Zomercomfort met balansventilatie

Wist jij dat balansventilatie ook bijdraagt aan een goed zomercomfort in goed geïsoleerde gebouwen? De ComfoAir Q350 van Zehnder heeft een rendement van de “koelte-terugwinning” van wel 87%. Dit is recentelijk getest door het Passive House Institute (PHI). Én gecertificeerd. Zehnder heeft hiermee een primeur ingevoerd op de wereldmarkt van de WTW-units.

Hierover ging Clarence Rose in gesprek met Rutger Naber van Zehnder.

Zomercomfort met balansventilatie – hoe werkt dit?

Rutger Naber, Zehnder: Een WTW draagt efficiënt bij aan het zomercomfort. Wat je aan warmte buiten houdt, hoef je niet weg te koelen.

In de winter zorgt de wisselaar in de ventilatie-unit voor warmteterugwinning: De uitgaande ventilatielucht stroomt in luchtkanaaltjes langs de koude buitenlucht. Hierbij draagt de afgevoerde ventilatielucht warmte over aan de binnenstromende buitenlucht.
Als de buitentemperatuur oploopt in de zomer zorgt dezelfde warmtewisselaar voor “koelteterugwinning”: De buitenlucht draagt haar warmte af op de uitgaande koelere binnenlucht. De toevoertemperatuur is dus lager dan de buitenluchttemperatuur.

Zet deze “koelte-terugwinning” echt zoden aan de dijk?

Ja, in combinatie met overdag gesloten ramen en zonwering houd je daarmee de hitte buiten en voorkom je overmatige opwarming van de woning. Als je dan ook nog ‘s avonds ventileert met de koele nachtlucht (via de bypass, dus direct van buiten) bereik je een zeer lage koellast. Een actieve koeling is dan in goed geïsoleerde gebouwen meestal zelfs niet meer nodig. Dit is dus een zeer effectieve besparing op de koeling.

In onderstaande grafiek wordt de buitenlucht op zeer hete dagen tot 8 K gekoeld. Dit is enkel het effect van de WTW.

Een hete zomerweek met de ComfoAir Q350: Elke dag zie je het effect van de koelte-terugwinning als buiten warmer is dan binnen. Op 7, 8 en 9 aug zie je ook het effect van nachtkoeling via de bypass als buiten koeler is dan binnen

Wat is het verschil tussen koelte-terugwinning en bypass?

“Koelte-terugwinning” vindt plaats bij hoge buitentemperaturen en de bypass zorgt er ‘s nachts voor dat de koele buitenlucht rechtstreeks de woning in komt. Met de nachtventilatie kun je overtollige warmte uit het gebouw afvoeren. Als je de warmtelast overdag voldoende beperkt houd je het gebouw zo ook in de hete zomerweken comfortabel. En natuurlijk is zowel overdag als ’s nachts voldoende luchtverversing gewaarborgd.

En dit werkt automatisch?

Ja, door temperatuursensoren en regelingen in het toestel.

Zomercomfort door balansventilatie – Hoe komen jullie op het idee om het koelende vermogen te laten certificeren?


Koelen is (niet alleen) in Nederland een actueel thema. De perceptie is dat juist goed geïsoleerde gebouwen meer last hebben van oververhitting omdat ze warmte minder goed kwijtraken. Het is goed dat oververhitting eindelijk gethematiseerd wordt. Maar het is natuurlijk precies andersom, goed geïsoleerde gebouwen met WTW blijven veel langer koel in de zomer, mits de gebruiker en de installaties de warmte niet binnen laat komen.

Maar in het kader van nieuwe wetgeving rondom energieneutraal bouwen komen nu ook eisen aan het zomercomfort: TOjuli. De certificering door het PHI, een onafhankelijke instantie, is hard bewijs dat “koelte-terugwinning” wel degelijk plaats vindt. En wel met een thermisch rendement van 87%!

Moet je ergens op letten bij het ventilatieontwerp met jullie WTW-unit?

Je hoeft hier niet specifiek rekening mee te houden, de “koelte-terugwinning” geschiedt door het toestel en het maakt i.p. niet uit waar je dit plaatst. De buitenluchtaanzuiging kun je het beste doen in de schaduw, onder een overstek aan de noordkant van het gebouw. De voor-gekoelde toevoerlucht komt gewoon de verblijfsruimtes binnen, juist deze ruimtes blijven dan mooi op temperatuur.

Wat betekent balansventilatie met zomer-koeling voor de actieve koeling?

Als je een actief koelsysteem hebt, leidt “koelte-terugwinning” tot een fikse energiebesparing: je airco of je warmtepomp voor koeling hoeft minder hard te draaien.

Bij KERN blijft u scherp geïnformeerd over dit onderwerp:
Volg de cursus Rekenen met de nZEB-tool/PHPP voor meer grip op het zomercomfort.
Kom op 19 november naar het ZEN-platform en volg de lezing van Carl-peter Goossen.

 

Delen