TRIK: Samen op zoek naar betaalbaar maatwerk voor woningrenovatie

Home » Blogs » TRIK: Samen op zoek naar betaalbaar maatwerk voor woningrenovatie

Gepubliceerd 17 juli 2025 | Update: 17 juli 2025

TRIK staat voor Toekomstbestendige Renovatie met Integrale Kwaliteitsborging. KERN is partner in dit praktijkgericht onderzoeksproject van gemeenten, marktpartijen en kennisinstellingen. Het doel? Een aanpak ontwikkelen voor het duurzaam renoveren van particuliere woningen, waarbij duurzame kwaliteit én betaalbaarheid hand in hand gaan.

Aanleiding voor TRIK

Hoogwaardige renovatie van particuliere grondgebonden woningen in Nederland komt moeizaam op gang. Knelpunten zijn financiering maar ook de grote diversiteit in woningtypes, bewoners en wensen. Deze variatie vraagt om maatwerk. Maar hoe organiseer je schaalbaar maatwerk? Dat is binnen de bouwsector nog relatief nieuw en een weinig onderzocht terrein.
TRIK biedt geen kant-en-klare oplossing, maar is een gezamenlijke verkenning naar een aanpak die werkt: een complete renovatiestrategie die technisch, financieel én sociaal klopt – met garantie op resultaat blijvende betaalbaarheid.Synergie in het ontwerp is de sleutel. Goede luchtdichting maakt bijvoorbeeld gecontroleerde ventilatie efficiënter. En door ramen slim te positioneren, laat je in de winter de zon binnen, maar houd je haar in de zomer juist buiten

Doel en aanpak

Het project richt zich op het ontwikkelen van een integrale werkwijze die eigenaar-bewoners ondersteunt bij het verduurzamen van hun woning. Belangrijk hierbij is dat niet wordt gefocust op losse maatregelen, maar op een totaalpakket dat betrouwbaar, betaalbaar en aantrekkelijk is voor de bewoner.

“Hoogwaardige energetische renovatie voor grotere gebouwen is al mogelijk tegen gelijkblijvende woonlasten. De grondgebonden woningen in particulier eigendom is een uitdaging waar nog te weinig integrale oplossingen voor beschikbaar zijn. Met TRIK willen we daar verandering in brengen!”

Betrokken partijen

TRIK is een breed gedragen project met een grote verscheidenheid aan partners. De projectleiding is in handen van Hogeschool Windesheim.

Onderzoeksinstellingen:
Hogeschool Windesheim (lectoraat Energietransitie)
Hogeschool van Amsterdam
Hogeschool Rotterdam
TU Delft

Gemeenten en publieke instellingen:
Gemeente Almere
Gemeente Lelystad
Kennisinstituut KERN
Klimaatmissie Nederland

Marktpartijen:
Van Wijnen Lelystad
Cum Voluptate
Locality
WDW
Next Generation Woning

Financiering: MOOI-regeling via RVO

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie-regeling (MOOI), uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondrnemend Nederland (RVO). Deze subsidie stimuleert innovatieve energieoplossingen binnen de Topsector Energie.