Opleiding Passiefhuis Ontwerp & Constructie start in februari

In februari 2023 start de eerste HBO+ opleiding Passiefhuis Ontwerp & Constructie in Nederland. Deze internationaal erkende cursus van het Passive House Institute (PHI) wordt nu voor het eerst in het Nederlands aangeboden. Wil je als professional uit de bouw- of installatiebranche een zinvolle bijdrage leveren aan de energietransitie? Dan is deze cursus van hogeschool Windesheim en Kennisinstituut KERN in Zwolle precies wat je zoekt.

Opleiding Passiefhuis Ontwerp & Constructie: Samenwerking KERN en Windesheim

Om de internationale Passive House Designer-course van het Passive House Institute (PHI) ook in Nederland goed tot zijn rechte te laten komen zijn KERN en Hogeschool Windesheim een samenwerking aangegaan voor de vertaling van het zeer uitgebreide materiaal. De cursus wordt voortaan om en om in Zwolle bij Windesheim en centraal in het land bij KERN aangeboden.

Het belang van deze cursus

In de huidige klimaat- en energiecrisis is het de grote uitdaging om gebouwen neer te zetten of te renoveren die nauwelijks energie verbruiken en toch veel comfort bieden. Dat vraagt om een duidelijk bouwfysisch concept en het vereist een uitgekiend ontwerp- en bouwproces waarbij alle betrokken partijen samenwerken aan hoogwaardige kwaliteit en waardevaste gebouwen. Kortom: het is tijd voor passief bouwen en renoveren.

De opleiding Passiefhuis Ontwerp & Constructie  geeft hiervoor een solide basis voor de ontwerppraktijk van architecten en engineers. De cursus bevat de resultaten en inzichten van de ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek na de ontdekking van de werking van een passiefhuis 1989.

Sindsdien heeft wereldwijd veel onderzoek plaats gevonden over zeer energiezuinig bouwen. Hoe maken we gezonde en betaalbare gebouwen zoveel mogelijk onafhankelijk van externe energiebronnen? En in ons klimaat met zo minimale energiebehoefte in de winter?

Hiervan zijn de vijf basisprincipes voor passief bouwen afgeleid:

 1. Toepassen van geïsoleerde ramen die gebruik maken van de energie van de zon;
 2. Een zeer goed geïsoleerde thermische schil;
 3. Geoptimaliseerde aansluitdetails zonder thermische lekken;
 4. Minimale onbedoelde luchtstromen door goede naad- en kierdichting;
 5. Gezonde ventilatie met warmteterugwinning.

De opleiding Passiefhuis Ontwerp & Constructie

Windesheim en het Kennisinstituut KERN bieden vanaf nu de Nederlandstalige cursus Passiefhuis Ontwerp & Constructie aan. Aan het eind van de cursus kan je ook het examen afleggen voor het internationaal erkende certificaat ‘Passive House Designer’.

De kracht van deze opleiding zit hem in de verbinding tussen de bouwkunde en de installatietechniek. Je leert in 10 cursusdagen alles over de bouwfysische achtergronden en principes van passief bouwen en je maakt de vertaalslag naar je eigen bouwpraktijk. We bespreken een breed scala van bouwprojecten: van woningbouw tot utiliteitsbouw en van nieuwbouw tot renovatie. En we hebben uitgebreide aandacht voor detaillering en materiaalgebruik en de praktijk op de bouwplaats. Hierdoor heb je aan het eind van deze cursus:

 • Diep inzicht in de principes en werkzame factoren van passief bouwen;
 • Concrete handvatten die je kunt toepassen in jouw volgende bouwproject;
 • Slagvaardigheid met de nZEB-tool/PHPP, hèt ontwerpgereedschap voor betaalbare, zeer energiezuinige (BENG-)nieuwbouw en renovatie;
 • Inzicht in wat er nodig is om in samenwerking met andere partijen tot zeer energiezuinige, gezonde en comfortabele gebouwen te komen;
 • De deskundigheid om succesvol zeer energiezuinige bouw- en renovatieprojecten te kunnen ontwerpen en begeleiden, zelfs met gebouwprestatiegaranties;
 • Na behaald examen de kwalificatie “Passive House Designer”.

In het kort

 • Hoogwaardige cursus Passiefhuis Ontwerp & Constructie
 • 10-daagse cursus in Zwolle
 • Vanaf 9 februari tweewekelijks op donderdag tussen 12.30-19.30 uur
 • Doorgewinterde docenten zeer grote praktijkervaring
 • Internationaal erkend certificaat van het Passive House Institute

Hoe aanmelden en voor wie?

Deze nieuwe opleiding is bedoeld voor professionals uit de bouw- of installatiebranche. Ben je:

 • Ondernemer
 • Medewerker van een bouwbedrijf of architectenbureau
 • Adviseur
 • Installateur
 • Projectontwikkelaar
 • Projectleider

Heb je minimaal een hbo werk- en denkniveau en wil je een concrete bijdrage leveren aan een succesvolle energietransitie in de bouw? Dan past deze opleiding bij uitstek bij jou. Meer informatie over deze cursus Passiefhuis Ontwerp & Constructie en de mogelijkheid om je aan te melden, vind je hier.

Wil je eerst meer weten over deze opleiding, neem dan contact met ons op:

Kennisinstituut KERN: clarene@kennisinstituutkern.nl of 06-55 96 41 90

Hogeschool Windesheim: ac.welmers@windesheim.nl of 088-469 73 00.

Delen