AZEB Summer School: eerste wapenfeit samenwerking KERN en AZEB

Kennisinstituut KERN biedt na de zomervakantie de eerste AZEB-training aan als summer school. KERN wordt het belangrijkste kanaal om het gedachtegoed en opleidingsmateriaal vanuit het Europese AZEB-project in Nederland te verspreiden. Dat is goed nieuws voor KERN en voor de sector, want AZEB biedt een gestructureerd stappenplan om BENG betaalbaar te ontwikkelen. In de AZEB-training leren deelnemers werken met de 17 stappen van de AZEB-methode voor betaalbaar energieneutraal bouwen en renoveren.

Wat is het AZEB project?

Vereniging DNA in de Bouw is coördinator van het Europese Horizon 2020 project AZEB: “Affordable Zero Energy Buildings”. Van 2017 tot medio 2020 wordt in dit project met 8 partners uit 6 verschillende landen gewerkt aan integrale methodologie om de betaalbaarheid van (bijna) energieneutrale gebouwen te verbeteren. De methodologie integreert bestaande oplossingen op het gebied van techniek en organisatie (proces) tot een stappenplan dat in te zetten in bij elk BENG-bouwproject in Europa.

AZEB-training: Integraal werken met de AZEB-routekaart

Onlangs is de eerste versie van deze methode gepubliceerd. In de volgende fase van het project wordt in enkele case-studies gedemonstreerd hoe de verschillende stappen in de methodologie in de praktijk toegepast kunnen worden en welke impact deze toepassing kan hebben op kosten en prestaties van het BENG gebouw. Ook hoopt het team veel feedback voor optimalisatie op te halen vanuit verschillende belanghebbenden in de sector. Daarnaast worden informatie- en opleidingsmateriaal en verschillende tools gemaakt en gepubliceerd om opdrachtgevers en experts in de bouwsector te helpen de methodologie toe te passen. In december zal de definitieve versie van de AZEB methode gepubliceerd worden.

Verdiepingsmodules en train-de-trainer: volg de AZEB-training

Groepsopdracht in pilot AZEB Summer School 2018

In Nederland is Kennisinstituut KERN de belangrijkste kenniskanaal voor het AZEB materiaal. Aan het einde van de zomer 2019 wordt de eerste 4-daagse AZEB training als summer school binnen KERN aangeboden en in het najaar zullen enkele verdiepingsmodules volgen. In eerste instantie zullen met name professionele opdrachtgevers en experts de doelgroep zijn voor deze opleidingen. Begin volgend jaar ambieert KERN ook een train-de-trainer op de markt te zetten om ook andere opleidingsinstellingen te stimuleren het AZEB materiaal te gaan toepassen.

Joyce van den Hoek Ostende is directeur a.i. bij Kennisintituut KERN en projectleider van het AZEB project. Afgelopen tijd presenteerde zij de AZEB methodologie al op de bouwbeurs, Building Holland, op het passiefhuis evenement in Heidelberg en AZEB doet mee op de renovatiebeurs 2019 in Den Bosch. De interesse is groot, maar er is veel behoefte om beter te begrijpen hoe de methode in elkaar zit en vooral hoe het vervolgens praktisch toegepast wordt. Daarvoor is in elk land tenminste één opleidende partij nodig die de verspreiding van het gedachtengoed coördineert, ook na het project.

Presentatie van het eerste prototype van de reisgids naar betaalbare BENG tijdens de Passive House conference in Heidelberg. Rechts AZEB projectleider en directeur a.i. van KERN: Joyce van den Hoek Ostende, en links Susanne Winkel en midden Eva Vahalova, van AZEB-partner en collega van het Passive House Institute.

Joyce geeft aan blij te zijn de samenwerking met KERN nu te kunnen formaliseren: “KERN is een veelbelovende opleidingsclub voor de sector en is nauw verbonden met de Vereniging DNA in de Bouw. Het AZEB materiaal heeft door haar brede fundament een enorme potentie en ik ben blij dat we dit dichtbij (ons DNA-) huis kunnen houden via KERN. Het gestructureerde stappenplan van de AZEB-methode, met haar bijbehorende tools, biedt veel aanknopingspunten om de sector te ondersteunen met niet alleen technische, maar ook organisatie- en procesgerichte opleidingen en hulpmiddelen om de bouw betaalbaar vergaand te verduurzamen.”

De 17 stappen van de AZEB-methode

Onderstaand plaatje geeft een overzicht van de 17 stappen waaruit de methode nu bestaat. Meer informatie kan verkregen worden op de website van azeb: www.azeb.eu.

17 stappenplan: routekaart AZEB

Het bijbehorende materiaal bij de AZEB-stappen vind je HIER!

Delen