Bezield door passief bouwen

In gesprek met Elisabeth de Ranitz van Zorgeloos bouwen

Ze is bezield door passief bouwen maar van oorsprong is ze medisch bioloog. Ook heeft ze in het hart van de luchtvaart gezeten en werkte meer dan 20 jaar op het raakvlak van ICT en business. Van projectleiding weet zij dus alles, en haar bevlogenheid voor de passiefhuis-aanpak werkt aanstekelijk.

Door Verena Conzett, cursuscoördinator bij Kennisinstituut KERN

Sinds 2020 leidt ze onder de naam “De Ranitz – Zorgeloos Bouwen” renovatieprojecten in Amsterdam. Hoe ze erbij kwam: “Via een kennis kreeg ik opdracht voor begeleiding van een renovatieproject. Dit was binnen 6 weken gereed. Niemand kon begrijpen hoe dit mogelijk was.” Zelfs Elisabeth kan het zich niet meer verklaren. Het was een behoorlijk project met een groot aantal leveranciers en derde partijen. Dit vergt nogal wat regisseursvaardigheden – kennelijk heeft ze die. Alleen: Nu nog de bouwkundige kennis.

“Je moet naar het PHI!”

Een artikel van verduurzamingsadviseur Lars Boelen heeft haar geïnspireerd om niet alleen op het gebied van bouw en renovatie aan de slag te gaan, maar daar juist verduurzaming in mee te nemen. “Ga naar het PHI!” was zijn advies en toen ze die ook te horen kreeg van Huibert van Spoorenberg (lid bij DNA in de bouw) besloot zij inderdaad kennis op te doen over passief bouwen. Snel werd in het begin van 2022 de cursus “Energieneutraal bouwen en renoveren” bij Kennisinstituut KERN geboekt. Nu is Elisabeth door het PHI gecertificeerd als Passiefhuis vakman.

Ik zie de nZEB-tool als de meest complete en de meest complexe transmissie berekening. Door deze rekenmethode te snappen en te kunnen snap je ook wat de andere berekeningen eventueel laten liggen of simplificeren.

Elisabeth De Ranitz: “Dit hier is goud waard!”

De reader die je bij Kennisinstituut KERN elektronisch ontvangt heeft Elisabeth per hoofdstuk in laten binden. Ze houdt deze boekjes in haar hand (zie foto) en kijkt er met een bewonderende blik naar en zegt er met nadruk bij: “Wat ik in deze vier dagen heb geleerd over de fouten die je kunt maken bij bouw- en renovatieprojecten, heeft me de ogen geopend.”

Als zij-instromer leerde ze dan ook uitdrukkingen waar ze als niet-bouwkundige tot dat moment nog nooit had gehoord. “Ik wist bij wijze van spreken niet eens wat een spouwmuur was”, zegt ze lachend. Sinds ze is begonnen is er een berg kennis bijgekomen, via cursussen, praktijkervaring en één op één uitwisselingen. Direct na de cursus was het voor haar geen kwestie meer óf ze op deze weg verder zou gaan. Het kon voor haar niet snel genoeg gebeuren. De nZEB-tool werd aangeschaft en de cursus “Rekenen met de nZEB-tool” geboekt.

Er is een wildgroei aan transmissie-berekeningen

De bouwwereld is welllicht nog vrij nieuw voor haar, maar ze begrijpt uitermate snel hoe het zit. Misschien helpt juist haar achtergrond in business-en ICT-consulting om snel de samenhangen te zien. Waar je op moet letten bij elke ingreep in een gebouw, is haar meteen duidelijk. En dat dit enorm complex is ook. Bovendien bestaat er een wildgroei aan transmissie-berekeningen. Niet alleen de complexiteit van een werkend energiesysteem in huis is een uitdaging voor projectleiders, maar ook de huidige regelgeving. Maar als je met de nZEB-tool (PHPP) werkt, is met beide uitdagingen om te gaan. De Ranitz: ” Ik zie de nZEB-tool als de meest complete en de meest complexe transmissieberekening. Door deze rekenmethode te snappen en ermee te kunnen werken zie je ook wat andere rekentools eventueel laten liggen of simplificeren.”

“Zelfs de diversificatie van klimaatzones binnen Nederland is uitgewerkt”

Door met de nZEB-tool te ontwerpen leg je de lat automatisch hoger en voldoe je eerder aan de wettelijke voorschriften. Een ander voordeel – en daar beginnen haar ogen van te glimmen – is dat de nZEB-tool zo breed inzetbaar en nauwkeurig is. Als voorbeeld hiervan noemt Elisabeth de verschillende klimaatdatasets voor Nederland. Met een huis in Zeeland aan de kust moet anders worden omgegaan dan in Oost-Groningen! En daar houdt de nZEB-tool rekening mee. Het geeft de gebruiker de mogelijkheid om met omgevingsfactoren te spelen en verschillende scenario’s door te rekenen.

Het is verleidelijk voor huiseigenaren om via een snelle route te verduurzamen: Hupsakee een warmtepomp erin. Maar eenmaal aangesloten kun je nog niet weten of je een stap vooruit hebt gedaan of juist achteruit! Stel dat de warmtepomp niet goed is geïntegreerd en afgestemd op het energiesysteem in huis, dan kan het gebeuren dat je dit goed in je portemonnee voelt.

“Een renovatie kost wat, maar een degelijke aanpak is de moeite waard.”

Als je een gebouw goed opneemt, alle details onderzoekt en gaat doorrekenen dan pas weet je wat het effect is van de maatregelen die je treft. En dat doe je het beste met behulp van de nZEB-tool en een ervaren adviseur. Dat daar kosten bijkomen is onvermijdelijk, maar het verdient zich wél terug.

Vooral in Amsterdam, waar Elisabeth voornamelijk met renovatieprojecten bezig is, is het de vraag of huizen uit de jaren ‘30 de reguliere renovatiemaatregelen überhaupt verdragen. Als je daar aan de slag gaat moet je goed weten wat je aan het doen bent.

Haar opdrachten komen via-via binnen en via haar reclamebord bij de tennisbaan in Amsterdam waar ze regelmatig tennist. Ze is binnen de kortste tijd een degelijke adviseur voor energetische renovatie geworden. Zij wil de projecten, die ze leidt, tot een goed einde brengen. Hiervoor is het van belang dat ze daadwerkelijk de projectleiding krijgt. Ze is bezield en verwonderd tegelijk. En dat is de mooiste combinatie die er is.

Fijn dat de vonk zo is overgesprongen! Succes, Elisabeth! Dank voor het gesprek.

Kijk hier naar de volgende inschrijfmogelijkheid voor de cursus “Energieneutraal bouwen en renoveren”.

En hier voor de volgende editie van de cursus “Rekenen met de nZEB-tool”.

Delen