Bedrijf legt zich volledig toe op passiefhuis-installaties

Vlak na het volgen van de cursus Energieneutraal bouwen en renoveren zet de kersvers gediplomeerde passiefhuisvakman en installatieexpert Patrick Schimmel de koers van zijn bedrijf volledig op het realiseren van passiefhuizen. Tijd voor een interview met de eigenaar van Schimmel Techniek Passiefhuis-installaties. 

Interview door Clarence Rose

Wat een lef – je als installateur helemaal specialiseren op passiefhuis-installaties. Wat drijft je?

Naar mijn mening is passief bouwen de toekomst. Een warmtepomp, zoals we die nu kennen, is mooi in woningen vanaf 1995 tot 2020. Maar nu moet toch echt het roer om en moeten we woningen beter bouwen en met name de schil. Hierdoor komen namelijk alle bezwaren in de transitie te vervallen: te hoog energieverbruik, te duur, slecht binnenklimaat. Daarbij is een redelijk eenvoudige installatie, maar wel goed gedimensioneerd, al voldoende voor een passiefhuis. Als je eenmaal een passiefhuis hebt bezocht ben je verkocht. Het comfort wat je DAGELIJKS beleeft voor een geringe meerprijs in de bouwkosten die zich nog terugbetalen ook … passief bouwen is gewoon een logische keuze.

Wij merken vaak dat mensen “passiefhuizen” nogal suf vinden, het woord heeft een negatieve lading. Door onze benadering hopen we het wat sexyer te maken. Je kan binnenkort zelfs via ons een weekend of midweek in een Passiefhuis boeken om te ervaren wat het is, zo weet je echt waar je aan begint en aan luxe zal het je niet ontbreken!

Nadat ons nieuwe bedrijf Schimmel Techniek Passiefhuis-installaties is geregistreerd is nu ook onze website in de lucht: www.passiefhuisinstallateur.nl. En in oktober gaat de eerste bus de straat op met nieuwe reclame-uitingen. We willen ons heel duidelijk in de markt positioneren. Ook omdat naar onze mening het passiefhuis onterecht een ondergeschoven kindje is.

Op welke technische aspecten onderscheidt je je?

Wij kunnen verwarming/koeling en ventilatie samen aanbieden. Hiervoor hebben we alle disciplines in eigen huis. Ook werken we nauw samen met fabrikanten van deze systemen. Deze installaties zijn enorm belangrijk voor een goed klimaat in je woning. We luisteren naar de wensen van de klant en nemen de tijd om alles uit te leggen. En we begeleiden je door het gehele traject of brengen je in contact met ons enorm grote passiefhuisnetwerk. We werken samen met architecten, adviseurs, begeleiders etc. Dus wij helpen de klant met de juiste bedrijven in contact te komen.
Want Je wilt een passiefhuis dat voldoet aan de eisen die gesteld worden, maar ook voldoet aan de eisen die jij stelt aan het huis.

Wat heb jij opgestoken bij KERN en zou je je concullegas de cursus Energieneutraal bouwen en renoveren aanraden – en indien ja waarom?

Nadat ik mij meer ging verdiepen in het passiefhuis-principe kwam ik Nicolaas van Everdingen (Plushuis) tegen, hij adviseerde mij de opleiding bij KERN te gaan volgen. Hier hebben we in 4 dagen alle facetten van het passiefhuis geleerd. Door de bevlogen docenten en diverse groep cursisten was het makkelijk leren en was het geen moment saai.
De grootste les voor mij was eigenlijk hoe klein de energiebehoefte van een geïsoleerd gebouw wordt als je de oriëntatie van de ramen, de toepassing van glas en de luchtdichtheid goed aanpakt. En ook goed nu te weten hoe je dit berekent. Ik heb dus enorm veel geleerd in deze 4 dagen. En deze lesstof passen we direct in de praktijk toe. We mogen nu al meerdere passiefhuizen maken en er liggen ook nog enkele aanvragen. Ik kan iedere installateur aanraden om deze cursus te volgen.

Delen