Isoleren in plaats van opstoken: Houtvezel voor energiebesparing

Houtvezels zijn een volledig circulair isolatiemateriaal: CO2-negatief, mens- en milieuvriendelijk en de grondstof groeit min of meer van zelf. Houtvezelisolatie is goed verwerkbaar en met een isolatiewaarde van tot 0,036 W/(mK) en ook qua aanschafkosten vergelijkbaar met minerale wol. En de isolatie is dampopen. Dit laatste zorgt voor een extra lange levensduur van de constructies waarin houtvezels zijn toegepast. Aan het einde van een lang leven kan het materiaal dienen als substraat in de tuinbouw, compost of als brandstof. Veel beter dus om met hout te isoleren in plaats van te stoken.
KERN ging daarom in gesprek met Jacco Dwars, Salesmanager Pavatex bij SOPREMA, leverancier van houtvezelbouwmaterialen. Dit bedrijf is gereed voor de steeds harder groeiende vraag in Nederland.

geschreven door: Clarence Rose ism. Jacco Dwars, Pavatex SUPREMA

Houtvezelisolatie: Circulair met een onuitputtelijke bron

Het houtafval, dat Pavatex tot isolatie verwerkt, komt uit duurzame bosbouw in de Vogezen. De oorspronkelijk Zwitserse productie is in 2013 verplaatst naar een moderne, zeer energie-efficiënte fabriek in Golbey, Frankrijk. Hier zijn veel houtzagerijen gevestigd. De fabriek in Golbey verwerkt nu het restafval uit een straal van 150 km tot houtvezel-isolatiematerialen. Deze snippers worden ontvezeld en dan gedroogd. De hiervoor benodigde warmte komt uit een nabijgelegen papierfabriek.

Pavatex gebruikt uitsluitend hout met PEFC-keurmerk, de standaard voor duurzaam bosbeheer.

Houtsnipperverwerking in Pavatex-fabriek in Golbey: echt duurzaam gebruik biomassa

Duurzame, mens- en milieuvriendelijke productie houtvezelisolatie

Vroeger, in de oude fabriek, produceerde men isolatieplaten met het zogenaamde natte proces. Door de nodige droogtijd duurde deze productie best lang. Maar het was ook minder milieuvriendelijk. Het bindmiddel tussen de vezels was lignine (uit hars van de boom) waarmee de plaatdikte was beperkt tot 3cm. Dus voor dikkere isolatieplaten was lijm nodig.

Bij de moderne droge productie van isolatieplaten door Pavatex is nauwelijks verlijming meer nodig. De vezels hechten aan elkaar door maximaal 5% lijm in de vorm van formaldehydevrij gepolymeriseerd MDI (PMDI). Het polymeer ontstaat na een kwartier opstomen van het materiaal. Hierdoor kunnen de platen gelijk dikker worden uitgevoerd tot maximaal 240 mm en is de houtvezelisolatie na sloop composteerbaar.

De waterafstotende isolatieplaten bevatten ook paraffine. Op bijvoorbeeld Isolair, dat een beetje paraffine bevat, geeft Pavatex een garantie tot 3 maanden bij blootstelling in weer en wind. Dat geeft voldoende tijd om het dak te dekken.

Het gehele proces van snipper tot het persen van de isolatieplaat duurt ongeveer drie kwartier. Bij het persen neemt het volume van de houtvezels ongeveer met een factor 10 af. Hoe harder de persing hoe groter wordt de densiteit van de plaat. Hiermee worden platen steviger en verbeteren de akoestische eigenschappen en het warmtebufferende vermogen. Resten na het snijden van de platen kan gelijk weer opnieuw mee met het proces, bij productie ontstaat dus geen afval.

Pavatex-producten zijn NATURE plus gecertificeerd, een label voor milieuvriendelijke en gezonde producten.

Isolerende werking houtvezelisolatie

Hoge isolatiewaarde

Het isolerende vermogen van de houtvezels is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Pavaflex wordt aangeboden in verschillende isolatiekwaliteiten. De beste isolatie bereik je met Pavaflex Plus. Deze heeft een gedeclareerde lambdawaarde van wel 0,036W/(mK). De isolatiewaardes zijn volgens de geldende Europeese standaards getest en beschikken allemaal over een CE-markering en DoP.

Dampopen en vochtabsorberend

Het waterbufferende vermogen van de isolatie is gigantisch. Dit komt omdat de holle vezels het water gewoon op kunnen nemen en ook transporteren door capillaire werking. Hiermee zijn dampopen constructies met houtvezelisolatie bij uitstek geschikt voor het creëren van een gezond binnenklimaat. Het materiaal is dampopen maar luchtdicht, een soort natuurlijke Goretex. Dit voorkomt vochtophoping en dus schimmelvorming.

Het materiaal dient niet toegepast te worden in constant vochtige omgevingen en is dus ook niet geschikt als spouwmuurisolatie. Het kan worden aangebracht als plaat, maar ook worden ingeblazen in bijvoorbeeld dak- en gevelelementen.

Verschil vochttransport in minerale wol en houtvezel

Superieure akoestische eigenschappen, warmtewerend en brandveilig

Het isolatiemateriaal wordt veel ingezet in houtskelet- en massieve houtconstructies. Maar ook vanwege zijn akoestische eigenschappen, bijvoorbeeld om contactgeluid en geluid van buiten af te reduceren. Daarnaast brengt houtvezelisolatie een grote faseverschuiving bij opwarming teweeg, hierdoor blijven gebouwen in de zomer langer koel.

Dit is ook gelijk het geheim achter het betere brandgedrag ten opzichte van andere wollen. De houtvezels laten hitte niet door waardoor de constructie langer intact blijft.

Vergelijkende F30-B testen uitgevoerd door iBMB-Braunschweig
boven: Pavatex, beneden: minerale wol

De Nederlandse markt veroveren: prijs niet bepalend

Pavatex is onlangs overgenomen door SOPREMA. SOPREMA is een in 1908 opgericht familiebedrijf die actief is op het gebied van waterdichting, isolatie, daglichtsystemen en rookextractiesystemen. Daarmee is SOPREMA één van de marktleiders op het gebied van waterdichting en isolatie.

De distributie in Nederland is geregeld via de Isolatieshop Zevenaar en de TABS groep. Hiermee kan de isolatie na bestelling de volgende dag worden geleverd. Ook toelichting, maatwerk en kleinere hoeveelheden zijn daarbij mogelijk. Grotere bestellingen komen direct uit Golbey of een opslag in België.

Vanwege het met andere wollen concurrerende prijsniveau en de kosten over de gehele levenscyclus is de prijs van Pavatex geen doorslaggevende factor. Toepassing hangt af van de voorschrijvende partijen en vooral bekendheid bij de uitvoerende bedrijven. Steeds meer bedrijven gebruiken juist liever houtvezelisolatie. Niet alleen omdat het duurzaam is en past bij de trend van circulair bouwen. Maar ook het verwerken van deze producten is veel aangenamer dan glas- of minerale wol.

Voor productinformatie kunt u hier terecht.

 

Delen