Aanleg ventilatie in luchtdichte woning is een vak geworden

Het AD kopte op 13 augustus 2019 ‘Huis dat volledig energieneutraal moest worden veroorzaakt vooral veel hoofdpijn’. Ik houd me altijd aan de regel NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander). Maar als een dag later ook de raadsleden van Zoetermeer zich er mee bemoeien dan wordt het toch een andere kwestie. Wat is er verkeerd gegaan met de balansventilatie? En belangrijker: hoe voorkom je dit?

door Carl-peter Goossen

Onder de professionals op Linkedin zie je wel wat weerwoord en een goede uitleg wat CO2 nou eigenlijk is. Wat is er verkeerd gegaan? Bewoners niet juist geïnformeerd? Ze weten niet dat ze de ventilatie tijdelijk hoger kunnen zetten. De GGD die met een aantal grafieken aantoont dat het te hoog is? Gemeten waar of hoe is niet duidelijk. Zijn dit waarden met aftrek van de buitenluchtconditie? Gaat het om het totaal dan valt het mee.

Voldoende geventileerd, op de verkeerde plek

Wat mij vooral opvalt is de droge mond en een verhoogd CO2 gehalte. Dat duidt erop dat er wel meer dan voldoende wordt geventileerd maar niet op de juiste plek. Als je die in de hoofdslaapkamer volgens de capaciteit van het Bouwbesluit aanlegt is deze in feite aan de lage kant. Immers een mens in slaap heeft 21-25 m3/h nodig.

Heb je een slaapkamer van 12 m2x 0,7 l/s x 3,6= 30,24 m3/h is dat dus te weinig voor twee mensen want de ventilatie staat namelijk in de normaal stand of zelfs op stand 1 (afwezig stand). Kortom: te weinig ventilatie als je je precies aan het Bouwbesluit houdt voor de tweepersoonsslaapkamer.

Altijd ventileren, maar nooit te veel

Wat te doen? Altijd maar dan ook ALTIJD in de grote slaapkamer twee ventielen aanbrengen. Wordt het dan niet te droog? Ja, ook dat is het subtiele aan dit verhaal. Je mag niet te veel ventileren: niet meer dan 0,3 tot 0,4-voud van het volume van het totale huis. De afwegingen hoe de ventilatie moet worden ontworpen en aangelegd vraagt dus meer dan even conform het Bouwbesluit uitrekenen en plaatsen.

Aanleg balansventilatie is een vak, dus moet je opgeleid zijn

Goed ontwerp, aanleg en inregelen van ventilatie in goed geïsoleerde luchtdichte woningen is een vak geworden. En daarvoor moet je dus opgeleid zijn. Daarom is ventilatie een belangrijk onderdeel van de Cursus Energieneutraal bouwen en renoveren. Hoofdpijn hoeft echt niet!
Artikel lezen? Check hier het AD-artikel

Delen