over passief bouwen. Zie onderstaand een selectie:
Passief bouwen: dé oplossing voor bestendig bouwen? (blog en podcast)
Passiefhuis standaard bij Zweedse scholen
Zo realiseer je hoge bouwambities
Slim energiezuinig bouwen – ook cool in de zomer
Energiezuinig bouwen? Dakramen maken het verschil!
Factor 10-renovatie voor VvE’s op weg naar een duurzame toekomst
Passief bouwen: een waardevolle investering
Passief bouwen is een waardevolle investering voor de toekomst. Voor architecten, energieadviseurs en andere bouwprofessionals biedt het een kans om bij te dragen aan een – ook in de toekomst – betaalbare gebouwde omgeving door de energie-efficiëntie van gebouwen te optimaliseren. Met de juiste kennis, een goed passiefhuisontwerp en een integrale aanpak kan passief bouwen de norm worden. Heb je vragen over passief bouwen of wil je je kennis op dit gebied uitbreiden? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.