Rekenen met de nZEB-tool

START:
14 november 2019

Categories

Agenda , nZEB-tool

Rekenen met de nZEB-tool (vanaf 2020 Tooling pakket nZEB-tool en designPH)

De nZEB-tool/PHPP is een bouwfysisch rekentool. Hiermee kun je de energieprestaties van gebouwen nauwkeurig voorspellen en bereken je de energiebalans integraal en exact. De nZEB-tool is de Nederlandse vertaling van de PHPP. Deze is uitgebreid met aanvullende tabbladen voor de Nederlandse markt. Met de tweedaagse cursus Rekenen met de nZEB-tool leg je een goede basis voor het werken met deze tool. 

Inhoud van de cursus Rekenen met de nZEB-tool

Op dag 1 introduceren wij de nZEB-tool en leer je de opbouw ervan kennen. Bij deze verkenning van de tabbladen ontdek je de samenhang van de energetische aspecten van een gebouw. En de mogelijkheden voor je eigen ontwerppraktijk.
Tijdens de cursus voeren we een heel gebouw stap voor stap in. Dit begint met de bouwkundige gegevens. Op dag 2 volgen ook de installaties. Zo leer je al doende, hoe je de tool kunt gebruiken. En waar je op moet letten bij de invoer van gegevens. Afsluitend gaan we in op de Nederlandse tabbladen, bijvoorbeeld NoM (nul-op-de-meter).

Voor deze cursus heb je een eigen computer met een geïnstalleerd Excel-programma nodig. Ook dien je in bezit te zijn van een licentie van de nZEB-tool.

Leerdoelen:

Na afronding van deze cursus ben je in staat om zelfstandig eenvoudige berekeningen met het nZEB-tool uit te voeren. Ook ben je op de hoogte van de beschikbare informatiebronnen zoals het handboek en websites. Daarmee lukt het je later ook om complexe gebouwen goed te berekenen.

Het programma van de cursus Rekenen met de nZEB-tool:

Je krijgt kennis van de geschiedenis, de opbouw, de toepassingsmogelijkheden en de resultaten van deze ontwerpberekening. Je weet wat je met de nZEB-tool (wel en niet) kunt. En hoe deze je helpt energieambities te realiseren.

Na afronding van deze module kun je de benodigde invoergegevens bepalen voor de transmissieberekening. Je kent de opbouw van de relevante werkbladen en de onderlinge samenhang ervan.

Het bepalen van het zomercomfort met schaduwelementen en nachtventilatie is je duidelijk. Ook weet je hoe je de efficiëntie van de het warmteafgiftesysteem voor verwarming en warm tapwater en de warmwater-opslag kunt bepalen.

Je leert de werkbladen kennen voor het bepalen van het elektrische energieverbruik en de invoer van duurzame energiebronnen zoals zonneboiler, zonnepanelen en warmtepompen. Hierbij maak je kennis met de bijbehorende invoergegevens.

Is deze cursus iets voor mij?

Deze cursus is bestemd voor bouwkundigen, installatieadviseurs, energieadviseurs, adviseurs bouwphysica, architecten. Hierbij is enige voorkennis op het gebied van energiezuinig bouwen en Excel nodig.

Vereiste basiskennis voor deze cursus:

Celbewerking: het invoeren, kopiëren, plakken en verwijderen van celinhoud; het aanmaken van koppelingen
Werkbladbewerking: werkbladbeveiliging en beveiliging opheffen/ het zichtbaar maken en verbergen van werkbladen en van delen van werkbladen/ het wisselen tussen werkbladen

Energie: Kennis van de bouwfysische grondbeginselen van de warmtetransmissie: thermische materiaaleigenschappen, warmtestroomberekening, werkwijze thermische bruggen, warmteaccumulatie van gebouwen, warmtedistributie verwarmingssystemen
Vocht: waterdamptransport en condensatie in constructies, relatieve en absolute luchtvochtigheid

Begrip Trias energetica, thermische isolatie van gebouwschil, thermische eigenschappen van kozijnen en beglazing, werkwijze ventilatiesystemen (raam-, mechanische afvoer, – toevoer- en balansventilatie), principe verwarming via naverwarmde ventilatielucht, zomernachtventilatie, interne warmte, oververhitting, basiskennis gebouwinstallaties (typische warmtevoorzieningen en vermogens).

Twijfel je of je voldoende voorkennis hebt om de cursus Rekenen met de nZEB-tool/PHPP te kunnen volgen? Neem dan contact op met ons. Eventueel kun je de eerst de cursus Rekenen met energie volgen.

Geplande cursusdata 

Donderdag 14 en maandag 25 november 2019, 9.15 – 16.30 uur

Maandag 10, donderdag 13 en donderdag 20 februari 2020, 9.15-16.30 uur.

Maandag 22 en donderdag 25 juni en donderdag 2 juli 2020, 9.15-16.30 uur.

Let op: Vanaf 2020 biedt KERN deze cursus aan als onderdeel van een 3-daagse cursus waarin je alle relevante tools voor energieneutraal bouwen leert kennen en gebruiken. Dus incl. DesignPH, TCO-tool e.d. Meer info hierover volgt binnenkort.

Jouw investering

840,- excl. btw

3-daagse cursus v.a. 2020: 1.260,- excl. btw

Kijk hier voor de voorwaarden.

Heb je nog geen licentie voor de nZEB-tool/PHPP? Bestel deze dan hier.