Hoe zorg je voor comfortabele en betaalbare huurwoningen?
Een 120 jaar oude woonboerderij verduurzamen, kan dat? Als het aan Henk Bergsma ligt wel. Hij ging hiermee aan de slag in zijn woonboerderij en wil nu ook zijn huurappartementen klaar maken voor de toekomst. Henk vindt het belangrijk dat de woningen comfortabel én betaalbaar blijven voor zijn huurders. Enkele jaren geleden ging hij op zoek naar de juiste methoden om zijn woning en vastgoed te verduurzamen, maar het was niet makkelijk om hier de juiste keuzes in te maken. In deze blog lees je hoe Henk dit heeft aangepakt en wat zijn plannen zijn voor de huurappartementen.
Kennisinstituut KERN in gesprek met Henk Bergsma, zelfstandig ondernemer S
Zoektocht naar isolatiemethoden
Met de stijgende energieprijzen en de wens om een positieve bijdrage te leveren aan duurzaamheid ging Henk enkele jaren geleden op zoek naar isolatiemethoden voor zijn woonboerderij. Hij vertelt hierover: “Tijdens de zoektocht kwamen we tegenstrijdige informatie en meningen tegen over hoe je zo’n oud gebouw het beste kunt isoleren. Het bleek nog niet zo makkelijk om het goed te doen. Er komt veel bij kijken en als je niet de juiste keuzes maakt, kun je juist meer schade aanrichten dan dat het je iets oplevert. En dat terwijl de materialen echt heel duur zijn. Ik vind het belangrijk dat je aanpak ook technisch klopt. Dus dat je het gebouw niet beschadigt door het te verbeteren.”
Biobased isolatiemateriaal
Henk raakte steeds meer geïnteresseerd in biobased isolatiemateriaal. “Ik ging voor mijn isolatievraagstuk in gesprek met een bouwbioloog en hij gaf me het advies om naar kalkhennep blokken te kijken. Dit hebben we toen toegepast in onze woonboerderij en daar ben ik heel tevreden over. Vooral omdat hiermee het vocht nog steeds van binnen naar buiten getransporteerd kan worden. Zo kan het gebouw blijven functioneren zoals het al 120 jaar gedaan heeft en verlagen we de kans op vochtproblemen en schimmelvorming. Ik vind het prachtig, dat we natuurlijke hergroeibare bouwmaterialen, die jaren geleden werden afgeschreven werden, herontdekken.”
Behoefte aan meer achtergrondinformatie
Na enkele verduurzamingsstappen te hebben gezet voor zijn woonboerderij, wil Henk ook graag de appartementen verduurzamen voor zijn huurders. Hij merkte dat hij behoefte had aan meer achtergrondinformatie op het vlak van energetische renovatie. “Ik wilde weten hoe het zit en ging dit verder uitzoeken. Zo kwam ik bij de cursus Energieneutraal bouwen en renoveren van Kennisinstituut KERN terecht. Deze sprak mij vooral aan vanwege het principe van passief bouwen. Bij passief bouwen ga je bouwfysisch de juist dingen doen en je denkt vooruit, welke stappen er nog aankomen. We willen onze huurders een comfortabele maar ook betaalbare woning geven, dus de energiekosten tellen ook mee.”
De puzzelstukjes vallen op hun plek
Tijdens de vierdaagse cursus werd Henk ondergedompeld in de wereld van passief bouwen. Hij was één van de weinige deelnemers zonder bouwkundige achtergrond, maar kon de lesstof goed volgen. “Ik heb die vier dagen mijn volledige aandacht erbij kunnen houden. Het was wel veel informatie en soms was ik de samenhang even kwijt. Maar als ik de stof nu weer doorlees dan vallen de puzzelstukjes op hun plek. Iemand, die aan de slag wil gaan met verduurzaming van een gebouw of woning, zou ik de cursus zeker aanraden. Dus ook als deze niet van het vak is. Als verhuurders of vastgoedeigenaren staan we voor een enorme opgave als het gaat om verduurzamen en dan is het fijn als je de kennis in huis hebt.”
“Als verhuurders of vastgoedeigenaren staan we voor een enorme opgave als het gaat om verduurzamen en dan is het fijn als je de kennis in huis hebt.”
Zelfverzekerder de juiste keuzes maken
Na deze cursus voelt Henk zich meer zelfverzekerd om met verschillende partijen in gesprek te gaan over de verduurzaming van zijn woning en vastgoed in de vorm van huurappartementen. Dat is een belangrijke winst voor hem: “Ik kan veel gerichtere en specifiekere vragen stellen aan aanbieders en zelfs een oordeel vormen over wat er gezegd wordt. Nu heb ik het gevoel dat ik als volwaardig gesprekspartner kan functioneren.”
Betere afwegingen maken
Bovendien heeft Henk ook geleerd om op verschillende manieren tot betaalbare en effectieve oplossingen te komen. “Je hoeft niet altijd tot het gaatje te gaan, want uiteindelijk tellen de kosten natuurlijk ook mee. Met de opgedane kennis kan ik een betere afweging maken welke duurzame stappen we nu gaan zetten en wat we eventueel later nog kunnen doen. Als je nu de juiste stappen zet, kun je alle opties voor de toekomst nog openhouden. Ik weet welke prioriteiten ik kan stellen.”
Ventileren met warmteterugwinning
Als voorbeeld noemt Henk het ventileren met warmteterugwinning. Zonder cursus had hij deze stap als laatste gezet in zijn renovatieplanning, maar nu weet hij dat het waardevol is om hier al veel eerder over na te denken. “Ik weet nu hoe belangrijk de ventilatiestap is om gebouwschade te voorkomen. Ik heb ook te maken met bewoners die ieder op een andere manier omgaan met ventileren. We gaan nu dus eerst zorgen dat we een situatie creëren die in alle gevallen veilig is voor de bewoners en het gebouw”, sluit Henk af.
“Ik weet nu hoe belangrijk de ventilatiestap is om gebouwschade te voorkomen.”
Je kennis over energiezuinig bouwen uitbreiden?
Wil jij net als Henk meer kennis opdoen over toekomstgericht bouwen en renoveren en ontdekken welke slimme stappen je hierin kunt zetten om bijvoorbeeld vastgoed te verduurzamen? Meld je dan aan voor de cursus Energieneutraal bouwen en renoveren. In vier dagen tijd leer je de basisprincipes kennen van passief bouwen. Je kunt bouwen en vertrouwen op jarenlange ervaring en wetenschappelijke kennis, beproefd in talloze energieneutrale passiefhuisprojecten in Nederland, maar ook wereldwijd. De cursus is geschikt voor bouwprofessionals en voor ieder die geïnteresseerd is in het slim en efficiënt verduurzamen van gebouwen en woningen.