Energieprestatie gebouw afhankelijk van oriëntatie
Gepubliceerd 27 september 2019 | Update: 21 maart 2024
Een optimale oriëntatie van gebouwen op de zon is essentieel voor de energietransitie. De oriëntatie scheelt namelijk tot ruim 50% van de energiebehoefte voor verwarming! En hoe beter geïsoleerd hoe groter wordt deze impact. Energiezuinig bouwen begint bij het stedenbouwkundige plan.
Een bijdrage van Clarence Rose
Oriëntatie van gebouw essentieel voor energieprestatie en zomercomfort
In feite zijn noordgeörienteerde ramen het minst gunstig. De zonnewarmte-opbrengst is hier minimaal. Maar als er in dit gebouw wel ook ramen op het zuiden zitten trekken deze de energiebalans weer iets recht. Dus meestal zijn juist de oost/west-georiënteerde gebouwen de grootste energieslurpers! Ook leiden oost- of westgeoriënteerde ramen tot een veel groter risico op temperatuuroverschrijdingen. Want door oost- en westramen dringen zonnestralen in de zomer diep in het gebouw. Pas dus echt op bij oost- en westramen. Deze laten s winters hooguit net zoveel warmte binnen als ze verliezen en s zomers juist extra overtollige warmte.
Ramen op het zuiden daarentegen zijn juist veel minder gevoelig voor temperatuuroverschrijding. De zon staat dan hoog en er dringt maar een veel kleiner deel door het glas naar binnen. Dus ook goed nieuws voor TOjuli!
Impact oriëntatie van gebouw op energiebehoefte tot 50%!
Ik heb een van mijn huidige projecten erbij gepakt en uitgerekend wat er gebeurt als ik het gebouw draai naar andere windrichtingen. Dit is een vrijstaand gebouw met glas aan alle kanten, maar wel 1 gevel met extra veel glas.


Ook schaduw en vaste zonwering heeft een sterk effect op de energiebehoefte

Als je je meer in dit onderwerp e.d. wilt verdiepen zou je naar onze cursus “Energieneutraal bouwen en renoveren” kunnen komen. Lees hier meer over.
Kennisinstituut KERN
Recente berichten
- Aankondiging PHPP versie 10 in het Nederlands
- STOER-advies: Maak BENG geschikt voor passief bouwen!
- Passief bouwen: dé oplossing voor bestendig bouwen?
- Hoe zorg je voor comfortabele en betaalbare huurwoningen?
- Verwachtingsmanagement – zo krijgt je klant wat hij verwacht
- Zo realiseer je hoge bouwambities