Ervaringsbericht over de cursus “energieneutraal bouwen en renoveren”

Ervaringsbericht Stein Schenning van SCHENNING bouw over de cursus energieneutraal bouwen en renoveren in mei 2021

Via een kennis ben ik geïnteresseerd geraakt in het duurzaam, biobased, “anders” bouwen. Na 25 jaar “traditioneel” gebouwd te hebben kwam ik er achter dat de bouwkundige details, zoals aansluitingen van kozijnen en vloeren t.o.v. de steeds hogere isolatie waarden, steeds belangrijker worden en vaak niet goed uitgevoerd.

Ik was benieuwd hoe het dan wel moest en toen ben ik via Jan Geerts (docent bij KERN) in contact gekomen met Kennisinstituut KERN. Hij raadde me aan om bij de basis te beginnen en pas daarna met die opgedane kennis verder te gaan en te zoeken naar wat het beste bij mij paste. De basis vond ik in de cursus “energieneutraal bouwen en renoveren” van Kennisinstituut KERN.

In de cursus werden voorbeelden gegeven waar het vaak mis gaat. Deze waren helder voor mij, vanwege mijn ervaring in de bouw. De cursus was daardoor zeer praktijkgericht. Dat beviel me goed. De lesstof werd rustig en duidelijk uitgelegd door o.a. de bevlogen Clarence Rose, en bij twijfel gewoon nog een keer. Top! Bij elke docent, naar wie we in de cursus mochten luisteren, werd snel duidelijk dat zijn kennis voortkomt uit veel ervaring vanuit de praktijk. Ook heb ik veel geleerd op het gebied van ventilatie.

Na de vier dagen cursus en flink wat naslagwerk thuis ben ik behoorlijk wat wijzer geworden op het gebied van slim (passief) bouwen. Het examen was na het volgen van de cursus goed te doen omdat de stof allemaal grondig was behandeld. Ik mag me sinds kort “Certified Passivehouse Tradesperson” noemen!

Verena Conzett, cursuscoördinator van Kennisinstituut KERN, hield ons voor, tijdens en na de cursus op een fijne manier op de hoogte en ze ondersteunde waar nodig. Al met al een zeer goede basis; zoals Jan Geerts het heeft aanbevolen en beloofd. En voor mij het begin van anders denken. Dank je daarvoor!

 

NB1
Naast Stein Schenning zijn ook alle andere cursisten geslaagd. Ook zij mogen zich vanaf nu “Certified Passivehouse Tradesperson” noemen.

NB2
De volgende editie van de Cursus Energieneutraal Bouwen en Renoveren start op 2 november!

Delen