Rekenen met de nZEB-tool

Cursus Rekenen met de nZEB-tool: Energieneutrale gebouwen in balans

Zoek je meer grip op de energieprestatie van je ontwerpen? Wil je gefundeerd advies kunnen geven over energetische maatregelen? Wil je kunnen werken met de beste tool voor de integrale ontwikkeling van je project? – Dan is de cursus Rekenen met de nZEB-tool/PHPP precies waar jij naar zocht! Want na 2 dagen kun je rekenen met de nZEB-tool/PHPP. Met deze tool breng je alle energiestromen in een gebouw beter in balans. Zo maak je uiteindelijk van elk gebouw – BENG, NoM of passief – een succes. Maar ook voor energetische renovaties is de nZEB-tool de basis om tot een goed onderbouwd energetisch en economisch advies te komen. 

De nZEB-tool/PHPP staat wereldwijd op nummer 1 voor het ontwerpen van zeer energiezuinige gebouwen en is bekend om de zeer nauwkeurige energiebalans. Deze komt vrijwel overeen met de werkelijke energiebehoefte en opwekking, je kunt op basis van een nZEB-berekening dus zelfs een prestatiegarantie op afgeven. Deze ontwerptool is inzetbaar voor alle soorten gebouwen: woningen, kantoren, flatgebouwen en zelfs zwembaden.

Deze cursus is bestemd voor architecten, bouwkundigen en installatieadviseurs. En natuurlijk ook voor adviseurs energie en bouwfysica.

Rekenen met de nZEB-tool

Met de nZEB-tool/PHPP kun je de energieprestatie van een gebouw berekenen. Deze hangt natuurlijk af van zeer vele factoren. Hoeveel zon komt er binnen, hoeveel warmte gaat er via de constructie en de ventilatie naar buiten, hoeveel stroom wekt de pv-installatie op. De tool verwerkt gegevens van de omgeving, de eigenschappen van het gebouw, van de installaties en het beoogde gebruik integraal. Dit maakt de energieberekening zeer nauwkeurig. De nZEB-tool is volledig transparant, dus je kunt precies volgen wat er gebeurt als je gegevens wijzigt. Dit is nodig om de juiste beslissingen te nemen in het ontwerpproces. Zo kom je tot een hoog comfort met een zeer lage energiebehoefte en de laagste kosten – dus tot een optimaal functionerend gebouw, nu en in de toekomst!

De tool is voorzien van een goed begrijpelijk handboek. Maar de invoer is vrij omvangrijk en er is bouwfysische en installatietechnische kennis voor nodig om de juiste gegevens op de juiste manier in te voeren. Met de cursus Rekenen met de nZEB-tool leg je dus een goede basis voor het werken met deze tool.

Inhoud cursus Rekenen met de nZEB-tool

In deze cursus leer je zelfstandig eenvoudige berekeningen met het nZEB-tool uitvoeren. Ook weet je de bronnen voor nuttige informatie te vinden, het handboek maar ook websites. Daarmee lukt het je later om ook complexe gebouwen goed te berekenen.

Op dag 1 introduceren wij de nZEB-tool en leer je de opbouw ervan kennen. Hierbij ontdek je de samenhang van de energetische aspecten van een gebouw. En uiteraard zie je waarvoor  je de tool kunt gebruiken in je eigen ontwerppraktijk.
Tijdens de cursus voeren we een heel gebouw stap voor stap in. Dit begint met de bouwkundige gegevens. Op dag 2 volgen ook de installaties. Zo leer je al doende, hoe je de tool kunt gebruiken. En waar je op moet letten bij de invoer van gegevens. Afsluitend gaan we in op de Nederlandse tabbladen, bijvoorbeeld NoM (nul-op-de-meter).

Het programma van dag 1 en 2:

Introductie nZEB-tool

Je krijgt kennis van de geschiedenis, de opbouw, de toepassing en de resultaten van deze ontwerpberekening. Je weet wat je met de nZEB-tool (wel en niet) kunt. En uiteraard hoe deze tool je helpt energieambities te realiseren.

Berekening warmtetransmissie en ventilatie

Je leert de benodigde gegevens voor de warmteverlies-berekening invoeren. Hierna ken je de opbouw van de betreffende werkbladen en de onderlinge samenhang ervan.

Berekening zomercomfort en warmtevoorzieningen

Nu leer je hoe je het zomercomfort in beeld brengt en hoe je dit optimaliseert met schaduwelementen en nachtventilatie. Ook leer je hoe je verliezen van het warmteafgiftesysteem voor verwarming en warm tapwater en de warmwater-opslag kunt bepalen.

Invoer warmte installaties en duurzame energiebronnen

Je leert de werkbladen kennen voor het bepalen van het elektrische energieverbruik en de invoer van duurzame energiebronnen zoals zonneboiler, zonnepanelen en warmtepompen. Hierbij maak je kennis met de bijbehorende invoergegevens.

Rekenen met de nZEB-tool

1.125,00 excl. btw

Geplande cursusdata

  • 14 & 16 mei 2024
  • 16 & 17 september 2024

Lestijden: 9.15-16.30 uur, inloop: 9.00 uur

Kijk hier voor de voorwaarden.

Korting

Is jouw bedrijf lid van DNA of van BNA? Dan krijg je 20% korting (vermeld dit bij aanmelding – gaarne via “vooruitbetaling” bestellen en niet via IDEAL; er wordt dan een aangepaste factuur gestuurd).

Over de locatie

De cursus wordt of in Ede of in Tiel gehouden.

Nog geen licentie voor de nZEB-tool/PHPP?

Bestel hier je licentie voor de nZEB-tool/PHPP.

Wat biedt KERN nog meer?

De volgende cursussen bouwen voort op deze cursus:

Cursus Energiebalans met DesignPH

In een dag wordt je wegwijs in het grafisch modelleren van de energiebalansberekening met de sketchup-plugin DesignPH.

Verdiepingscursus Rekenen met de nZEB-tool

Dit is een 1-daagse verdiepingscursus met een variërend programma voor de rekenprofessionals. Hierin krijg je antwoorden op specifieke vragen over het gebruik van de nZEB-tool.

Wat is de nZEB-tool/PHPP?

De nZEB-tool is een bouwfysisch rekentool. Hiermee kun je de energieprestaties van gebouwen nauwkeurig voorspellen. De nZEB-tool is de Nederlandse vertaling van de PHPP en is uitgebreid met aanvullende tabbladen voor de Nederlandse markt. De nZEB-tool is geschikt voor het ontwerpen van alle soorten energiezuinige gebouwen en energetische renovatie.

Tussendoortjes voor beter energieneutraal bouwen

In de verloren momenten en natuurlijk bij interesse van de cursisten laten wij ook andere tools zien. Bijvoorbeeld de TCO-tool, waarmee je stichtingskosten in relatie brengt met de totale gebruikskosten, de gebouwkwaliteit (comfort, gezondheid, bruikbaarheid en veiligheid) en de milieu-impact. Of de tool voor de berekening van de warmteverliezen van standleidingen. Ook delen wij andere actuele ontwikkelingen.

Is deze cursus iets voor mij?

Voor deze opleiding is enige voorkennis vereist, namelijk de basis van energiezuinig bouwen, bouwfysica en Excel.

Basiskennis Excel

Celbewerking: het invoeren, kopiëren, plakken en verwijderen van celinhoud; het aanmaken van koppelingen
Werkbladbewerking: werkbladbeveiliging en beveiliging opheffen/ het zichtbaar maken en verbergen van werkbladen en van delen van werkbladen/ het wisselen tussen werkbladen

Basiskennis bouwfysica

Energie – Je bent bekend met de bouwfysische grondbeginselen van de warmtetransmissie:

  • thermische eigenschappen van materialen,
  • de thermische eigenschappen van kozijnen,
  • de fysische eenheden van warmtestroom, energiebehoefte ect.
  • thermische bruggen,
  • warmteaccumulatie van gebouwen en
  • warmtedistributie verwarmingssystemen.

Vocht – Je kent de fysische verschijnselen waterdamptransport en condensatie als ook de relatieve en absolute luchtvochtigheid

Basiskennis bijna energieneutrale gebouwen

Je kent de betekenis van het begrip Trias energetica. Dus je bent bekend met het isoleren van gebouwen, kent de thermische eigenschappen van kozijnen en beglazing en de werkwijze van ventilatiesystemen.

Ook weet wat nodig is voor een goed zomercomfort: zonwering en zomernachtventilatie. Daarnaast beschikt je ook over de basiskennis van verwarming en warmwatervoorzieningen en je kent het principe van verwarmen met naverwarmde ventilatielucht in passiefhuizen.

Wat heb ik nodig voor deze cursus?

Voor deze cursus dien je in bezit te zijn van een licentie van de nZEB-tool. Ook heb je een eigen computer met een geïnstalleerd Excel-programma (bij voorkeur op Microsoft) nodig. Stel hierin de beveiliging zo in dat je macro’s kunt uitvoeren. Zorg hiervoor voorafgaand (!) aan de cursus.