Blijf gecertificeerd passiefhuisontwerper /-adviseur!Verlenging certificaat Passiefhuisontwerper/ -adviseur: Start er op tijd mee!
De titel “Gecertificeerd Passiefhuisontwerper” of “Gecertificeerd Passiefhuisadviseur” (Passive House Designer/ Passive House Consultant) krijg je voor 5 jaar. Wil je deze wereldwijd erkende titel voor langer dan 5 jaar behouden, dan zijn er twee mogelijkheden. Zo kun je je certificaat vernieuwen als je een gecertificeerd passiefhuis hebt ontworpen of de nodige studiepunten hebt vergaard. Voor beide mogelijkheden geldt: Zorg dat je er op tijd mee begint.

Na afgifte is je certificaat 5 jaar geldig. Vóór afloop van deze periode ontvang je een mail van het PHI waarin je erop wordt gewezen dat het tijd is om je certificaat te verlengen. Zodra deze periode is afgelopen verdwijnt je vermelding op de PHI-website. Het is dus verstandig om je verlenging op tijd aan te vragen.

Voor verlenging van je certificaat zijn er dus 2 opties: je kunt middels projectdocumentatie van een passiefhuis of EnerPHit-renovatie je certificaat verkrijgen of hernieuwen, als jij de projectleiding had over het energetisch concept (Route 1). Ook als je zonder deelname aan een opleiding en examen een gecertificeerd passiefhuis hebt ontworpen kun je zo de titel “Gecertificeerd Passiefhuisontwerper” verkrijgen.

Ook kun je je certificaat verlengen door studiepunten te verzamelen en hiermee aan te tonen dat je jezelf hebt doorontwikkeld als Passiefhuisontwerper/ -adviseur (Route 2).
Het is niet mogelijk je titel te behouden door nogmaals te slagen voor het examen Gecertificeerd Passiefhuisontwerper/ – adviseur.

Route 1: Adviseer een passiefhuisproject voor de titel “Gecertificeerd Passiefhuisontwerper”

De titel Passiefhuisontwerper kun je verwerven of verlengen door de documentatie van een passiefhuisproject aan te leveren waarin jij de leiding had over het (energetisch) ontwerp. 

Met welke projecten kun je het certificaat Passiefhuisontwerper krijgen of verlengen?

Om je certificaat Passiefhuisontwerper te krijgen of te behouden ga je als Passiefhuisontwerper aan de slag met het ontwerp van passiefhuizen of EnerPHit- renovaties. Na het voltooien van een gecertificeerd passiefhuisproject, een EnerPHit-renovatie of een PHI-Energiezuinig gebouw waarin jij verantwoordelijk was voor het energetisch ontwerp, kun je middels een projectdocumentatie je titel als Passiefhuisontwerper verkrijgen of verlengen.

In principe komt per project één persoon in aanmerking voor het verkrijgen of verlengen van het certificaat. Bij complexe gebouwen zijn hierop uitzonderingen mogelijk volgens het examenreglement). Neem bij vragen hiervoor contact op met KERN.

Waar moet het gedocumenteerde gebouw aan voldoen?
  • Het gebouw is opgeleverd en in gebruik genomen.
  • Het gebouw is gecertificeerd: Passiefhuis, EnerPHit-retrofit, PHI-energiezuinig gebouw of voorgecertificeerd bij een stapsgewijze energetische renovatie.
  • Het moet zijn gecertificeerd door een erkende gebouwcertificeerder, volgens de criteria vastgesteld door het Passive House Institute.
  • Het gebouw is opgenomen in de Passiefhuis-database.
Wat zijn de kosten voor verlenging van mijn certificaat?

De kosten voor het verwerken van je aanvraag en verlenging van je certificaat zijn €450,00. IPHa-leden ontvangen hiervoor 20% korting. Je certificaat is na verlenging weer 5 jaar geldig.

Ik werk niet direct aan het ontwerp en de uitvoering van een gecertificeerd passiefhuis – Wat nu?

Ook als je niet direct als Passiefhuisontwerper aan projecten werkt kun je je certificaat verlengen via Route 2 voor Passiefhuisontwerpers/ -adviseurs.

passiefhuisontwerper gecertificeerd passiefhuis projectdocumentatie Kennisinstituut KERN

Route 2: Verlenging certificaat Passiefhuisontwerper/ -adviseur middels studiepunten

Door studiepunten te verzamelen bij relevante vervolgcursussen of passiefhuis-evenementen of door zelf actief te worden als passiefhuis-docent (les of lezingen geven over passief bouwen) kun je je certificaat verlengen. Voor het hernieuwen van je certificaat als passiefhuisontwerper of passiefhuisadviseur heb je 100 studiepunten nodig.

Binnen welke termijn moet ik mijn certificaat hebben verlengd?

Na afgifte is je certificaat 5 jaar geldig. Vóór afloop van deze periode ontvang je een mail van het PHI waarin je erop wordt gewezen dat het tijd is om je certificaat te verlengen. Verlenging van het certificaat als passiefhuisontwerper/ -adviseur kun je het beste aanvragen binnen de geldigheidsperiode.  

Hoe kan ik studiepunten halen?

Er zijn drie mogelijkheden om aan studiepunten te komen:

  1. Neem deel aan passiefhuis-relevante vervolgopleidingen
  2. Bezoek passiefhuis-relevante evenementen
  3. Deel je passiefhuiskennis als docent

Voor het hernieuwen van je passiefhuisontwerper/-adviseur-certificaat heb je 100 studiepunten nodig. Deze kun je verdienen in drie mogelijke categorieën (lesgeven, deelname aan evenementen of vervolgopleidingen), volgens hoofdstuk 5.2.1 van het examenreglement. Eén leereenheid (45 minuten) staat gelijk aan 1 studiepunt.

Waar kan ik studiepunten halen?

Studiepunten krijg je bij deelname aan vervolgopleidingen bij Kennisinstituut KERN of bij andere door het PHI geaccrediteerde opleiders. Bijvoorbeeld voor de cursus Energiebalans met DesignPH (een lesdag) krijg je 8 studiepunten. Verder kun je studiepunten verdienen bij deelname aan andere nationale en internationale passiefhuis-evenementen en congressen. Ook bij deelname aan (voor passief bouwen relevante) expertmeetings bij DNA in de bouw kun je studiepunten krijgen. Bijvoorbeeld voor een passiefhuis-gerelateerd expertmeeting van 1,5 u krijg je 2 studiepunten. Informeer voor de zekerheid bij de host of het evenement in aanmerking komt voor studiepunten. De betreffende cursussen en events zijn geregistreerd in deze database van het PHI.

Hoe verleng ik mijn certificaat via studiepunten?

Selecteer de evenementen/cursussen door in het dropdownmenu te kiezen voor “DNA in de bouw” (events), voor “Kennisinstituut KERN” (cursussen) of andere aanbieders waar je jezelf hebt bijgeschoold. Klik dan op “Search” of “Suchen”.

Verlenging certificaat passiefhuis professional via studiepunten

Onderaan die lijst vind je de evenementen of cursussen die plaats hebben gevonden en ook het aantal studiepunten dat ze opleveren. Stuur de aanvraag voor verlenging van je certificaat naar het PHI. Download hier het aanvraagformulier. Vul het ID-nummer van het evenement of de cursus in en voeg per regel je bewijs van deelname toe.

Kun je een specifieke cursus of evenement niet vinden? Neem dan contact op met de organisatoren. Deze kunnen hun cursussen/evenementen indienen bij het PHI (ook met terugwerkende kracht) om erkend te worden voor verlenging van je certificaat.

Heb je zelf een cursus gegeven? Dan vul je dit formulier in.

Je aanvraag voor verlenging van je certificaat dien je per e-mail in bij het PHI. Het PHI brengt een fee in rekening voor het verwerken van je aanvraag. Zodra de verlenging is goedgekeurd ontvang je bericht hierover van het PHI.

Klik hier voor actuele informatie over verlenging van je certificaat op de website van het PHI. Bij vragen kun je ook gewoon contact opnemen met KERN.

Voor verlenging van het certificaat Passiefhuisvakman kijk hier.