Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie 2023: een reflectie met Antonie Wong

Antonie Wong, kierenjager en passiefhuisadviseur

Interview met kierenjager en passiefhuisadviseur Antonie Wong van AW Energieprofessional

Kierenjager en passiefhuisadviseur, Antonie Wong van AW Energieprofessional was de jongste van alle deelnemers aan de “Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie” 2023. Hij was daarmee een van de eersten die deze diepe duik namen in de materie van zeer ENERGIEZUINIG en INTEGRAAL bouwen en renoveren.  In 7 opeenvolgende dagen werd Passief Bouwen in detail doorgenomen. Antonie is sinds het behalen van het examen ook gecertificeerd passiefhuisadviseur. 

Door Verena Conzett

Jij noemt jezelf kierenjager en nu ook passiefhuisadviseur. Wat was jouw aanleiding om aan de Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie deel te nemen?

Dat was een LinkedIn-bericht. Ik was op zoek naar een opleiding over energiezuinig bouwen in combinatie met bouwfysica. En bij deze cursus kun je een erkend certificaat behalen dat ook internationaal gezien van waarde is.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van deze cursus?

Het daadwerkelijk snappen van wat een woning energiezuinig maakt en dat je door goede ontwerpen (vermijden van thermische bruggen e.d.) en isolatie de installaties simpel kan houden. En dat het zo echt betaalbaar wordt. Ik ben direct na het behalen van mijn energielabel-vakbekwaamheid begonnen met de Summer school. Ik weet wat er in de ISSO82.1 staat en wat de wetgeving voorschrijft over bijvoorbeeld ventileren. Maar door de Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie snapte ik nog 10x meer dan daarvoor en kan ik ook verder gaan dan wat er bij ISSO82.1 wordt geëist.

Maar naast dat we ontzettend veel kennis hebben opgedaan zijn er ook vriendschappen ontstaan. Je bent een aantal dagen achter elkaar samen bezig. Je doet oefeningen in teamverband en bij moeilijke onderwerpen moet je elkaar soms helpen om delen beter te begrijpen. Dat smeedt een band en dat is er nog steeds.

“Isoleren, ventileren en dan pas installeren.”

Wat heb je aan deze cursus in je huidige werk als kierenjager en passiefhuisadviseur?

In mijn werk legde ik altijd al de nadruk op kierdichten en slim ventileren – onderwerpen die ontzettend belangrijk zijn bij passief bouwen. Door de training Passiefhuisontwerp en -constructie weet ik nu nog veel diepgaander waar het op aankomt bij zeer energiezuinig bouwen, waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn om je ontwerp te optimaliseren. Ik weet nu wat het belang is van goed isoleren en ventileren. Ik begrijp waarom een nauwkeurig ontwerp essentieel is en om het helemaal tot in de puntjes door te rekenen (middels de nZEB-tool/PHPP). Met een stabiel binnenklimaat kun je met kleine installaties uit de voeten. Maar je moet weten wat je doet.

Aan wie zou je deze cursus aanraden?

Deze training is interessant voor een breed publiek en helpt je heel goed te begrijpen dat je een woning op veel verschillende aspecten kan verduurzamen. Ik zou dus graag ook alle energie-labelaars willen uitnodigen om deze training te volgen. Ze zijn al ontzettend goed bezig en krijgen zo meteen de handvaten om naast de adviezen uit het maatwerkadvies ook nog zelf goed na te denken over waar potentiële kansen liggen om de woning echt te verduurzamen. Je bouwt tenslotte voor mensen en niet om te voldoen aan de wettelijke eisen.

En tot slot, wat zou je nog meer willen delen over de Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie 2023?

Ik denk graag aan die 7 super-intensieve dagen terug; het was een top-ervaring. Ik ben ook oprecht blij dat de groep nog steeds met elkaar in contact is. Dit is niet vanzelfsprekend!

….

Aansluiten bij de koplopers van de bouw- en installatiesector van Nederland?

De kennis over passief bouwen is van onschatbare waarde voor jezelf en voor je klanten. Ben je klaar om net als Antonie 7 dagen in te duiken in deze thematiek en je kennis te verruimen? Schrijf je dan in bij de Summer school passiefhuisontwerp en -constructie en maak je agenda vrij voor een internationaal gewaardeerde toevoeging op je CV! Start: 2 september 2024

Delen