(Zeer) geslaagde excursie KERN-cursisten naar een passiefhuis in aanbouw

De excursie naar een passiefhuis in aanbouw is het puntje op de i na de cursus Energieneutraal bouwen en renoveren van Kennisinstituut KERN. Hierbij zien de deelnemers de stof uit de cursus toegepast in de praktijk. Deze ervaring is goud waard, omdat de – veelal nieuwe en verrassende informatie – zo op zijn plaats valt. 

Excursie tijdens luchtdichtheidsmeting passiefhuis

In de cursus van april 2021 nam de cursistengroep deel aan een blowerdoor-test van een passiefhuis in aanbouw. Peter van der Kleij, sinds 8 jaar expert luchtdicht bouwen, liet zien hoe hij zo’n test uitvoert.
Nicolaas van Everdingen lichtte toe hoe hij en Peter met hun bedrijf Plushuis in bouwteam-verband de teamleden (architect, aannemer, installateur en de klanten) naar een hoger kennisniveau coachen.

In dit geval was deze aannemer al vaker door hen begeleid, waardoor een nieuw record is neergezet qua luchtdichting: Ondanks de ongunstige verhouding tussen de oppervlakte van de vloeren ten opzichte van de gehele schil werd een zeldzaam lage waarde gehaald voor de n50 van 0,41/h. De eis voor een passiefhuis is < 0,60/h.

Peter: “Zo’n lage waarde heb ik in mijn 8-jarige adviespraktijk nog niet eerder in een ruwbouw kunnen meten. Het zegt vooral ook iets over de zeer secure manier waarop de aannemer te werk is gegaan. Als je nog maar 66,5 cm2 aan gatgrootte overhoudt dan doe je het echt goed”.

Cursus Energieneutraal bouwen en renoveren dicht bij de praktijk

Nicolaas vult aan: ”Dit Plushuis is echt volgens het KERN-schoolboek ontworpen en gebouwd. Zo passen we hier een Hectar-vloer toe die geen thermische bruggen of kans op luchtlekken geeft. Ook de gecertificeerde passiefhuis-kozijnen, die Hans Paalman van HP Kozijn heeft geleverd, hebben zeker aan die lage waarde bijgedragen. Verwarmen via de luchtroute volstaat dan ook in deze woning.”

De cursus Energieneutraal bouwen en renoveren van KERN is een combinatie van praktijkgericht onderwijs door ervaren vakdocenten die middenin de bouwpraktijk staan met de nieuwste theoretische inzichten. Vast onderdeel van de meerdaagse cursus is ook een excursie naar een passiefhuis in aanbouw.

Op 2 november 2021 begint weer een nieuwe ronde. Hier lees je er meer over: Cursus Energieneutraal bouwen en renoveren

Delen