nZEB-tool

Cursus nZEB-tooling: Energieneutrale gebouwen in balans

Zou jij ook meer grip willen op de energieprestatie van je ontwerpen? En wil je echt goed advies kunnen geven over energetische maatregelen? Zoek je de beste tools om je project integraal te kunnen benaderen en wil je er goed mee kunnen werken? – Dan is de cursus nZEB-tooling precies waar jij naar zocht! Want na 3 dagen kun je rekenen met de nZEB-tool en modelleren met DesignPH. Hiermee breng je al je projecten beter in balans en maak je uiteindelijk van elk gebouw – BENG, NoM of passief – een succes. Maar ook voor energetische renovaties zijn dit dé tools om tot een goed onderbouwd energetisch en economisch advies te komen. 

Bij het integraal ontwerpen van energiezuinige gebouwen vormen de nZEB-tool en DesignPH een onovertroffen duo. Zo is de nZEB-tool/PHPP bekend voor de zeer nauwkeurige energiebalans. Deze komt vrijwel overeen met de werkelijke energiebehoefte en opwekking, je kunt hier dus zelfs een prestatiegarantie op afgeven. Daarbij maakt DesignPH de invoer transparant – én lekker snel. Het leuke is dat deze ontwerp-tools bruikbaar zijn voor alle soorten gebouwen: woningen, kantoren, flatgebouwen en zelfs zwembaden.

Deze cursus is bestemd voor architecten, bouwkundigen en installatieadviseurs. En natuurlijk ook voor adviseurs energie en bouwfysica.

nZEB-tooling dag 1 en 2: Rekenen met de nZEB-tool/PHPP

Met de nZEB-tool/PHPP kun je de energieprestatie van een gebouw berekenen. Deze hangt natuurlijk af van zeer vele factoren. Hoe veel zon komt er binnen, hoe veel warmte gaat er via de constructie en de ventilatie naar buiten, hoe veel stroom wekt de pv-installatie op. De tool verwerkt gegevens van de omgeving, de eigenschappen van het gebouw en van de installaties integraal. Dit maakt de energieberekening zeer nauwkeurig. De nZEB-tool is volledig transparant, dus je kunt precies volgen wat er gebeurt als je gegevens wijzigt. Dit is nodig om de juiste beslissingen te nemen in het ontwerpproces. Zo kom je tot een hoog comfort met een zeer lage energiebehoefte en de laagste kosten – dus tot een optimaal functionerend gebouw, nu en in de toekomst!

De tool is voorzien van een goed begrijpelijk handboek. Maar de invoer is vrij omvangrijk en er is bouwfysische en installatie-technische kennis voor nodig om de juiste gegevens op de juiste manier in te voeren. Met de cursus nZEB-tooling leg je dus een goede basis voor het werken met de nZEB-tool.

nZEB-tooling dag 3: Modelleren met DesignPH

DesignPH is een grafische add-on voor de nZEB-tool/PHPP. Het is een plugin in Sketchup waarmee je de geometrie van een project inclusieve schaduwelementen kunt modelleren. Dit model kun je dan overbrengen naar de nZEB-tool/PHPP.

Door de grafische zichtbaarheid van invoergegevens voorkom je fouten bij de invoer in de nZEB-tool/PHPP. Bovendien versnelt DesignPH het opstellen van een energiebalansberekening enorm. In deze cursus leer je dus de Plug-in DesignPH kennen en toepassen voor een snelle en betrouwbare energetische analyse van gebouwen.

Tussendoortjes voor beter energieneutraal bouwen

In de verloren momenten en natuurlijk bij interesse van de cursisten laten wij ook andere tools zien. Bijvoorbeeld de TCO-tool, waarmee je stichtingskosten in relatie brengt met de totale gebruikskosten, de gebouwkwaliteit (comfort, gezondheid, bruikbaarheid en veiligheid) en de milieu-impact. Of de tool voor de berekening van de warmteverliezen van standleidingen. Ook delen wij andere actuele ontwikkelingen.

Schrijf je hier in  

Geplande cursusdata 

  • Dinsdag 9, donderdag 11 en dinsdag 16 maart 2021
  • Dinsdag 7, donderdag 9 en dinsdag 14 september 2021
    9.15-16.30 uur, inloop: 9.00 uur

Over de locatie in Ede

De cursus wordt op onze locatie gegeven in Ede, Horapark 2.
In het restaurant op de cursuslocatie kun je tussen de middag lunchen op eigen kosten.

Jouw investering

3-daagse cursus: 1.260,- excl. btw

Kijk hier voor de voorwaarden.

Uiteraard kun je deze cursus ook in delen boeken.

Is jouw bedrijf lid van DNA? Dan krijg je 10% korting (vermeld dit bij aanmelding).

Schrijf je hier in  

Heb je nog geen licentie voor de nZEB-tool/PHPP of DesignPH?

Bestel hier je licentie voor de nZEB-tool/PHPP. 

Bestel hier je licentie voor de DesignPH. 

Wat biedt KERN nog meer?

Het vervolg op deze cursus is de
Verdiepingscursus Rekenen met de nZEB-tool

Dit is een 1-daagse opfris – en verdiepingscursus met een variërend programma, op basis van actuele themas en wensen deelnemers. Hierin krijg je antwoorden op al je specifieke vragen over het gebruik van de nZEB-tool.

Inhoud cursusdagen nZEB-tooling

Rekenen met de nZEB-tool

De nZEB-tool/PHPP is een bouwfysisch rekentool. Hiermee kun je de energieprestaties van gebouwen nauwkeurig voorspellen en bereken je de energiebalans integraal en exact. De nZEB-tool is de Nederlandse vertaling van de PHPP. Deze is uitgebreid met aanvullende tabbladen voor de Nederlandse markt. 

In deze cursus leer je zelfstandig eenvoudige berekeningen met het nZEB-tool uitvoeren. Ook weet je de bronnen voor nuttige informatie te vinden, het handboek maar ook websites. Daarmee lukt het je later om ook complexe gebouwen goed te berekenen.

Op dag 1 introduceren wij de nZEB-tool en leer je de opbouw ervan kennen. Hierbij ontdek je de samenhang van de energetische aspecten van een gebouw. En uiteraard zie je waarvoor  je de tool kunt gebruiken in je eigen ontwerppraktijk.
Tijdens de cursus voeren we een heel gebouw stap voor stap in. Dit begint met de bouwkundige gegevens. Op dag 2 volgen ook de installaties. Zo leer je al doende, hoe je de tool kunt gebruiken. En waar je op moet letten bij de invoer van gegevens. Afsluitend gaan we in op de Nederlandse tabbladen, bijvoorbeeld NoM (nul-op-de-meter).

Het programma van dag 1 en 2:

Je krijgt kennis van de geschiedenis, de opbouw, de toepassing en de resultaten van deze ontwerpberekening. Je weet wat je met de nZEB-tool (wel en niet) kunt. En uiteraard hoe deze tool je helpt energieambities te realiseren.

Je leert de benodigde gegevens voor de warmteverlies-berekening invoeren. Hierna ken je de opbouw van de betreffende werkbladen en de onderlinge samenhang ervan.

Nu leer je hoe je het zomercomfort in beeld brengt en hoe je dit optimaliseert met schaduwelementen en nachtventilatie. Ook leer je hoe je verliezen van het warmteafgiftesysteem voor verwarming en warm tapwater en de warmwater-opslag kunt bepalen.

Je leert de werkbladen kennen voor het bepalen van het elektrische energieverbruik en de invoer van duurzame energiebronnen zoals zonneboiler, zonnepanelen en warmtepompen. Hierbij maak je kennis met de bijbehorende invoergegevens.

Modelleren met DesignPH

Tijdens deze cursus leer je de benodigde basistechnieken kennen van Sketchup om te kunnen werken met designPH. Aan de hand van een voorbeeldproject dat je zelf invoert, nemen we alle functies van de plugin door. Daarnaast leer je het import/export-macro van de nZEB-tool/PHPP gebruiken en zetten wij de koers uit hoe je de energiebalansberekening in de nZEB-tool/PHPP verfijnt.

Het programma van dag 3:

De cursus begint met een inleiding in  de Sketchup-basisfuncties. Hierbij leer je hoe eenvoudig het is om een 3-D model van een gebouw in een mum van tijd op te zetten.

Nu leer je hoe je energetische eigenschappen toekent aan vlakken (gebouwschil) en lijnen (thermische bruggen). Ook bepaal je de temperatuurzone per bouwdeel. De energiebehoefte van een gebouw hangt voor een groot deel af van de zoninstraling. Daarom is geolocatie handig. Met deze functie kun je het gebouw namelijk op de juiste plek en in de juiste oriëntatie zetten. En hiermee breng je ook de omliggende schaduwobjecten eenvoudig in beeld.

Nu gaan we ramen intekenen en deze voorzien van de gewenste thermische eigenschappen. Aansluitend leer je de schaduwanalyse kennen.

DesignPH maakt een globale inschatting van de energieprestatie. De gegevens uit het model kun je inlezen in de nZEB-tool en daar verder finetunen. Afsluitend leer je de truc kennen voor een snelle aanpassing van het geometrische ontwerp. In een gevorderd energetisch ontwerpproces bespaart je dit veel rekentijd en voorkom je fouten.

Is deze cursus iets voor mij?

Voor deze opleiding is enige voorkennis vereist, namelijk de basis van energiezuinig bouwen, bouwfysica en Excel.

Celbewerking: het invoeren, kopiëren, plakken en verwijderen van celinhoud; het aanmaken van koppelingen
Werkbladbewerking: werkbladbeveiliging en beveiliging opheffen/ het zichtbaar maken en verbergen van werkbladen en van delen van werkbladen/ het wisselen tussen werkbladen

Energie – Je bent bekend met de bouwfysische grondbeginselen van de warmtetransmissie:

  • thermische eigenschappen van materialen,  
  • de thermische eigenschappen van kozijnen,
  • de fysische eenheden van warmtestroom, energiebehoefte ect.
  • thermische bruggen,
  • warmteaccumulatie van gebouwen en 
  • warmtedistributie verwarmingssystemen.

Vocht – Je kent de fysische verschijnselen waterdamptransport en condensatie als ook de relatieve en absolute luchtvochtigheid

Je kent de betekenis van het begrip Trias energetica. Dus je bent bekend met het isoleren van gebouwen, kent de thermische eigenschappen van kozijnen en beglazing en de werkwijze van ventilatiesystemen.

Ook weet wat nodig is voor een goed zomercomfort: zonwering en zomernachtventilatie. Daarnaast beschikt je ook over de basiskennis van verwarming en warmwatervoorzieningen en je kent het principe van verwarmen met naverwarmde ventilatielucht in passiefhuizen.

Verder heb je enige ervaring nodig met tekenprogramma’s. Natuurlijk helpt het als je wel eens in Sketchup hebt getekend.

Twijfel je of je voldoende voorkennis hebt om deze cursus te kunnen volgen? Neem dan contact op met ons. In de Cursus Energieneutraal bouwen en renoveren raak je vertrouwd met  de praktische kant van energiezuinig en passief bouwen. Eventueel kun je eerst de cursus Rekenen met energie volgen.

Wat heb ik nodig voor deze cursus?

Voor deze cursus dien je in bezit te zijn van een licentie van de nZEB-tool en DesignPH. Ook heb je een eigen computer met een geïnstalleerd Excel-programma (bij voorkeur op Microsoft) nodig. Stel hierin de beveiliging zo in dat je macro’s kunt uitvoeren. Daarnaast heb je voor dag 3 en goed werkend DesignPH-plugin en Sketchup nodig. Zorg hiervoor voorafgaand (!) aan de cursus.

Schrijf je hier in