Rekenen met de nZEB-tool

START:
24 september 2019

Categories

Agenda , nZEB-tool

Rekenen met de nZEB-tool

De nZEB-tool/PHPP is een bouwfysisch rekentool waarmee je de energiebalans van gebouwen eenvoudig, integraal en exact kunt berekenen. Met deze tool zijn energieprestaties nauwkeurig voorspelbaar. De nZEB-tool is de Nederlandse vertaling van de PHPP, uitgebreid met specifieke tabbladen voor de Nederlandse markt.

In de tweedaagse cursus Rekenen met de nZEB-tool leer je rekenen en ontwerpen met de nZEB-tool/PHPP. Na de introductie van de opbouw en de mogelijkheden van de tool wordt je door de tabbladen geleid. Hierbij leer je de samenhang kennen van de energetische aspecten en hoe je die kunt invoeren in de werkbladen. Tijdens de cursus voer je stap voor stap een heel gebouw in. Zo leer je praktisch hoe je de tool kunt gebruiken en waar je op moet letten bij de invoer van gegevens.

De cursus gaat ook in op de speciale tabbladen voor de Nederlandse aanpak van energiezuinige bouw, bijvoorbeeld NoM (nul-op-de-meter).

Tijdens deze modules heb je een eigen computer met een geïnstalleerd Excel-programma nodig en dien je in bezit te zijn van een licentie van de nZEB-tool.

Leerdoelen:

Na afronding van deze cursus ben je in staat om zelfstandig eenvoudige berekeningen met het nZEB-tool uit te voeren en heb je kennis van de beschikbare informatiebronnen zoals handboek en internet. Daarmee breng je de energiebalans ook van meer complexe gebouwen betrouwbaar in beeld.

Het programma:

Je krijgt kennis van de geschiedenis, de opbouw, de toepassingsmogelijkheden en de resultaten van deze ontwerpberekening. Je weet wat je met de nZEB-tool (wel en niet) kunt en hoe deze je helpt energieambities te realiseren.

Na afronding van deze module kun je de benodigde invoergegevens bepalen voor de transmissieberekening. Je kent de opbouw van de relevante werkbladen en de onderlinge samenhang ervan.

Je leert de werkbladen kennen voor het bepalen van het zomercomfort en de warmtetoevoer. Je verkrijgt begrip over de aard en bepaling van de bijbehorende invoergegevens.

Je leert de werkbladen kennen voor het bepalen van het elektrische energieverbruik en de invoer van duurzame energiebronnen zoals zonneboiler, zonnepanelen en warmtepompen. Je verkrijgt begrip over de aard en bepaling van de bijbehorende invoergegevens.

Voor wie?

Deze cursus is bestemd voor bouwkundigen, installatieadviseurs, energieadviseurs, adviseurs bouwphysica, architecten.

Vereiste basiskennis voor deze cursus:

Celbewerking: invoeren, kopiëren, plakken, verwijderen van celinhoud; aanmaken van koppelingen
Werkbladbewerking: beveiliging/beveiliging opheffen/zichtbaar maken-verbergen van werkbladen en van delen van werkbladen/wisselen tussen werkbladen

Energie: Kennis van de bouwfysische grondbeginselen van de warmtetransmissie: thermische materiaaleigenschappen, warmtestroomberekening, werkwijze thermische bruggen, warmteaccumulatie van gebouwen, warmtedistributie verwarmingssystemen
Vocht: waterdamptransport en condensatie in constructies, relatieve en absolute luchtvochtigheid

Begrip Trias energetica, thermische isolatie van gebouwschil, thermische eigenschappen van kozijnen en beglazing, werkwijze ventilatiesystemen (raam-, mechanische afvoer, – toevoer- en balansventilatie), principe verwarming via naverwarmde ventilatielucht, zomernachtventilatie, interne warmte, oververhitting, basiskennis gebouwinstallaties (typische warmtevoorzieningen en vermogens).

Twijfel je of je voldoende voorkennis hebt om de cursus Rekenen met de nZEB-tool te kunnen volgen, doe dan de zelftest. Deze test bestaat uit 2 delen: de eerste 5 vragen zijn basiskennis. Kun je deze vragen niet beantwoorden, overweeg dan eerst de cursus Rekenen met energie te volgen. Deel 2 bestaat uit verdiepingsvragen. Aan het eind van de test krijgt u suggesties hoe je je kunt voorbereiden op de cursus.

[button button_style=”btn-1″ target=”_self” size=”minitt” url=”http://www.stichtingkern.nl/zelftest-basiskennis-cursus-rekenen-nzeb-tool/” text=”Zelftest”]

Geplande cursusdata 

Vrijdag 10 en donderdag 16 mei, 9.15 – 16.30 uur

Jouw investering

840,- excl. btw

Kijk hier voor de voorwaarden.

Voor deze cursus dien je in het bezit te zijn van een licentie voor de nZEB-tool/PHPP.