Cursus Passiefhuisontwerp en -constructie

Op welke manier bouw jij aan de toekomst?

Met het volgen van de cursus Passiefhuisontwerp & -constructie in Zwolle sluit je aan bij de koplopers in de bouw- en installatiesector. Je bouwt mee aan een duurzame toekomst. Je leert om nieuwe gebouwen en renovaties te ontwerpen die comfort bieden en die nauwelijks energie verbruiken. Je doet vanuit de wetenschappelijke basis van de passiefhuis ontwerpprincipes praktische kennis op voor jouw projecten. Je ontwikkelt, ontwerpt en bouwt straks gebouwen die klaar zijn voor de toekomst!

Zo zit de cursus Passiefhuisontwerp en -constructie in elkaar

In deze praktische en diepgaande opleiding maak je kennis met de principes van passief bouwen en met de praktische uitwerking van deze principes in jouw toekomstige echt duurzame projecten.

Theorie en praktijk

Passief bouwen is een beproefde wetenschappelijke methode om gezond, comfortabel en betaalbaar (en dus zeer energiezuinig) te bouwen. De passiefhuis principes worden wereldwijd al ruim 30 jaar succesvol toegepast. In deze cursus krijg jij grip op de theoretische achtergronden van het passief bouwen om deze goed te kunnen inzetten in je eigen bouwpraktijk: theorie en toepassing versterken elkaar echt.

We bespreken de bouwfysische achtergronden en principes van passief bouwen en onderbouwen deze met voorbeelden uit de praktijk. Ook gaan we diep in op de energetische en bouwfysische samenhang tussen bouwkunde en installatietechniek. We bespreken de detaillering en materiaalgebruik bij verschillende bouwsystemen in zowel nieuwbouw en renovatie voor woningbouw en utiliteitsbouw. Ook word je je bewust van belangrijke aandachtspunten voor de praktijk op de bouwplaats. Hierdoor heb je aan het eind van de opleiding:

  • Diep inzicht in de principes en werkzame factoren van passief bouwen;
  • Concrete handvatten die je kunt toepassen in jouw volgende bouwproject;
  • Inzicht in wat er nodig is om in samenwerking met andere partijen tot zeer energiezuinige, gezonde en comfortabele gebouwen te komen.

Lesdagen

De bijeenkomsten voor deze opleiding vinden tweewekelijks op de donderdag plaats (op 25 maart 2025 na), tussen 12.30 en 19.30 in de maanden februari tot en met juni.

Je krijgt les van zeer ervaren docenten

Deze cursus wordt gegeven door de Passief-bouwen-docenten van KERN: Clarence Rose, Jan Geerts en Carl-peter Goossen. Hun enorme ervaring op verschillende werkterreinen en de voorbeeldprojecten helpen je zeker aan te sluiten op de nieuwe bouwpraktijk. Hun diepgaande kennis van de bouwpraktijk van energieneutraal bouwen delen zij graag met jou!

Clarence Rose

Expert energieneutraal bouwen en renoveren, geaccrediteerde passiefhuiscertificeerder

Jan Geerts

Specialist binnenklimaat, bouwfysica en duurzaam materiaalgebruik

Carl-peter Goossen

NZEB-ontwerpmanager

10-daagse Cursus Passiefhuisontwerp en -constructie

Kosten: €5.490,00 excl. btw incl. examen

Deze cursus verzorgt Hogeschool Windesheim in samenwerking met KERN.

Cursusdata

  • 13 februari 2025
  • 27 februari 2025
  • 13 maart 2025
  • 25 maart 2025
  • 10 april 2025
  • 24 april 2025
  • 8 mei 2025
  • 22 mei 2025
  • 5 juni 2025
  • 12 juni 2025 (Examenvoorbereiding)
  • 26 juni 2025 (Examen)

Nadere informatie volgt. Kijk hier voor recente informatie.

Let op: Voor deelname aan deze training dien je in het bezit te zijn van een licentie van de nZEB-tool/PHPP. Deelnemers aan deze cursus krijgen 30% korting op de nZEB-tool/PHPP. Vermeld dit bij bestelling.

Leerdoelen examen voor “Gecertificeerd Passiefhuisontwerper /-adviseur”

Download hier de leerdoelen-catalogus voor het examen voor Gecertificeerd Passiefhuisontwerper /-adviseur (Passive House Designer). Het examenreglement vind je hier.

Blijf gecertificeerd passiefhuisontwerper /-adviseur

Je certificaat is 5 jaar geldig nadat je bent geslaagd voor je examen. Je kunt dit vernieuwen door aan te tonen dat je actief bent als passiefhuisexpert. Of doordat je zelf passiefhuizen ontwerpt of door vervolgopleiding/zelf lesgeven.

Kijk hier voor meer informatie.

Is de cursus Passiefhuisontwerp en -constructie iets voor jou?

Ben jij een professional uit de bouw- of installatiebranche?

  • Ondernemer
  • Medewerker van een aannemersbedrijf of architectenbureau
  • Adviseur
  • Installateur
  • Projectontwikkelaar of;
  • Projectleider

Heb je minimaal een hbo werk- en denkniveau en wil je een concrete bijdrage leveren aan een succesvolle energietransitie in de bouw? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Inhoud Cursus Energieneutraal bouwen en renoveren

Grondbeginselen passief bouwen, bouwfysica en thermisch comfort

In deze bijeenkomst maak je kennis met de geschiedenis, het belang en de grondbeginselen van passief bouwen. We kijken naar relevante regelgeving, het economisch belang van passief bouwen en kosten in de totale levenscyclus. Daarnaast leggen we een stevige basis in de bouwfysica: we bespreken verschillende energievormen, warmtetransport, warmteweerstand, U-waardes (bouwelementen) en ψ-waardes (thermische bruggen). Hiernaast maak je kennis met verschillende aspecten van thermisch comfort (o.a. behagelijkheid, temperatuurverschillen, stralingstemperatuur).

Thermische schil, luchtdicht bouwen en de bouwfysica van vocht

In deze bijeenkomst staan het ontwerp van de thermische schil, luchtdicht bouwen en de bouwfysica van vocht centraal. We bespreken de ontwerpprincipes en het materiaalgebruik van de thermische schil en het ontwerpen van constructies zonder thermische bruggen. Daarnaast bespreken we ontwerpprincipes voor luchtdicht bouwen en de bouwfysica van vocht, vochttransport en vochtbescherming.

Utiliteitsbouw, luchtdichtheidsmeting en thermografie

In deze bijeenkomst bespreken we het ontwerp van de thermische schil, specifiek voor de utiliteitsbouw. Daarnaast bespreken we methoden van luchtdichtheidsmetingen en thermografie. Hoe voer je deze metingen praktisch uit en hoe analyseer en interpreteer je de resultaten?

Ramen, deuren en ventilatie

In deze bijeenkomst bespreken we ramen en deuren: hoe kies je de juiste kozijnen en beglazing? Daarnaast kijken we diepgaand naar de plaatsing van ramen en deuren in de constructie en bespreken we bescherming tegen de zon en verblinding. Verder komt het thema ventilatie uitgebreid aan bod: wat zijn de functies en ontwerpprincipes van mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning? Wat zijn de verschillende componenten van het ventilatiesysteem en hoe richt je de distributie van lucht en de bediening van ventilatie in?

Ventilatie-installaties en verwarming

In deze bijeenkomst ga je praktisch aan de slag met het ontwerp van een ventilatiesysteem. We kijken naar het ontwerp en fouten in daadwerkelijk geïnstalleerde systemen. Ook bespreken we uitvoeringsaspecten, bouwtoezicht, kwaliteitsborging en aspecten als gebruiksrichtlijnen en onderhoud van ventilatie-installaties. Aansluitend bespreken we het thema verwarming. Wat is de warmtebehoefte in passieve gebouwen, hoe bereken je de pieklast voor verwarming en hoe zorg je voor comfort met minimale warmtetoevoer? Ook gaan we in op strategieën voor verschillende temperaturen in verschillende ruimtes.

Warmtebronnen en energiezuinige koeling

In deze bijeenkomst verdiepen we het thema verwarming. We bespreken de bijzonderheden van zeer energiezuinige warm tapwaterinstallaties in goed geïsoleerde gebouwen en maken kennis met passieve en actieve koeling in passieve gebouwen. Je leert de toepasbaarheid van verschillende warmtebronnen kennen. Hoe ziet een efficiënte distributie van warmte en warm tapwater eruit? En hoe minimaliseer je warmteverliezen? Daarnaast bespreken we de strategieën voor energiezuinige (passieve) koeling en voorwaarden voor zomercomfort in passiefhuizen. Wat zijn de eisen aan en eigenschappen van actieve koeling in passieve gebouwen? Welke componenten kan je gebruiken en hoe distribueer je koelte? Uiteraard bespreken we ook hier de praktische uitvoeringsaspecten.

PHPP: Praktisch ontwerp- en rekentool

In deze bijeenkomsten ga je aan de slag met het “Passive House Planning Package” (PHPP). Je maakt kennis met deze praktische ontwerp- en rekentool voor duurzame gebouwen, nieuwbouw of renovatie. Hiermee breng je in de ontwerpfase op een nauwkeurige manier de werkelijke energiebalans van gebouwen in beeld. En krijg je zicht op de effecten van ontwerp-optimalisatie. Tijdens deze bijeenkomsten maak je uitgebreid kennis met dit pakket.

Renovatieprojecten

In deze bijeenkomst staat de toepassing van de geleerde stof bij renovatie centraal: aan welke eisen moeten renovatieprojecten voldoen? Hoe renoveer je naar een passief gebouw en wat betekent dat voor isolatie en thermische bruggen, luchtdichtheid, ramen, en frisse lucht. Je maakt kennis met verschillende varianten van energetische renovatie en we bespreken hoe dit ook stapsgewijs kan worden uitgevoerd. Daarnaast bespreken we kwaliteitsborging van ontwerp tot inspecties op de bouwplaats en doel en werkwijze van gebouwcertificering van passiefhuizen en energetische renovatieprojecten.

Businesscase en excursie

In deze bijeenkomst bespreken we de businesscase van passieve gebouwen. We bespreken levenscyclusanalyse en levenscysluskosten, het doen van een economisch haalbaarheidsonderzoek en aspecten als financiering. We sluiten de opleiding af met een boeiende excursie naar een passief bouwproject.

Cursus Passiefhuis Ontwerp en ConstructieDit voeg je toe op je cv

Met deze opleiding doe je diepgaande kennis op over passiefhuistechnologie, zodat je helemaal klaar bent voor je eerste succesvolle passieve bouwproject. Als je slaagt voor het examen ontvang je een internationaal erkend certificaat van het Passive House Institute, waarmee je als professional en als bedrijf laat zien een duidelijk commitment en de expertise te hebben voor zeer energie-efficiënt bouwen.