Integrale aanpak is voor ons de basis

Nicolaas geeft praktijkles kierendichten aan KERN-cursisten in het Plushuis van Pieter de Wit in Amersfoort

De integrale aanpak is een logisch gevolg van het carrièrepad van KERN-docent Nicolaas van Everdingen, met zijn ervaringen als levensmiddelentechnoloog en later als gebouwverduurzamer. Zijn bedrijf Plushuis is gespecialiseerd in integraal ontwerpen van duurzame woningen in Midden Nederland. Vakblad Installatiezaken interviewde Nicolaas onlangs, dit artikel is een bewerking hiervan. 

Eigenlijk werd de kiem voor zijn bedrijf al gelegd tijdens zijn opleiding tot levensmiddelentechnoloog. Nicolaas: “Ik ging de afvalwaterkant op en daarbij kwam veel techniek kijken. Ik verdiepte me in pompen, ventileren, verwarmen en meten. Na mijn studie ontwierp ik turn-key waterzuiveringsinstallaties. Bij deze installaties werd mij het belang duidelijk van een vooraf goed doordacht ontwerp. Die ‘vibe’ heb ik altijd vastgehouden.”

In 2012 bouwde Nicolaas zijn eigen passiefhuis, het eerste Plushuis in Ede. En dat was het begin van zijn bedrijf Plushuis. Nicolaas adviseert met zijn compagnons Peter van der Kleij en Pieter de Wit klanten die een duurzame woning willen bouwen. Daarnaast verzorgt hij opleidingen bij Kennisinstituut KERN. Door de jaren heen bleef hij zelf ook altijd zijn eigen vakkennis bijspijkeren.

Integrale aanpak duurzaam bouwen: materialen, gebouwschil én passende installaties

De basis van zijn aanpak vormt een integrale benadering van de bouwopgave. “We kijken hierbij zorgvuldig naar de bouwkundige schil. En bepalen pas dan welke installatietechnische maatregelen nodig zijn.” Daarbij mikt Nicolaas op Rc-waardes rond de 6,5 – 7. Ook let hij goed op het voorkomen van energielekken via koudebruggen en rioolontluchters. “Als passiefhuis-vakmannen kijken we naar zulke op het oog verwaarloosbare details. Verder heeft elk Plushuis balansventilatie.”

Duurzaam bouwen de norm

De mannen van Plushuis werken standaard zoveel mogelijk met biobased materialen. “Wanden en gevels en soms ook vloeren worden volgeblazen met cellulose en super luchtdicht gemaakt. Nieuwbouw doen we altijd in houtskeletbouw of CLT met passiefhuis-waarden, de kozijnen (van DNA-lid HP Kozijn) zijn van thermisch verduurzaamd hout.

Duurzame installaties

Warmte en ventilatie

Voor de warmteopwekking is de bodem-warmtepomp zijn favoriet. Qua afgifte laat hij zich leiden door de situatie en wensen van de klant. “Vloerverwarming is een trager werkend systeem, LT-convectoren zijn voor snelle verwarming, wand- en plafondverwarming zijn mooie oplossingen als klanten hun parketvloer willen behouden,” somt hij op ter indicatie.

Als uit zijn nZEB-berekening blijkt dat verwarming via de luchtroute mogelijk is, dan adviseert hij een Nilan passiefhuis-compacttoestel. Deze bevat een balansventilatie-unit, tapwatervat en 2 warmtepompjes die voor tapwater, verwarmen en koelen zorgen.

Sinds 1 januari 2022 adviseert Plushuis geen projecten meer met een houtkachel. Want met hout kun je beter bouwen en het scheelt een hoop fijn stof.

In de keuken adviseert Nicolaas vaak afzuiging direct naast de recirculatiekap onder het kookeiland. Opmerkelijk of toch niet? Volgens de verduurzamingsexpert krijg je zo een continue afvoer van fijnstof. En het zijn juist dit soort kneepjes van het vak waarmee een expert zich onderscheidt van de rest. Nicolaas schrijft momenteel een balansventilatie-doeboek, hierover hier later meer. Je kunt je nu al voorintekenen: balansventilatieboek@plushuis.nu

Sanitaire technieken

Ook op het gebied van sanitaire technieken zoekt hij steeds naar duurzame oplossingen. “Denk aan douche-WTW’s, volumestroombegrenzers en grijswatersystemen.”

Energieopwek

Zonneboilers vindt hij fraaie systemen, “maar ze vereisen veel technische kennis. En warm tapwater maken met behulp van een warmtepomp die er toch al is, is makkelijker.” Elk Plushuis is in principe Plus-op-de-Meter. Nicolaas adviseert in de basis altijd een stringomvormer voor de zonnepanelen.

Bij Plushuis wordt elke woning in de ruwbouw én bij oplevering getest op kierdichting middels een blowerdoor-test.

Beproefde integrale procédé

Nicolaas heeft een broertje dood aan slechte ontwerpen. Elke woning wordt onder handen genomen volgens zijn beproefde procédé. Bij renovaties begint dat met een goede 0-meting. Daarna in bouwteam een integraal plan maken waarmee je de klanten, aannemer en installateur op 1 lijn krijgt. Zo voorkomt hij bijvoorbeeld dat het ventilatiesysteem te krap is gedimensioneerd en na oplevering geheid gedonder geeft met geluid. Nicolaas heeft een broertje dood aan slechte ontwerpen. “De grootste beloning is uiteindelijk dat een geslaagde woning ambassadeurs creëert voor onze nieuwe projecten”.

Integrale kennis valt niet uit de lucht

Waar haalt Nicolaas al zijn kennis vandaan? “Veel kennis heb ik opgehaald bij de vele expert-avonden die DNA al jaren organiseert. Daar komen niet alleen de succesverhalen ter sprake, maar wordt ook besproken wat minder goed ging. Zeer leerzaam en een regelrechte aanrader.

Verder leer ik heel veel van het monitoringsprogramma dat we in 2019 hebben opgetuigd. Hiermee worden inmiddels 18 Plushuizen zeer intensief gemonitored. Dit geeft ons erg veel inzicht in hoe onze projecten jaarrond in de praktijk presteren.”

Dit artikel is een bewerking van het oorspronkelijke artikel met goedkeuring van auteur Wietse Buma en dat is geplaatst in het vakblad Installateurszaken van mei 2022
Delen