designPH: 3D-modelleren met de nZEB-tool

designPH is een grafisch 3D-interface voor de nZEB-tool. De energieprestatie zelfs van een complex project wordt met designPH 2.0 eenvoudig en betrouwbaar. 
Met de designPH-plugin kun je de geometrische gegevens van een gebouw 3D invoeren in Sketchup. Daar kun je vervolgens alle elementen voorzien van energetische eigenschappen.
Een voordeel is dat designPH je al tijdens de grafische invoer in Sketchup een indruk geeft van de energieprestatie van het gebouw. Zo krijg je in een vroeg stadium inzicht in de energetische effecten van je ontwerp. Op deze wijze kun je al je VO- ontwerp optimaliseren. Uiteindelijk kun je alle gegevens uit het DesignPH-model importeren in de nZEB-tool.

Eenvoudig aan de slag met designPH

DesignPH is ontwikkeld voor architecten, bouwkundigen en energieadviseurs. Enige ervaring met het werken met Sketchup en de nZEB-tool is hiervoor wel handig. Een handleiding voor het werken met designPH helpt je dan snel verder op weg.
Maar ook bouwprofessionals zonder kennis van Sketchup kunnen vrij snel aan de slag. Want voor de energetische analyse in designPH kun je met de basiskennis in Sketchup goed uit de voeten. En niet geheel toevallig is Sketchup een vrij eenvoudig te leren intuïtieve tekensoftware. En ook vind je bijvoorbeeld via online-tutorials snel de weg om een 3D-model op te zetten.

Wat heb je nodig:

Voor designPH heb je een computer met de daarop geïnstalleerde software nodig van SketchUp. Hierin installeer je de designPH-plugin. De uiteindelijke berekening voltooi je met de nZEB-tool. Met de bijbehorende import/export-tool kun je de gegevens uit designPH inlezen.

Werken met designPH uitgelegd in 4 stappen:

1. Opzet 3D Model

 • Teken het 3D-model van de gebouwschil in SketchUp met behulp van de standaard SketchUp tekentools.
 • Bepaal de temperatuurzone van de transmissieoppervlaktes (vloer, gevel onder of boven maaiveld etc., automatisch of handmatig).
 • Voer de thermische eigenschappen in van de oppervlaktes en thermische bruggen van aansluitingen. Dit geschiedt automatisch met standaardwaarden voor een ruwe energiebalansberekening of handmatig met eigen gegevens.
 • Teken de kozijnen in het gebouwvolume. Bepaal de energetische eigenschappen van de kozijnen en de neggematen.
 • Selecteer de eigenschappen van je ventilatiesysteem.

2. Eigenschappen omgeving

 • Plaats het gebouw in de juiste geografische context (door de Sketchup-functie “Geo-location”).
 • Stel de klimaatgegevens in door een weerstation te kiezen.
 • Zorg voor de juiste oriëntatie van het gebouw.
 • Teken de schaduwelementen. designPH2.0 maakt zeer geavanceerde schaduwanalyses. Hiermee kun je zelfs van zeer complexe schaduwelementen de factoren voor de export in de nZEB-tool bepalen.
 • Bepaal thermische bruggen in het model door lijnen aan te wijzen als thermische bruggen. Vervolgens ken je hier temperatuurfactoren en psi-waarden aan toe.

3. Ontwerpoptimalisatie in designPH

Door de analyse met designPH verkrijg je al snel een inschatting van de warmtebehoefte van het gebouw. Op basis daarvan kun je al tijdens het modelleren energetisch optimaliseren en gefundeerde ontwerpkeuzes maken. Sinds de versie DesignPH 2.0 kun je de energieprestatie van verschillende ontwerp-stappen ook met elkaar vergelijken.

4. Energiebalansberekening voltooien in de nZEB-tool

Exporteer de energetische gegevens door 3 stappen in de nZEB-tool:

 1. Update de energetische analyse in designPH
 2. Genereer een .ppp-bestand
 3. Importeer de projectgegevens uit dit .ppp-bestand in de nZEB-tool. Hoe dat werkt vind je in het handboek van de nZEB-tool.

Natuurlijk kun je in de nZEB-tool de geïmporteerde gegevens wijzigen. En tenslotte voer je daar de nog ontbrekende details toe om de energiebalansberekening te voltooien.

Meer info

Op de website van designPH vind je meer informatie over deze plug-in. Hier vind je ook het laatste nieuws en updates. Ook kun je daar terecht voor hulpmiddelen en support in een gebruikersforum. En mocht je problemen ondervinden met de functionaliteit van designPH vind je daar de contactgegevens voor foutmeldingen.

Voor een makkelijke start kun je onze reguliere cursus Energiebalans met designPH volgen.

De plug-in is door het Passive House Institute (PHI) ontwikkeld om de energiebalans van een gebouwontwerp in een vroeg stadium eenvoudig en snel in beeld te brengen. DesignPH is exclusief verkrijgbaar voor licentiehouders van de nZEB-tool. Deze kun je hier bestellen.
De nZEB-tool is een zeer nauwkeurige energiebalansberekening. Hiervoor is enige kennis van energiezuinig bouwen en bouwfysica vereist. Voor beginners is deelname aan de tweedaagse cursus Rekenen met de nZEB-tool te adviseren.

Klik hier voor meer informatie over ons cursusaanbod rondom de nZEB-tool.


 

Compatibiliteit

designPH 2.0 is momenteel compatibel met SketchUp 2017, 2018 en 2019 desktop versies.

Licenties

Momenteel zijn er alleen single-user-licenties beschikbaar. Deze zijn door door één professional op één computer te gebruiken. Natuurlijk is het wel mogelijk de software een keer te gebruiken op een andere computer. De licentie van designPH-installaties op verschillende computers is namelijk overdraagbaar. Hiervoor deactiveer je eenvoudig de registratie op de eerste computer. Dit doe je bovenaan in het hoofdmenu van designPH. Vervolgens activeer je deze op de andere computer. Hierbij moet je computer verbonden zijn met het internet. Ook heb je je gebruikersnaam en registratiecode nodig.
In toekomst zullen ook netwerklicenties en multiuser-licenties beschikbaar zijn.

Voordelen van designPH

 • Snelle energiebalans door automatische analyse op basis van standaardwaarden;
 • Eenvoudige en nauwkeurige gegevensinvoer in de nZEB-tool;
 • Visuele controle gegevensinvoer en vereenvoudigd certificeringsproces;
 • Simpele energiebalans van het voorlopig ontwerp;
 • Effectief iteratief ontwerpproces;
 • Gemakkelijke maar zeer nauwkeurige schaduwanalyse;
 • Het werken met de nZEB-tool wordt een stuk leuker en eenvoudiger.

Kosten

Nieuwe licentie: € 420,00*
Upgrade: € 240,00
(voor licentiehouders DesignPH 1.0)

* excl. 21% btw

Bestel designPH 2.0 Bestel designPH 2.0 upgrade Download handleiding DesignPH 1.0 Download gratis Demoversie

designPH in relatie met andere 3D-ontwerptools

designPH is bedoeld voor het eenvoudig opzetten van een analysemodel. Dus designPH past uitstekend in een BIM, naast andere ontwerp- en tekenprocessen. Sketchup kun je goed combineren met bijvoorbeeld Revit, SolidWorks of Autocad. Voor het opzetten van een designPH-model kun je gegevens hier uit namelijk meestal probleemloos importeren. Bijvoorbeeld middels een  ifc- of dxf-bestand.
Beperk hierbij wel de gegevens uit het bestaande model tot een minimum. Zo zijn in DesignPH slechts de gegevens nodig van buitenoppervlakten, de openingen en de schaduwelementen.

FAQ

Voor antwoorden op veel voorkomende vragen kun je kijken in de designPH FAQ’s