KERN baant de weg naar woonlasten-neutrale renovatie

Wat zijn jouw associaties bij energetische renovatie? Zeker iets in de strekking van “gedoe” en “duur”. En we zullen er geen doekjes omheen winden, energetische renovatie is “gedoe” en is “duur”. Maar het resultaat heb je als ontwerper en als bouwer zelf in hand. En juist door de energieambitie extra hoog te houden en te zorgen voor een hoogwaardige aanpak met prestatiegarantie ontstaat een kantelpunt waardoor de energetische renovatie financierbaar en betaalbaar wordt. Stichting WNR maakt duurzame, energie-efficiënte en woonlasten-neutrale renovaties op grote schaal mogelijk voor VvE’s, door regionale bedrijven, overal in Nederland. KERN ondersteunt deze bedrijven bij het bereiken van dit kantelpunt. Vanaf dit najaar kun je bij KERN terecht voor cursussen en begeleiding naar een WNR-licentie.

door Clarence Rose

Met de juiste kennis en een net iets andere aanpak tot woonlasten-neutrale renovatie

Tot 2050 moeten wij zeven miljoen woningen in Nederland renoveren naar een comfortabele woning met zeer lage energiebehoefte. Appartementen, galerijflats, rijwoningen en vrijstaanders, huur en koop. KERN baant samen met DNA in de Bouw de weg voor grootschalige woonlasten-neutrale renovaties in Nederland. Hiervoor is onlangs stichting WoonlastenNeutraal Renoveren (WNR) opgericht. Deze stichting zonder winstoogmerk heeft het doel duurzame energetische renovaties met ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf te versnellen. Hiervoor stimuleert WNR de samenwerking van zoveel mogelijk lokale en regionale partijen aan een integrale oplossing. WNR zorgt samen met de aangesloten bedrijven voor gestroomlijnde renovatie-processen. Deze bedrijven (licentiehouders) voeren energetische renovaties uit met prestatiegarantie. En KERN draagt uiteraard bij aan het benodigde kennisniveau van deze bedrijven. Met opleidingen (op maat) en projectbegeleiding.

Blijvend lage woonlasten – juist door renovatie met hoge kwaliteit

De WNR-renovatieteams werken met een energiebespaargarantie, dus een garantie op zeer lage energiebehoefte bij een hoog comfort. Hiervoor is een hoge kwaliteit in ontwerp en uitvoering cruciaal. Door de bespaar-garantie komen VvE’s in aanmerking voor gebouwgebonden lange-termijnfinanciering (30 jr) met lage rente. Door de fikse energiebesparing (80-90% besparing, dus ja, echt op het befaamde passiefhuis-niveau), de relatief lage maandelijkse aflossing én de besparing op onderhoud blijven de maandlasten voor de bewoners vóór en ná de renovatie vrijwel gelijk. De focus ligt hierbij dus op de totale gebruikskosten voor de eigenaren (Total cost of ownership).

Maar ook de investeringskosten voor hoogwaardige renovaties dalen door toepassing van het WNR-model. Gestroomlijnde renovatieprocessen, continue optimaliserende bouwteams in combinatie met industriële productie van renovatie-componenten leiden nu eenmaal tot fors lagere faalkosten, makkelijkere en snellere montage en een hogere kwaliteit.

Woonlasten-neutrale renovatie beproefde bouwmethodiek

Het WNR-model is een beproefde renovatiemethodiek gebaseerd op gebouwgebonden financiering met lange looptijden en gegarandeerde energieprestaties. Hierin is de visie en jarenlange ervaring van een verscheidenheid aan experts uit het bedrijvennetwerk DNA in de bouw en Kennisinstituut KERN verwerkt. Het is de oplossing voor lokale overheden, verenigingen van eigenaren, corporaties en private gebouweigenaren om te verduurzamen.

Bedrijven die voorop lopen in de markt en een hart voor duurzaamheid hebben passen het model in teamverband toe. Stichting WNR ondersteunt en faciliteert bedrijven bij het verwerven van opdrachten en de gezamenlijke realisatie om klanten en bewoners volledig te ontzorgen.
WNR richt zich eerst op VvE’s, eigenaren met een appartementsrecht in een flat, of appartementengebouw. Via de Vereniging van eigenaars kan de financiering goed geregeld worden middels het Asser Servicekostenmodel.

Opleidingen voor bedrijven

KERN ontwikkelt momenteel een opleidingstraject en proces voor kwaliteitsborging voor bedrijven die mee willen werken aan woonlasten-neutrale energetische renovaties. WNR verstrekt licenties aan bedrijven met het nodige kennis- en kwaliteitsniveau. Deze bedrijven mogen dan onder de vlag en begeleiding van WNR aan de slag met woonlasten-neutrale renovaties. Heb jij interesse om aspirant-licentiehouder te worden? Neem contact op met WNR.

Jaarlijks 200.000 woningen renoveren

KERN, DNA in de bouw en WNR zijn partners in een groot innovatieprogramma voor verduurzaming in de bouw. Het IEBB consortium (Integrale Energietransitie Bestaande Bouw) is eind 2019 gestart als samenwerking van ruim 125 bedrijven en organisaties die betaalbare en gebruikersvriendelijke renovatieconcepten ontwikkelen. Doel is binnen 10 jaar jaarlijks 200.000 woningen te renoveren tot aardgasvrije woningen. De deelname in dit project faciliteert en versnelt de ontwikkeling van de aanpak van WNR. De subsidie is een extra stimulans om het WNR-renovatiemodel uit te rollen.

Delen