designPH: 3D-modelleren met de nZEB-tool

DesignPH is een interactief grafisch 3D-interface voor de nZEB-tool en brengt gemak in de anders arbeidsintensieve invoer van een complex project in de nZEB-tool.
Met deze plugin kun je alle geometrische gegevens inclusief schaduwobjecten 3D invoeren in Sketchup, daar voorzien van relevante energetische eigenschappen en vervolgens inladen in de nZEB-tool. Al tijdens de invoer in Sketchup verschijnt een grove indicatie van de energieprestatie. Zo krijgt de ontwerper in een vroeg stadium inzicht in de energetische effecten van ontwerpbeslissingen.

DesignPH is ontwikkeld voor architecten, bouwkundigen en energieadviseurs. Naast de software is enige ervaring met het werken met Sketchup en de nZEB-tool noodzakelijk. Een handleiding voor het werken met designPH helpt u dan snel verder op weg.
Ook bouwprofessionals zonder kennis van Sketchup kunnen vrij snel aan de slag – niet geheel toevallig is Sketchup een vrij eenvoudig te leren intuïtieve tekensoftware. Via bijvoorbeeld online-tutorials vind je snel de weg om een 3D-model op te zetten zoals benodigd voor de energetische analyse in designPH.

Aan de slag met designPH:

Voor het werken met designPH heeft u een computer met de daarop geïnstalleerde software nodig van:

 • SketchUp inclusief de designPH-plugin
 • nZEB-tool en de bijbehorende import/export-tool

Werken met designPH uitgelegd in 4 stappen:

1. Opzet 3D Model

 • Teken het 3D-model van de gebouwschil in SketchUp met behulp van de standaard SketchUp tekentools.
 • Bepaal de temperatuurzone van de transmissieoppervlaktes (vloer, gevel onder of boven maaiveld etc., automatisch of handmatig).
 • Bepaal de thermische eigenschappen van de oppervlaktes (automatisch met standaardwaarden voor een ruwe energiebalansberekening of handmatig met eigen gegevens).
 • Teken de kozijnen in het gebouwvolume. Bepaal de energetische eigenschappen van de kozijnen en de neggematen.

2. Eigenschappen omgeving

 • Plaats het gebouw in de juiste geografische context (door de Sketchup-functie “Geo-location”) en stel de klimaatgegevens in door een weerstation te kiezen.
 • Zorg voor de juiste oriëntatie van het gebouw
 • Teken de schaduwelementen in. designPH herkent horizontale en verticale schaduwelementen en analyseert deze voor export in de nZEB-tool.
 • Bepaal thermische bruggen in het model door lijnen te definiëren als thermische bruggen. designPH bepaalt de temperatuurfactoren van thermische bruggen automatisch op basis van de positie in het model.

3. Ontwerpoptimalisatie in designPH

Door middel van de automatische analyse verkrijgt u een ruwe inschatting van de warmtebehoefte van het gebouw. Op basis daarvan kunt u al tijdens het modelleren energetisch optimaliseren en gefundeerde ontwerpkeuzes maken.

4. Energiebalansberekening voltooien in de nZEB-tool

Exporteer de energetische gegevens door 3 stappen in de nZEB-tool:

 1. Update de energetische analyse in designPH
 2. Genereer een .ppp-bestand
 3. Importeer de projectgegevens uit dit .ppp-bestand in de nZEB-tool volgens handboek nZEB-tool

In de nZEB-tool kunt u de geïmporteerde gegevens wijzigen en nog ontbrekende details toevoegen en de energiebalansberekening voltooien.

Meer info

Op de website van designPH vind je meer informatie over deze plug-in, waaronder het laatste nieuws en updates. Ook kun je daar terecht voor aanvullende hulpmiddelen, support in een gebruikersforum. Indien je problemen ondervind in de functionaliteit van designPH kun je dit melden en vind je daar de contactgegevens voor foutmeldingen.

Voor een makkelijke start kun je onze cursus Energiebalans met designPH volgen.

De plug-in is door het Passive House Institute (PHI) ontwikkeld om de energiebalans van een gebouwontwerp in een vroeg stadium eenvoudig en snel in beeld te brengen. DesignPH is exclusief verkrijgbaar voor licentiehouders van de nZEB-tool. Deze kun je hier bestellen.
De nZEB-tool is een energiebalansberekening die enige kennis van energiezuinig bouwen en bouwfysica vereist. Voor beginners is deelname aan de tweedaagse cursus Rekenen met de nZEB-tool te adviseren.

Klik hier voor meer informatie over ons overig cursusaanbod rondom de nZEB-tool.


Voordelen van designPH

 • Snelle energiebalans door automatische analyse op basis van standaardwaarden;
 • Eenvoudige en nauwkeurige gegevensinvoer in de nZEB-tool;
 • Visuele controle gegevensinvoer en vereenvoudigd certificeringsprocesp
 • Simpele energiebalans van het voorlopig ontwerp;
 • Effectief iteratief ontwerpproces;
 • Het werken met de nZEB-tool wordt een stuk leuker en eenvoudiger.

Kosten

€ 300,00*

* excl. 21% btw

Bestel designPH Download gratis Demoversie
 

designPH in relatie met andere 3D-ontwerptools

designPH is bedoeld voor het eenvoudig opzetten van een analysemodel, aanvullend aan andere ontwerp- en tekenprocessen. Gegevens van bestaande 3D-modellen in bijvoorbeeld Revit, SolidWorks of Autocad kun je meestal probleemloos, bijvoorbeeld als ifc- of dxf-bestand, importeren en exporteren in/uit Sketchup.
Hierbij worden de importgegevens uit het bestaande model beperkt tot een minimum aan gegevens: de buitenoppervlakten van de gebouwschil, de positie en afmetingen van de openingen en de positie en afmetingen van schaduwelementen.

FAQ

Voor antwoorden op veel voorkomende vragen kun je kijken in de designPH FAQ’s