Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie

Word jij koploper in de bouw- en installatiesector?

Door gebouwen te realiseren die hoog comfort bieden én nauwelijks energie verbruiken, ben jij je klanten verrassend anders en echt optimaal van dienst. Tijdens de summer school Passiefhuisontwerp en -constructie leer je alles over passief bouwen. Zodoende ontwikkel, ontwerp en bouw jij straks gebouwen die optimaal comfort bieden en klaar zijn voor de toekomst. Sluit je dus aan bij de koplopers in de bouw- en installatiesector en leer waar het op aan komt als je wilt bouwen met hoge kwaliteit en toch betaalbaar.

Dit levert de Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie je op

In deze praktijkgerelateerde en wetenschappelijk gefundeerde opleiding maak je diepgaand kennis met de bouwfysische basis en principes van passief bouwen.

Na deelname aan de summer school heb jij:

  • Diep inzicht in de principes en werkzame factoren van passief bouwen;
  • Concrete handvatten voor toepassing in de Nederlandse bouwpraktijk;
  • Inzicht in wat er nodig is om in samenwerking met andere partijen tot zeer energiezuinige, gezonde en comfortabele gebouwen te komen.

Na succesvolle afronding van je examen ontvang je een internationaal erkend certificaat Passive House Designer/Consultant van het Passive House Institute. Hiermee laat jij als professional of bedrijf zien dat je over de juiste kennis en expertise beschikt voor zeer energie-efficiënt bouwen. Je ontwikkelt, ontwerpt en bouwt dus straks gebouwen die klaar zijn voor de toekomst!

Past de summer school Passiefhuisontwerp en -constructie bij jou?

Heb jij minimaal hbo werk- en denkniveau en wil je een belangrijke bijdrage leveren aan een succesvolle energietransitie in de bouw? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

De training passiefhuisontwerp en -constructie wordt gevolgd door diverse professionals in de bouw- of installatiebranche, zoals:

  • Projectleiders en management architectenbureau en aannemersbedrijf
  • (Energie-)adviseurs
  • Installateurs en
  • Projectontwikkelaars

Hoe zien de lesdagen er uit?

De Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie is een zeer compacte en intensieve opleiding en vindt plaats gedurende 7  aaneengesloten werkdagen tussen 9u en 16u30. Aansluitend na het avondeten tussen 19u30 en 21u biedt KERN de mogelijkheid aan de hand van oefeningen als ook praktijkvoorbeelden het geleerde van de dag samen te oefenen.

Aansluitend aan de summer school kun je deelnemen aan onze reguliere PHPP-cursus. Voor ervaren PHPP-gebruikers is het zodoende mogelijk om de summer school te volgen zonder deelname aan deze training.

Dit biedt de summer school Passiefhuisontwerp en -constructie

Theorie en praktijk

Passief bouwen is een beproefde wetenschappelijke methode voor gezond, comfortabel en betaalbaar (en dus zeer energiezuinig) bouwen. De passiefhuis-principes worden immers wereldwijd al ruim 30 jaar succesvol toegepast. In deze cursus krijg jij grip op de theoretische achtergronden van de passiefhuistechnologie om deze vervolgens goed te kunnen inzetten in je eigen bouwpraktijk. Daarin versterken theorie en toepassing elkaar dus echt.

Bouwkunde en installatietechniek

Je leert de bouwfysische achtergronden en natuurkundige samenhangen kennen die bepalend zijn voor het binnenklimaat. Deze onderbouwen we daarbij met sprekende praktijkvoorbeelden. De gepresenteerde resultaten uit wetenschappelijk onderzoek en de ervaring van de docenten maken de passiefhuisprincipes goed begrijpelijk en inzetbaar. Zo krijg je grip op de energetische en bouwfysische samenhang tussen bouwkunde en installatietechniek. Natuurlijk bespreken we ook de detaillering en het materiaalgebruik bij verschillende bouwsystemen. Tenslotte leer je hoe je installaties goed kunt dimensioneren en leer je alle facetten kennen van zeer energie-efficiënte ventilatie, warm-tapwaterinstallatie en uiteraard verwarmings- en koelinstallaties.

Woningbouw en utiliteit

De passiefhuisprincipes zijn van toepassing op zowel de woningbouw als ook op de utiliteitsbouw. Maar de technische uitvoering kent de nodige verschillen. In deze training leer je de specifieke uitdagingen en oplossingen in de praktijk kennen.

Nieuwbouw én renovatie

De passiefhuistechnologie is juist voor energetische renovatie zeer relevant. Niet alleen om bouwfouten te voorkomen bij het isoleren van bestaande gebouwen, maar ook om een energetisch effectieve aanpak überhaupt betaalbaar te maken. Na afloop van de cursus kun jij klanten die hun gebouw willen renoveren voorzien van het beste advies.

Proces en kwaliteitsborging

Of je nu in de bouw- of installatiebranche werkzaam bent: een goede samenwerking is noodzakelijk voor het slagen van passiefhuisprojecten. Bij het realiseren van passiefhuizen gaat om de verbinding tussen gebouw en installaties én het ontwerp en de uitvoering. In deze opleiding word je je bewust van belangrijke aandachtspunten voor de praktijk op de bouwplaats. Ook leer je het belang van een degelijke kwaliteitsborging kennen en de toegevoegde waarde en werkwijze van de passiefhuiscertificering.

Je krijgt les van zeer ervaren docenten

Deze cursus wordt gegeven door de Passief-bouwen-docenten van KERN: Clarence Rose, Jan Geerts en Carl-peter Goossen. Hun enorme ervaring op verschillende werkterreinen en de voorbeeldprojecten helpen je zeker aan te sluiten op de nieuwe bouwpraktijk. Hun diepgaande kennis van de bouwpraktijk van energieneutraal bouwen delen zij hoe dan ook graag met jou!

Clarence Rose

Expert zeer energiezuinig bouwen en renoveren, geaccrediteerde passiefhuiscertificeerder

Jan Geerts

Specialist binnenklimaat, bouwfysica en duurzaam materiaalgebruik

Carl-peter Goossen

NZEB-ontwerpmanager

 

Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie

3.750,004.982,50 excl. btw

Let op: Voor deelname aan het examen Passive House Designer/Consultant dien je in het bezit te zijn van een licentie voor de nZEB-tool/PHPP.

Heb je de licentie nog niet en ook nog geen ervaring met het rekenen met de nZEB-tool? Selecteer hierboven dan ‘Complete cursus, incl. examen, incl. nZEB-tool-lessen’. Je ontvangt dan 30% korting op de nZEB-tool. Vermeld dit dan even bij de bestelling van de nZEB-tool/PHPP.

Zodra je geslaagd bent voor het examen Passive House Designer/Consultant plaatsen we je naam en werkprofiel op onze website. Mocht dit niet gewenst zijn, laat het ons dan weten.

Bekijk hier de cursusvoorwaarden.

De training vindt plaats bij minimaal 8 deelnemers.

EARLY BIRD:
INSCHRIJVEN TOT 28 FEBRUARI 2025

KORTING EURO 300,00

Inhoud:

  • 7 dagen Summer school
  • Examen Passiefhuis Desinger/Ontwerper
  • 2 dagen nZEB-tool
  • nZEB-tool
  • Overnachting en kost in het oude klooster “de Refter”

Tot 20% korting!

Hoe fijn is het om een cursus samen met je collega’s te volgen? Maar ook om vervolgens samen de vertaling van het geleerde te maken naar jullie eigen werkomgeving?
Wij ondersteunen dit van harte en geven daarom de volgende kortingen:

  • 10% bij 2 deelnemers.
  • 15% bij 3 deelnemers.
  • 20% bij 4 deelnemers of meer.

Is jouw bedrijf lid van DNA of van BNA? Dan krijg je 20% korting (vermeld dit bij aanmelding – gaarne via “vooruitbetaling” bestellen en niet via IDEAL; er wordt dan een aangepaste factuur gestuurd).

Data en tijden:

Cursus Passiefhuisontwerp en -constructie
ma 1-9-2025 van 9.00-21.00u
di 2-9-2025 van 9.00-21.00u
wo 3-9-2025 van 9.00-21.00u
do 4-9-2025 van 9.00-21.00u
vr 5-9-2025 van 9.00-17.00u
ma 8-9-2025 van 9.00-21.00u
di 9-9-2025 van 9.00-17.00u

Het avondprogramma is een verdiepende toegepaste oefening van de lesstof en casuïstiek en dus niet dringend vereist.

PHPP/nZEB-tool cursus:
di 16-9-2024 van 9.15u tot 16.30u
wo 17-9-2024 van 9.15u tot 16.30u

Examenvoorbereiding:
ma 7-10-2025 van 9.15u tot 15.00u

Examen:
di 28-10-2025 van 13.30 tot 16.30u

Locatie: De Summer school Passiefhuisontwerp- en constructie houden wij op een unieke locatie in de buurt van Nijmegen, op De Refter. In dit voormalige klooster in Beek-Ubbergen is ook een mogelijkheid voor overnachting in 6 privé slaapkamers of anders in authentieke chambrettes, waar de kloosterleerlingen vroeger sliepen. Dit bijzondere verblijf is voor de deelnemers aan deze cursus gratis.
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om thuis te overnachten of elders in de buurt.

De maaltijden zijn vegetarisch. Het is mogelijk om rekening te houden met specifieke dieetwensen.

De cursus vindt plaats bij “De Elegast” in de Refter.

Rijksstraatweg 37
6574 AC Ubbergen (bij Nijmegen)

Over deze cursus

Het lesmateriaal, dat wij in deze cursus gebruiken, is afkomstig van het Passive House Institute. Dit materiaal wordt wereldwijd toegepast bij het opleiden van in de ontwerpfase betrokken bouw-professionals. De vertaling naar het Nederlands is uitgevoerd door KERN in samenwerking met Hogeschool Windesheim waar deze cursus ook wordt aangeboden.

Benieuwd naar de eisen voor het examen “Gecertificeerd Passive House Designer”?

Download hier de leerdoelen-catalogus voor het examen.

Passive House Institute Kennisinstituut KERN passief bouwen en renoveren

De voorwaarden voor deelname aan het examen zijn vastgelegd in het Examenregelement Passiefhuisontwerper en passiefhuisadviseur.

Het certificaat Passiefhuisontwerper /-adviseur.

Als je bent geslaagd voor je examen krijg je het certificaat Passiefhuisontwerper of Passiefhuisadviseur. Je krijgt dan toestemming om deze internationaal erkende titel te voeren en wordt opgenomen in de internationale lijst van gecertificeerde passiefhuis-professionals.

Je certificaat is dan 5 jaar geldig. Uiteraard kun je dit certificaat na afloop van deze periode verlengen. Enerzijds door het ontwerp van passiefhuisprojecten (Passiefhuisontwerper) of door permanente beroepsontwikkeling en het verzamelen van studiepunten (Passiefhuisadviseur) anderzijds. Kijk hier voor meer informatie over verlenging van je certificaat.

Programma Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie (onder voorbehoud)

Grondbeginselen passief bouwen en de bouwfysica van warmte en vocht

  • Welkom
  • Introductie
  • Certificering als passiefhuisontwerper/adviseur
  • Bouwfysica: warmtetransport
  • Bouwfysica: vocht

In deze bijeenkomst maak je ten eerste kennis met de geschiedenis, het belang en de grondbeginselen van passief bouwen. Vervolgens kijken we naar relevante regelgeving, het economisch belang van passief bouwen en kosten in de totale levenscyclus.
Daarnaast leggen we een stevige basis in de bouwfysica: eerst bespreken we de verschillende energievormen, warmtetransport, warmteweerstand, U-waardes (bouwelementen) en ψ-waardes (thermische bruggen). Daarna zoomen we in op de bouwfysica van vocht met de bouwfysische randvoorwaarden voor gezonde binnenlucht, vochttransport en vochtbescherming.

Thermisch comfort en het ontwerp van de thermische schil in de woning- en utiliteitsbouw. Bij ons en in andere klimaatzones

  • Bouwfysica: comfort
  • Passiefhuisontwerp van de thermische schil
  • Thermische schil van passiefhuizen in andere klimaatzones en bij utiliteitsgebouwen

Omdat thermisch comfort een belangrijk aspect is van de passiefhuistechnologie duiken we in deze les hier dieper in de theorie hierover. Zodoende maak je kennis met de achterliggende aspecten van thermisch comfort (o.a. behagelijkheid, temperatuurverschillen, stralingstemperatuur).
Aansluitend gaan we theorie en praktijk van het ontwerp van de thermische schil nader bekijken. Daarbij bespreken we de ontwerpprincipes en het materiaalgebruik en zeker ook het ontwerpen van constructies zonder thermische bruggen. In deze bijeenkomst bespreken we het ontwerp van de thermische schil, maar dan specifiek voor de utiliteitsbouw en in andere klimaatzones.

Luchtdicht bouwen, luchtdoorlatendheidsmeting en thermografie – Ramen, deuren en zonwering

  • Luchtdicht bouwen
  • Luchtdichtheitscontrole en thermografie
  • Ramen – Basiskennis, Beglazing, Kozijn, Inbouw
  • Zonwering en voorkomen van schittering

Luchtdicht bouwen is een belangrijk ontwerpprincipe voor energiezuinige, geïsoleerde gebouwen. Naast de theoretische kaders bespreken we op dag uiteraard ook praktische oplossingen en ontwerpprincipes. Vervolgens bespreken we methoden van luchtdichtheidsmetingen en thermografie. Hoe voer je deze metingen praktisch uit en hoe analyseer en interpreteer je de resultaten?
In de middag bespreken we alles op het gebied van zeer energiezuinige ramen en deuren: hoe kies je de juiste kozijnen en beglazing? Daarnaast kijken we naar de positionering van ramen en deuren in de constructie. Ten slotte bespreken we de betekenis en manieren van zonwering in een passiefhuis.

Balansventilatie

  • Ventilatie
  • Ventilatie-oefening

In de ochtend komt het thema ventilatie uitgebreid aan bod. Allereerst gaan we in op de functies en ontwerpprincipes van mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Vervolgens zoomen we in op de verschillende componenten van het ventilatiesysteem. Ook maak je kennis met het ontwerpen van de luchtverdeling en de bediening van de ventilatie.
In de middag ga je praktisch aan de slag met het ontwerp van een ventilatiesysteem. Je gaat dus zelf aan de slag met een ontwerp en we bespreken fouten in daadwerkelijk geïnstalleerde systemen. Evenals kritieke uitvoeringsaspecten, bouwtoezicht en kwaliteitsborging. Tenslotte komen aspecten als gebruikersinformatie en onderhoud van ventilatie-installaties aan bod.

Warmtebronnen: verwarming en warm tapwater in het passiefhuis

  • Verwarming
  • Verwarming-oefening

In deze bijeenkomst bespreken we het thema verwarming. Want wat is eigenlijk de warmtebehoefte in passieve gebouwen? En hoe bereken je de pieklast voor verwarming?  Dus hoe zorg je voor comfort met minimale warmtetoevoer? Ook gaan we in op strategieën voor verschillende temperaturen in verschillende ruimtes. Vervolgens verdiepen we het thema verwarming aan de hand van een oefening. Daarnaast bespreken we de bijzonderheden van zeer energiezuinige warm tapwaterinstallaties in goed geïsoleerde gebouwen. Je leert de toepasbaarheid van verschillende warmtebronnen kennen. Hoe ziet uiteindelijk een efficiënte distributie van warmte en warm tapwater eruit? En hoe minimaliseer je hier dan de warmteverliezen? Ook maken we kennis met passieve en actieve koeling in passieve gebouwen.

Koeling en de businesscase van passief bouwen

  • Koelen en ontvochtigen
  • Economie van Passiefhuizen

In de ochtendsessie bespreken we de strategieën voor energiezuinige (passieve) koeling als ook de voorwaarden voor zomercomfort in passiefhuizen. Wat zijn de eisen aan en eigenschappen van actieve koeling in passieve gebouwen? Welke componenten kan je daarvoor gebruiken en hoe distribueer je koelte? Uiteraard bespreken we ook hier de praktische uitvoeringsaspecten. Ook komen de uitdagingen aan bod bij actieve koeling, in ons maar ook in warme klimaatzones.

Na de lunch komt de businesscase van passieve gebouwen aan bod. Hierbij bespreken we de levenscyclusanalyse en levenscysluskosten, en uiteraard de aanpak van een economisch haalbaarheidsonderzoek en aspecten als financiering.

Renovatie, kwaliteitsborging en excursie

Energetische renovatie
Kwaliteitsborging en gebouwcertificering
Excursie

In de ochtend staat de toepassing van de geleerde stof bij renovatie centraal: Dus aan welke eisen moeten renovatieprojecten voldoen? Hoe maak je bestaande gebouwen klaar voor de toekomst? Wat zijn ondertussen de uitdagingen daarbij en hoe kun je passiefhuistechnologie goed tot z’n recht laten komen in renovatieprocessen? Hoe ga je hierbij om met isolatie en thermische bruggen, luchtdichtheid, ramen, en hoe voorzie je een bestaand gebouw energiezuinig van frisse lucht. Je maakt dus kennis met verschillende mogelijkheden en oplossingen voor energetische renovatie en we bespreken hoe je passiefhuisrenovaties ook stapsgewijs kunt uitvoeren.

Daarnaast bespreken we kwaliteitsborging van ontwerp tot oplevering, controles op de bouwplaats en doel en werkwijze van gebouwcertificering van passiefhuizen en energetische renovatieprojecten.

We sluiten de opleiding vervolgens af met een boeiende excursie naar een passief bouwproject.

PHPP: Praktisch ontwerp- en rekentool

Op twee dagen ga je zelf aan de slag met het “Passive House Planning Package” (PHPP). Je maakt daarbij hands on en effectief kennis met deze praktische ontwerp- en rekentool voor duurzame gebouwen, nieuwbouw of renovatie. Daarmee breng je op een nauwkeurige manier de werkelijke energiebalans van gebouwen in beeld tijdens de ontwerpfase. Zodoende krijg je gaandeweg meer zicht op de effecten van ontwerp-optimalisatie. Tijdens deze bijeenkomsten leer je deze rekentool gebruiken zodat je hiermee bij jouw projecten aan de slag kunt gaan.

Deelname aan dit deel van de cursus is niet verplicht. Maar voor het afleggen van het examen is kennis van de PHPP en enige ervaring met PHPP-berekeningen wel vereist.

Cursus Passiefhuis Ontwerp en ConstructieDit voeg je toe op je cv

Met deze opleiding doe je diepgaande kennis op over passiefhuistechnologie, zodat je helemaal klaar bent voor je eerste succesvolle zeer energiezuinige bouwproject. Als je slaagt voor het examen ontvang je een internationaal erkend certificaat Passive House Designer/Consultant van het Passive House Institute, waarmee je als professional en als bedrijf laat zien een duidelijk commitment en de expertise te hebben voor zeer energie-efficiënt bouwen.

Vragen?

Heb je vragen over de summer school Passiefhuisontwerp en -constructie? We beantwoorden ze graag. Neem contact met ons op.

Direct aanmelden

Meld je hier direct aan voor de summer school Passiefhuisontwerp en -constructie.