Zo maak je de sprong naar écht toekomstbestendig bouwen

Home » Blogs » Zo maak je de sprong naar écht toekomstbestendig bouwen

Gepubliceerd 14 juli 2025 | Update: 14 juli 2025

De wereld van bouwen en renoveren staat op een kantelpunt. Nieuwe inzichten, strengere normen en toenemende urgentie rond toekomstbestendigheid, vragen om een andere benadering. Maar die verandering begint niet bij techniek. Die begint bij jezelf wat Walther Dingemans betreft. Walther is bouwprofessional en was in 2024 deelnemer aan de Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie.

Van traditioneel aannemer naar pionier

In 2011 verkocht Walther zijn traditionele bouwbedrijf. Niet omdat hij stopte met bouwen, maar omdat hij verder wilde bouwen. Anders. Slimmer. Toekomstbestendiger. “Ik ben continu op zoek naar hoe ik de hoogste standaard kan leggen in renovatietrajecten,” vertelt hij. Die zoektocht bracht hem uiteindelijk bij de Summer school van KERN. “Mijn leven is één groot onderzoek. Ik wil weten wat een ander weet wat ik nog niet weet.”

Een gebouw uit 2003, een les in 2025

Walther bouwde zijn eigen woning al in 2003 op basis van principes die hij toen leerde van een Oostenrijkse Passive House-expert. “Ik heb dit huis zon georiënteerd gebouwd, met veel glas op het zuiden. Toen wist ik nog niet hoe belangrijk dat zou zijn.”

Toch ziet hij nu – met de kennis van de Summer school – waar het beter kan: “De luchtdichting bijvoorbeeld, daar val ik echt door de mand. En de WTW-installatie had ik wel, maar ik wist toen nog niet hoe krachtig die kon zijn voor zowel verwarming als koeling.”

De Summer school als gereedschapskist

Zijn deelname aan de Summer school gaf hem nieuwe inzichten. “Zie het als een gereedschapskist waar ontzettend veel gereedschap in zit. Alleen moet je nog leren hoe je het gereedschap gebruikt. En daar begint je échte reis pas.” Wat hij vooral miste in eerdere opleidingen, vond hij hier: samenhang, diepgang en het morele besef om het beter te willen doen.

“Zie de Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie als een gereedschapskist waar ontzettend veel gereedschap in zit.

EnerPhit: bewustwording als kern

Eén van de concepten die Walter actief promoot is EnerPhit: een methode om bestaande gebouwen te transformeren naar (bijna) passiefhuisniveau. “Veel mensen kennen het woord niet eens. Maar ik heb er mijn werk van gemaakt. Ik geef advies, voer renovaties uit en laat zien hoe het kan met ecologische materialen.”

“De Summer school heeft me verder gebracht dan ik ooit had kunnen denken. Het vuur is weer aangewakkerd.”

Samen bouwen aan de toekomst

Wat Walther het meest waardeert aan de Summer school is de verbinding. “Ik heb nog steeds contact met een aantal deelnemers. En samen realiseren we nu écht projecten. Mijn droom is een lokaal bouwteam dat woningen in de regio transformeert naar passief- of EnerPhit-niveau. Niet perfect misschien, maar wél toekomstbestendig.” Want dat is waar het uiteindelijk om draait: samenwerken, kennis delen, jezelf blijven ontwikkelen. “De Summer school was intensief. Soms zelfs lastig. Maar het heeft me verder gebracht dan ik ooit had kunnen denken. Het vuur is weer aangewakkerd.”

De grondstoftransitie als moreel kompas

Wat Walter diep raakte, was de thematiek rond de grondstoftransitie. “Clarence Rose liet zien wat onze huidige manier van bouwen kost aan de planeet. Ik was ooit een activist tegen kernwapens en kernenergie. Nu wil ik met mijn werk bijdragen aan een bouwpraktijk die een nieuw kwaliteitsniveau bereikt.”

Zijn nieuwste passie: bouwen met hennep. “We gebruiken het in vloeren, daken, wanden. Het slaat CO2 op, is brandwerend, schimmelwerend én volledig recyclebaar. Dat is voor mij het summum van low tech bouwen.”

Walther sluit af met een boodschap voor bouwprofessionals:
“Als ik één ding mag zeggen tegen collega’s in de bouw: blijf niet hangen in oude kennis. Gun jezelf die volgende stap. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.”
De Summer school is geen eindstation. Het is een begin. Een compact en intensief programma dat je meeneemt langs alle aspecten van toekomstbestendig bouwen. En met een netwerk van pioniers zoals Walther zelf, die je niet alleen inspireren, maar ook verder brengen.

Wil jij klaar zijn voor de toekomst van bouwen?

En wil jij opdrachtgevers écht verder helpen? Meld je dan aan voor de volgende editie van de Summer school Passiefhuisontwerp en -constructie en sluit aan bij de koplopers op gebied van toekomstbestendig bouwen.

Deze zomer is er weer een kans om het roer om te gooien: de Summer School Passiefhuisontwerp en -constructie.