Aankondiging PHPP versie 10 in het Nederlands
Gepubliceerd 12 februari 2025 | Update: 20 maart 2025
PHPP versie 10 werd in 2021 gelanceerd door het PHI. Onlangs heeft het PHI ons toestemming gegeven om deze tool te vertalen voor de Nederlandse markt. Deze gaat de nZEB-tool/PHPP9 dus binnenkort vervangen.
Door Clarence Rose, expert zeer energiezuinig bouwen en PHPP-specialist en maximale pieklast voor verwarming

Wijzigingen PHPP versie 10
Ondanks de fenomenale nauwkeurigheid van de resultaten is de invoer relatief eenvoudig. Het Passive House Institute (PHI) is steeds bezig met verfijning en doorontwikkeling van de PHPP. Naast een actualisatie van de klimaatgegevens zijn in de PHPP10 de volgende nieuwe features en aanpassingen verwerkt:
- Nettere layout, overzicht van uitkomsten en uitbreiding met diagrammen
- Een nieuw werkblad: Monitoring
- Aangepaste eisen gebouwcertificering
- Berekening samengestelde kozijnen eenvoudiger
- Verbetering van de berekening van de seizoensgebonden warmteopslag in de grond
- Toevoeging berekening koeleffect van WTW’s in de zomersituatie
- Uitbreiding berekening actieve koeling
- Navigatie in het werkblad Catalogus is eenvoudiger en het werkblad is uitgebreid met diverse soorten warmtepompen (naast de reguliere warmtepompen ook bijv. split- en ventilatiecombinatiewarmtepompen en WP-compacttoestellen)
- De invoer van meerdere warmtepompen is mogelijk, in totaal 4 warmtebronnen
- Vereenvoudiging van de invoer van warmtenetten
En voor wie projecten wil berekenen op het zuidelijke halfrond: ook dit is nu eenvoudig mogelijk. Ook zijn er diverse Extratools toegevoegd. Relevant zijn bijvoorbeeld een tool om de gemiddelde temperatuur in bestaande ongeïsoleerde gebouwen beter in te kunnen schatten en een stresstest voor de zomersituatie. Al met al zijn de gebouwprestaties voor zowel de winter als de zomer beter inzichtelijk te maken.
PHPP versie 10 voor de Nederlandse markt
Onlangs hebben we vanuit het Passive House Institute toestemming gekregen om PHPP10 te vertalen voor de Nederlandse markt. Later worden eventueel relevante features uit de nZEB-tool geactualiseerd. Ook komt er mogelijkerwijs een abonnement voor gebruikers van het PHPP. Hierbij kun je denken aan een strippenkaart voor de hotlijn voor ondersteuning bij gebruik van de tool, gratis extra werkbladen, gratis toegang tot webinars en themabijeenkomsten en korting op (verdiepings-)cursussen.
Leren werken met PHPP
Wil je leren rekenen met het PHPP? Je leert het tijdens de Cursus Rekenen met de nZEB-tool/PHPP. Na twee dagen kun je rekenen met deze tool en breng je alle energiestromen in een gebouw beter in balans. Zo maak je uiteindelijk van elk gebouw – BENG, NoM of passief – een succes. Trouwens: Als je nu investeert in de nZEB-tool/PHPP9 krijg je PHPP10 zonder kosten voor de upgrade.
Kennisinstituut KERN
Recente berichten
- Aankondiging PHPP versie 10 in het Nederlands
- STOER-advies: Maak BENG geschikt voor passief bouwen!
- Passief bouwen: dé oplossing voor bestendig bouwen?
- Hoe zorg je voor comfortabele en betaalbare huurwoningen?
- Verwachtingsmanagement – zo krijgt je klant wat hij verwacht
- Zo realiseer je hoge bouwambities