Highlights van de 27e Internationale passiefhuisconferentie

De 27e internationale Passiefhuisconferentie vond dit jaar plaats tussen de besneeuwde bergtoppen van Innsbruck. Volle en inspirerende dagen en vooral ook reuze gezellig met het elk jaar groeiend clubje Nederlandse adviseurs. De focus lag dit jaar op zeer energiezuinige renovaties. We bespreken enkele highlights, echte juweeltjes van renovaties op passiefhuisstandaard ter inspiratie. 

Door Clarence Rose

Begin april stond in het teken van de internationale Passiefhuisconferentie, de 27e alweer en deze keer in Innsbruck. Zoals elk jaar weer bomvolle inspirerende dagen met lezingen en discussies en samenzijn met experts van over de hele wereld. Dit jaar lag de focus op grondige energetische renovatie.

Team van Nederlandse passiefhuisexperts voor het EnerPHit-universiteitsgebouw Innsbruck. 

Agar Grove: Inbreiden en fors energie besparen in Camden, London

In het oog sprong een zeer ambitieuze wijkaanpak temidden van Londen, in Camden. Hier is op dit moment een grondige renovatie en sloop-nieuwbouw gaande van de verouderde wijk, geheel in passiefhuis-standaard. Phil Catcheside vertelde uitvoerig over de uitdagingen van dit inbreidingsproject, sociaal maar ook gezien de energetische randvoorwaarden van de locatie, qua schaduw van grote bestaande woontorens en de oriëntatiemogelijkheden in bestaand stratenpatroon. De plot met nog geen 200 woningen in de buurt van St. Pancras krijgt nu ongeveer 300 woningen erbij. Het energieverbruik na deze ontwikkeling zal nog maar de helft zijn van wat het eerst was.

Fase 1 van Agar Grove, nieuwbouw van passiefhuisappartementen, is al succesvol gerealiseerd, fase 2 (woontoren) en 3 (renovatie van een bestaand complex van woongebouwen) volgen. 50% sociale woningbouw, de rest koopwoningen. Super comfortabele zonnige woningen, gezond binnenklimaat, geen performance gaps. Renovatie en nieuwbouw op passiefhuisniveau was een vanzelfsprekend gevolg van de plannen van de gemeente voor betaalbaar maar fijn wonen en energiebesparing. Certificering als passiefhuis / EnerPHit was voorwaarde voor de bouwvergunning.

Agar Grove Camden, London: toonaangevende wijkaanpak en inbreidingsontwikkeling.

Agar Grove Camden, London Het ontwerpteam is al ruim 10 jaar bezig met deze toonaangevende wijkaanpak en inbreidingsontwikkeling met sociale woningbouw in passiefhuisstandaard.

Iconische passiefhuisrenovatie Hotel Marcel, New Haven, Connecticut

Kozijnaansluitingen met drievoudige beglazing en geoptimaliseerde thermische bruggen zonder consessies aan het behoud van de originele historisch relevante structuur.

Gebouwd voor de Armstrong Rubber Company eind jaren 60 werd het gebouw later bekend als het Pirelli Tire Building. Dit iconische bouwwerk in  New Haven, Connecticut, werd door de modernistische Bauhaus-architect Marcel Breuer ontworpen. 2020 is het, na langdurige leegstand, energetisch gerenoveerd en omgebouwd tot energieneutraal hotel. Het werd als Hotel Marcel in mei 2022 geopend. Het passiefhuiscertificaat voor dit waarlijk spraakmakend renovatieproject met respect voor Breuers architectonische visie en typerend interieur-design werd tijdens deze passiefhuisconferentie uitgereikt.

Zorgvuldig uitgewerkte details voor een hoge energetieprestatie zonder de historische waarde van het gebouw aan te tasten zijn typerend net als de perfect op het gebouw en de nieuwe bestemming afgestemde installaties. De hoogwaardige isolerende ramen hebben een zeer smalle aanzichtbreedte. Twee Swegon Gold RX 70 ARX ventilatieunits verzorgen de constante en door VAF gestuurde luchtverversing van het gehele hotel van 8 verdiepingen. Verwarming en koeling wordt geleverd door Variable Refrigerant Flow (VRF)-systemen gevoed door een lucht-water warmtepomp.

Gecertificeerde passiefhuis-renovatie en transformatie Pirelli Tire gebouw naar Hotel Marcel, New Haven
Foto @ Zach Pontz

Renovatie schoolgebouw Georges Chepfer college Villers-les-Nancy

Zeer inspirerend om ook onze Franse collega Etienne Vekemans te horen vertellen over hun renovatieprojecten naar passiefhuisniveau. Zo renoveerden ze 5 jaar geleden een school-gebouw, het Georges Chepfer college. Door de uitdagingen met thermische bruggen e.c.t. consequent aan te gaan krijg je grip op comfort, gezond binnenklimaat én kosten. De gemeten resultaten na deze renovatie mogen gezien worden: De totale primaire energiebehoefte is van ruim 250kWh/(m2a) gedaald naar gemiddeld 34 kWh/(m2a) en de gebruikskosten zijn nu nog maar €4,60 per m2 per jaar. De energiebesparing is bij dit schoolgebouw ruim 83%.

Stapsgewijs gerenoveerd woonhuis – zonder lening

De Roemeens bouwexpert Szabolcs Varga presenteerde een stap-voor-stap energetische renovatie van een vrijstaand woonhuis. Deze goed doordachte aanpak maakte het mogelijk om deze passiefhuisrenovatie uit te voeren zonder te hoeven lenen bij een bank. Hij verdeelde de maatregelen gewoon over een aantal jaar en spaarde in de tussentijd voldoende budget bij elkaar om de volgende stap te kunnen zetten. Slim. Let op: Het installeren van de balansventilatie moet vóór het luchtdicht maken. En wat de luchtdichtheid betreft kan het echt puzzelen zijn om een bestaand gebouw goed te krijgen. Met name de aansluiting van het dak op de gevels waren een uitdaging.

Dit waren slechts een paar van de vele voorbeelden van uitdagende en knappe staaltjes renovaties die werden gepresenteerd. Verder vonden er tijdens en rondom het congres een heleboel sessions en workshops rondom seriematige renovatie plaats en werden de resultaten gepresenteerd van het EU-project outPHit.

Een volledig overzicht en inhoudelijke weergave van de presentaties is te vinden in de Conference Proceedings 2024, binnenkort hier te downloaden. Nadere informatie over deze en nog veel meer passiefhuisrenovatieprojecten vind je in deze Passiefhuis-database.

Wil je zelf aan de slag met energetisc hhoogwaardige renovatie? Ben je architect of adviseur? Grijp nu je kans en volg de Summer school Passiefhuisontwerp- en constructie. Er zijn nu nog enkele plaatsen maar wacht niet te lang want vol is vol!

Delen