Cursus ketensamenwerking renovatie
Ben je, als adviseur, uitvoerende partij of leverancier betrokken bij renovaties? Wil je bijdragen aan een verbetering van jullie aanbod? Merk je hoe je organisatie toe is aan de next level? Dan biedt de cursus “Ketensamenwerking in de renovatie” een mooie start. Deze cursus is een waardevolle handreiking hoe de waardeketen en processen binnen en buiten je organisatie te optimaliseren.
Nieuw bij KERN: Cursus Ketensamenwerking in de renovatiesector
Begrijp de potenties en krijg grip op de processen
In deze cursus ervaren deelnemers aan de hand van cases en discussies de noodzaak van ‘de nieuwe aanpak’ in de samenwerking binnen de bouwketen. Ze raken overtuigt van de voordelen van een efficiënte integrale ketensamenwerking, door het inrichten en optimaliseren van Value Streams (binnen de organisatie) en Extended Value Streams (in de keten). Bijvoorbeeld op het gebied van kosten, kwaliteit, energieprestatie, bewonerscomfort, binnenklimaat, duurzaamheid en werkplezier. Deelnemers krijgen inzicht in de methodiek van ‘Value Stream Mapping’. Ze leren deze toepassen op de werkprocessen m.b.t. het energetische renovatieproject. Ook leren de deelnemers de cruciale communicatiemomenten kennen en de plaats binnen het renovatieproces. Het inregelen van een duidelijke communicatiestructuur binnen het renovatieproces maakt deel uit van deze cursus.
Inhoud van de cursus Ketensamenwerking
Methodiek “Value Stream Mapping”
In de training maken de deelnemers kennis met de systematiek van ‘Value Stream Mapping’. Zo krijgen ze inzicht in de waardeketen van het renovatieproces.
Uitgaande van de bestaande casuïstiek uit de praktijk leren de deelnemers kijken naar inefficiëntie en verspillingen binnen het renovatieproces en de verschillende types van verspilling identificeren.
In een analyse kijken ze vervolgens naar de verschillende activiteiten binnen de waardeketen van het renovatieproces. Hierbij leren ze beoordelen welke activiteiten direct waarde toevoegen, welke geen waarde toevoegen maar wel noodzakelijk zijn en welke geen waarde toevoegen en ook niet noodzakelijk zijn.
Uiteindelijk wordt met elkaar gekeken naar de ‘lessons learnt’ en welke verbeterslagen er zijn te maken in de bouwketen.
Is de cursus Ketensamenwerking iets voor mij?
Deze cursus is specifiek bedoeld voor procesbegeleiders, projectleiders en projectmanagers en geschikt voor bouwprofessionals met minimaal 2 jaar ervaring op MBO+ of HBO-niveau.
Renoveren met toekomstvisie
Van een lelijk eendje naar een mooie zwaan
Als aannemer of adviseur wil je een VVE goed ondersteunen bij het treffen van onderhoudsmaatregelen – klaar voor de toekomst, zonder spijt achteraf. Het gebouw moet bij de tijd blijven en de servicekosten betaalbaar. Als ook het wooncomfort verbetert zou het helemaal mooi zijn. Met een WNR-aanpak krijg je grip op de optimale renovatieaanpak én de financiering.
Haalbaarheidsanalyse
De voorbereiding van een grondig renovatieplan begint met een gedegen haalbaarheidsanalyse. Dit levert antwoord op vragen zoals:
Ligt een flinke besparing op energiekosten binnen bereik? Kan de warmtebehoefte zo ver terugvallen dat we er ook mee van het aardgas af kunnen? Wat levert hoeveel subsidies op? Moeten we volgens de gemeente overstappen op lage temperatuurverwarming? Wat is de juiste volgorde van uitvoeren, of pak je juist alles in één keer aan?
Woonlastenneutraal? – juist een hoogwaardige renovatie maakt het mogelijk
Bij een duurzame renovatie komen naast de investeringskosten ook besparingen in beeld. Afhankelijk van de staat van onderhoud, het huishoudboekje en de technische mogelijkheden is een besparing op de energie voor verwarming mogelijk tot 90%. Daarnaast gaan na een integrale renovatie ook de onderhoudskosten voor de komende periode fors omlaag. Deze kasstroom is beschikbaar om de uitgaven voor de aflossing van een lening te dekken. Als de kosten voor en na de renovatie op maandbasis voor de appartementseigenaren gelijk blijven spreken we van woonlastenneutraal renoveren.
Bij de investering in een renovatie kijken we dus verder dan de korte termijn. Dit geeft ook inzicht in hoe de kosten van een renovatie zich verhouden tot losse verduurzamingsmaatregelen. Veelal blijkt dat reguliere energiemaatregelen het afleggen tegen een vergaande energierenovatie, over 30 jaar beschouwd. Kijk voor meer informatie over woonlasteneutrale renovaties ook op www.wnr.nu