Summerschool Passiefhuisontwerp en -constructie 2023: een reflectie met Antonie Wong

Interview met Antonie Wong, deelnemer aan de Summerschool Passiefhuisontwerp en -constructie

In september 2023 vond de eerste “Summerschool Passiefhuisontwerp en -constructie” plaats in een voormalig klooster in Beek-Ubbergen. Antonie Wong van AW Energieprofessional was een van de 13 deelnemers die deze uitdaging aan gingen: Een diepe duik in de materie van zeer ENERGIEZUINING en INTEGRAAL  bouwen en renoveren.  In 7 opeenvolgende dagen werd Passief Bouwen in detail doorgenomen. Antonie Wong, de jongste van onze deelnemers, is kierenjager en sinds het behalen van het examen ook gecertificeerd passiefhuisadviseur. 

Door Verena Conzett

Wat was jouw aanleiding om aan de Summerschool Passiefhuisontwerp en -constructie deel te nemen?

Dat was een LinkedIn-bericht over de Summerschool Passiefhuisontwerp en -constructie. Ik was op zoek naar een opleiding over energiezuinig bouwen in combinatie met bouwfysica. En bij deze cursus kun je een erkend certificaat behalen dat ook internationaal gezien van waarde is.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van deze cursus?

Het daadwerkelijk snappen van wat een woning energiezuinig maakt en dat je door goede ontwerpen (vermijden van thermische bruggen e.d.) en isolatie de installaties simpel kan houden. En dat het zo echt betaalbaar wordt. Ik ben direct na het behalen van mijn energielabel-vakbekwaamheid begonnen met de Summerschool. Ik weet wat er in de ISSO82.1 staat en wat de wetgeving voorschrijft over bijvoorbeeld ventileren. Maar door de Summerschool Passiefhuisontwerp en -constructie snapte ik nog 10x meer dan daarvoor en kan ik ook verder gaan dan wat er bij ISSO82.1 wordt geëist.

Maar naast dat we ontzettend veel kennis hebben opgedaan zijn er ook vriendschappen ontstaan. Je bent een aantal dagen achter elkaar samen bezig. Je doet oefeningen in teamverband en bij moeilijke onderwerpen moet je elkaar soms helpen om delen beter te begrijpen. Dat smeedt een band en dat is er nog steeds.

“Isoleren, ventileren en dan pas installeren.”

Wat heb je aan deze cursus in je huidige werk?

In mijn werk legde ik altijd al de nadruk op kierdichten en slim ventileren – onderwerpen die ontzettend belangrijk zijn bij passief bouwen. Door de training Passiefhuisontwerp & -constructie weet ik nu nog veel diepgaander waar het op aankomt bij zeer energiezuinig bouwen, waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn om je ontwerp te optimaliseren. Ik weet nu wat het belang is van goed isoleren en ventileren. Ik begrijp waarom een nauwkeurig ontwerp essentieel is en om het helemaal tot in de puntjes door te rekenen (middels de nZEB-tool/PHPP). Met een stabiel binnenklimaat kun je met kleine installaties uit de voeten. Maar je moet weten wat je doet.

Aan wie zou je deze cursus aanraden?

Deze training is interessant voor een breed publiek en helpt je heel goed te begrijpen dat je een woning op veel verschillende aspecten kan verduurzamen. Ik zou dus graag ook alle energie-labelaars willen uitnodigen om deze training te volgen. Ze zijn al ontzettend goed bezig en krijgen zo meteen de handvaten om naast de adviezen uit het maatwerkadvies ook nog zelf goed na te denken over waar potentiële kansen liggen om de woning echt te verduurzamen. Je bouwt tenslotte voor mensen en niet om te voldoen aan de wettelijke eisen.

En tot slot, wat zou je nog meer willen delen over de summerschool Passiefhuisontwerp en -constructie 2023?

Ik denk graag aan die 7 super-intensieve dagen terug; het was een top-ervaring. Ik ben ook oprecht blij dat de groep nog steeds met elkaar in contact is. Dit is niet vanzelfsprekend!

Delen