Praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren

DURATION:
Dit is een 4 daagse cursus

Categories

Bouwen volgens BENG, NOM of Passiefhuis?

Na deze 4 daagse praktijkcursus maak jij van energieneutraal bouwen ook jouw succes! 

Voor professionals in de bouw en installatiebranche, medewerkers en ondernemers van aannemersbedrijven en architectenbureaus, adviseurs, installateurs, projectontwikkelaars en projectleiders.
Door de experts energieneutraal bouwen Clarence Rose, Henk Wegkamp en Carl-peter Goossen.

Energieneutraal bouwen, er komt veel bij kijken. Details en berekeningen waarmee je meestal goed uit de voeten kon werken niet meer – laat staan de vuistregels voor het dimensioneren van de installaties!
Ook al is energieneutraal bouwen de nieuwe bouwstandaard, de bouwprofessional heeft niet zo een-twee-drie de antwoorden op vragen die steeds meer spelen in ontwerp en uitvoering van energieneutrale projecten. Hoe krijg je een gebouw echt luchtdicht? Een kozijn inpakken en dus extra isoleren, hoe zinvol is dat? Wordt koelen standaard, gezien de afgelopen warme zomer?
Ook komt er steeds meer druk op de uitvoering, beloofde kwaliteit moet worden aangetoond, zij het voor EPV, opdracht met energieprestatiegarantie of straks met de wet kwaliteitsborging. Hoe voorkom je gedoe in de uitvoering of achteraf? Welke keuzes maak je, ook omdat de materiaalkosten extreem stijgen? Hoe blijf je als bouwprofessional aan de bal in een tijd van steeds meer off-site productie en grootschalige uitrol van schilrenovaties?

Volgende cursus data:

 • januari/februari 2019
  donderdag 24 en dinsdag 29 januari, woensdag 6 februari en donderdag 14 februari, 9.15 – 16.30 uur.
  Examen voor “Gecertificeerd passiefhuis vakman” (niet verplicht): zaterdag 23 februari, 10:00 – 12:00 uur.
 • mei 2019
  donderdag 9 mei, dinsdag 14 mei, vrijdag 17 mei en woensdag 22 mei, 9.15 – 16.30 uur.
  Examen voor “Gecertificeerd passiefhuis vakman”(niet verplicht): vrijdag 24 mei 2019, 10:00 – 12:00 uur.

Samenwerken is vereist

 

In een goed geïsoleerd gebouw staan installaties niet meer op zichzelf en kun je niet meer alleen je eigen ding doen als adviseur of op de bouw.

 

Energieneutraal bouwen is een uitdaging maar ook een kans. En hoeft niet ingewikkeld te zijn, als je maar weet waar je alert op moet zijn in ontwerp en uitvoering. Om energieneutraal bouwen duurzaam, comfortabel én betaalbaar te maken is Trias Energetica de aangewezen route. Met een correcte bouwkundige aanpak kan de energiebehoefte voor verwarming zich beperken tot eentiende (!) van wat tot nu toe gebruikelijk was. Economisch gezien is dit de meest optimale aanpak. Hiervoor moeten wel de juiste beslissingen worden genomen in de ontwerpfase en het gebouw tot de details goed worden doorgeëngineerd. En het gebouw moet natuurlijk conform het ontwerp worden uitgevoerd. Natuurlijk? Tja, daarvoor ben je dus echt afhankelijk van de know-how en betrokkenheid van de vakmensen. 

Voor energieneutraal bouwen hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je kunt bouwen en vertrouwen op jarenlange ervaring en wetenschappelijke kennis, beproefd in talloze energieneutrale passiefhuisprojecten in Nederland, maar ook wereldwijd.

Met deze cursus maak je er ook jouw succes van

De Praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren van Kennisinstituut KERN biedt de ondersteuning bij actuele vraagstukken van ontwerpende en uitvoerende bouwprofessionals. Als deelnemer krijg je in deze cursus inzicht over de relevante aspecten en gevoel voor de samenhang van de disciplines die bij een betaalbaar, gezond en comfortabel energieneutraal gebouw een integraal geheel vormen.

Alles over energieneutraal bouwen en renoveren in vier dagen

Wetenschappelijke kennis en de bouwpraktijk gaan hand in hand. De basisprincipes van energieneutraal en passief bouwen worden begrijpelijk vertaald naar jouw bouwpraktijk. Voorbeelden, oefeningen, uitleg door ervaren docenten en projectbezoeken maken je vertrouwd met de belangrijke (uitvoerings-)aspecten bij energieneutraal bouwen.

De kennis die je opdoet kun je direct praktisch toepassen. Welke materialen zijn geschikt en hoe kom je tot een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil? Hoe los je thermische bruggen op en wanneer vormen deze wel en geen probleem? Hoe realiseer je een goede luchtdichtheid, ook in complexe situaties? Een bijzondere plek nemen de kozijnen in, want deze kunnen, mits goed geïsoleerd en afhankelijk van de zoninstraling, zelfs energie opleveren.

De bouwkundige verdieping wordt verbreed met installatietechnische onderwerpen zoals comfortventilatie; verwarming via ventilatielucht en passieve koeling worden in verband gebracht met de bouwkundige kwaliteit. Zo begrijp je de (vaak verrassend andere) dimensionering van installaties in een energieneutraal gebouw.

Energieneutraal bouwen wordt heel simpel, betaalbaar en betrouwbaar door goed samen te werken. Deze cursus slaat de brug tussen de verschillende disciplines, want bij een energieneutraal gebouw vormen ze een integraal geheel. Je wordt alert op de snijvlakken, daar waar je moet afstemmen in ontwerp en in de uitvoering.

Wil je aansluiten bij de koplopers?

De Praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren van Kennisinstituut KERN is bestemd voor professionals in de bouw. Heb jij een bouwgerelateerde vakopleiding? Ben jij medewerker van een aannemersbedrijf of woningbouwvereniging, energie- of bouwadviseur, projectontwikkelaar of projectleider?

‘Zo doen we het altijd’ is echt verleden tijd. Als je je marktpositie wilt behouden en versterken en jezelf verder wil ontwikkelen maak je je deze kennis eigen. Zo raak je niet achterop, als ondernemer én als medewerker. Wil je aansluiten bij de koplopers in de bouw, dan is deze cursus echt iets voor jou! Met deze nieuwe kennis kan alles voor je veranderen.

Wat heb je aan de praktijkcursus:

– Ontdek hoe je met gelijke woonlasten betere gebouwen kunt maken.
– Krijg superslimme trucs voor het oplossen van thermische bruggen.
– Kom achter de geheimen van passieve zonnewarmte en energie-plus-kozijnen.
– Beoordeel de impact van architectuur en bouwconstructie op comfort en installaties.
– Leer energie- en kostenefficiënt ontwerpen én bouwen.
– Bespaar juist tijd door inzicht in de juiste timing in ontwerp en uitvoering.
– Pas deze kennis toe op renovatievraagstukken. Daar is het voorál om te doen.
– Stel je vragen persoonlijk aan Clarence, Henk en Carl-peter, je hebt een kort lijntje met hen!
– Kom in contact met andere ondernemers en medewerkers die ook willen aansluiten bij de koplopers.

[maxbutton id=”2″]

Deze cursus wordt ook aangeboden in de richting installatietechniek: [maxbutton id=”3″ ]

Je krijgt les van zeer ervaren docenten

De hoofddocenten zijn Clarence Rose (passiefhuisspecialist), Henk Wegkamp (energetisch-economisch analist) en Carl-peter Goossen (NZEB-ontwerpmanager). Zij zijn expert op hun vakgebied, hebben jarenlange ervaring met energieneutraal bouwen en diepgaande kennis van de bouwpraktijk. Tevens zijn enkele gastdocenten betrokken.

Dit krijg je als je meedoet:

De driedaagse cursus zit boordevol bewezen kennis en praktijk inspiratie. De Praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren bestaat uit 6 modules. De cursus begint met de economische geheimen achterTrias Energetica en kostenefficiënte ontwerp- en bouwmethodiek. In de middag staat luchtdicht bouwen centraal en zijn er demonstraties. Op dag 2 volgt een verdieping in isolatietechniek en leer je thermische bruggen beoordelen en condensproblemen voorkomen. De middag zoomt in op passiefhuis-kozijnen en sluit af met toegepaste renovatietechniek. Op dag 3 wordt je kennis verbreed met comfortventilatie en warmtevoorziening in passiefhuizen. Aansluitend komt de interdisciplinaire samenhang van energieneutraal bouwen aan bod en rond je de cursus af met een bezoek aan twee energieneutrale projecten.

Het is een cursus van experts voor experts, dus echt een praktijkcursus. Clarence Rose, Henk Wegkamp en Carl-peter Goossen zijn doorgewinterde experts op het gebied van energieneutraal bouwen en renoveren, die hun ervaringen graag delen. Hun enorme ervaring op verschillende werkterreinen en de voorbeeldprojecten helpen je zeker aan te sluiten op de nieuwe bouwpraktijk.

Deze cursus wordt al jarenlang in tientallen landen gegevenaan professionals in de uitvoerende bouw en installatietechniek en sinds enkele jaren op de Nederlandse markt aangeboden door Kennisinstituut KERN. KERN staat voor Kennisinstituut energetische renovatie en nieuwbouw en is opgericht om de energietransitie in de bouw te versnellen. KERN verzamelt zo compleet mogelijk actuele kennis, stelt deze laagdrempelig beschikbaar en ontwikkelt opleidingen en cursussen.

Save the dates!

De cursus vindt plaats op donderdag 24 en dinsdag 29 januari en woensdag 6 februari 2019, 9:15 – 17:00 uur.

Je behaalt het internationaal erkende certificaat Passiefhuis Vakman

De cursus leidt op voor het examen Passiefhuis Vakman. Slaag je, dan ontvang je het internationaal erkende en gewaardeerde certificaat Passive House Tradesperson. Deelname aan de modules is niet verplicht voor deelname aan het examen. Het certificaat wordt verstrekt door het Passive House Institute.

Jouw investering

De cursus bestaat uit 6 modules. Voor de complete cursus inclusief gratis examentraining betaal je € 860,-

Deelname aan 1 module kost € 160,-.
Deelname aan het examen kost € 250,- .
Alle prijzen zijn excl. 21% btw.
Kennisinstituut KERN geeft de cursus op verzoek ook in-house, mailons als je daar interesse in hebt.

Bonus: examentraining gratis 

Wanneer je inschrijft voor de gehele cursus kun je gratis deelnemen aan de examentraining. Tijdens deze training worden al je vragen beantwoord en oefen je ter voorbereiding op het examen ‘Certified Passive House Tradesperson’. Docent is Clarence Rose.

De examentraining vindt plaats op donderdag 14 februari2019, 9:30 – 12:00 uur.

En nog een bonus: 20% extra korting

Bij gelijktijdige aanmelding van 4 collega’s voor de complete cursus en het examen, kan de 5e collega gratis deelnemen! Dus 5 personen voor de prijs van 4.

Over de locaties in Ede en Arnhem

De cursus wordt op onze locaties gegeven in Ede, Horapark 2 of in Arnhem, IPKW terrein Powerlab Westervoortsedijk 73.
In de restaurants op de cursuslocatie kun je tussen de middag lunchen op eigen kosten.

Maak met deze cursus van energieneutraal bouwen ook jouw succes

Energieneutraal bouwen is de nieuwe bouwstandaard, voor nieuwbouw én renovatie. Grijp die uitdaging en pak die nieuwe kansen! Als je deze essentiële en zeer waardevolle kennis bijspijkert blijf jij aan de bal en hou je de aansluiting met de koplopers in de bouw- en installatiesector. Deze cursus kan alles voor je veranderen.

[maxbutton id=”2″]

Klik hiervoor de voorwaarden.

Nog meer info nodig om te beslissen?

Heb jij (of je baas) nog meer informatie nodig om te kunnen beslissen over deelname? Klik dan door naar de informatie over de 6 modules.

1: De basis van betaalbaar (bijna) energieneutraal bouwen
2. Luchtdicht bouwen en het bouwproces
3. Thermische isolatie en bruggen | ramen, deuren, kozijnen
4. Excursie 2 (bijna) energieneutrale projecten
5. Basis balansventilatie en warmteopwekking
6. Bijna energieneutrale renovatie, EnerPHit

Hebben we je overtuigd dat je met deze praktijkkennis aan de bal blijft?

Fijn! We kijken uit naar je aanmelding en ontmoeten je graag op 24 januari!

[maxbutton id=”2″]

Praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren

De Praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren biedt de ondersteuning bij actuele vraagstukken van ontwerpende en uitvoerende bouwprofessionals. Als deelnemer krijg je in deze cursus inzicht over de relevante aspecten en gevoel voor de samenhang van de disciplines die bij een betaalbaar, gezond en comfortabel energieneutraal gebouw een integraal geheel vormen.

Leerdoelen

 • Je leert alles over energieneutraal bouwen en renoveren.
 • leer je de basisprincipes van energieneutraal en passief bouwen kennen.
 • Je raakt vertrouwd met de bijzonderheden bij de uitvoering van (bijna) energieneutrale gebouwen.
 • Je leert het belang van hoge kwaliteit en aandacht voor de details.
 • Ook begrijp je het belang van de samenhang van de verschillende disciplines die bij het bouwproces betrokken zijn en die bij een bijna energieneutraal gebouw een integraal geheel vormen.
 • Deze cursus legt de nadruk op de aspecten van de bouwkundige aspecten.
 • Wetenschappelijke kennis en de bouwpraktijk gaan in deze cursus hand in hand.

 

Resultaat

Het examen Passiefhuis Vakman

De cursus leidt op voor het examen Passiefhuis Vakman. Slaag je, dan ontvang je het internationaal erkende en gewaardeerde certificaat Passiefhuis Vakman. Het certificaat wordt verstrekt door het Passive House Institute.

Doelgroep

Voor professionals in de bouw, medewerkers en ondernemers van aannemersbedrijven en architectenbureaus, bouwadviseurs, projectontwikkelaars en projectleiders.

Vooropleiding

vakopleiding in de richting bouwtechnische uitvoering.

Inhoud

De 6 modules met specialisatie Bouwkunde

Definities rondom energieneutraal bouwen

Je leert de definities kennen van (bijna) energieneutrale bouwconcepten, zoals bijvoorbeeld BENG, NOM en passiefhuis, en de bijbehorende eisen en verbruikswaarden.

Basisprincipes van het (bijna) energieneutraal en passief bouwen, ecologie en comfort

Je leert de 5 basisprincipes van het (bijna) energieneutraal en passief bouwen kennen en kunt deze onderbouwen. Je leert de relatie kennen van (bijna) energieneutraal bouwen met ecologie en wooncomfort.

Energiebalans en ontwerpprincipes

Je leert dat de achterliggende basis van passiefhuistechnologie een bouwfysische energiebalansberekening is (NZEB-tool/PHPP) en kent de belangrijkste factoren en ontwerpprincipes.

Economie

Je leert de economische aspecten van (bijna) energieneutraal en passief bouwen benoemen en globaal een beschrijving te geven van de invloed van deze aspecten op het ontwerp en de uitvoering.

Informatie voor de eindgebruiker en ondersteuning

Je neemt kennis van de bijzonderheden in het gebruik van (bijna) energieneutrale en passieve gebouwen zodat je in staat bent gebruikers hierover te informeren.

Luchtdicht bouwen

Je leert het belang aangeven van een luchtdichte constructie en de invloed van luchtlekken op het warmteverlies. Je begrijpt het verschil tussen wind- en luchtdichtheid. Je kunt de typische plaatsen van luchtlekken aanwijzen en weet hoe deze luchtlekken zijn te voorkomen. Je kunt uitleggen hoe de luchtdichtheid wordt gemeten.

Bouwproces en kwaliteitsborging

Je leert de specifieke bijzonderheden van het bouwproces en de kwaliteitsborging van (bijna) energieneutrale en passieve gebouwen benoemen en verkrijgt kennis van het nut en de systematiek van passiefhuiscertificatie.

Thermische isolatie in (bijna) energieneutrale en passieve gebouwen

Je leert de gangbare isolatiematerialen en hun eigenschappen kennen en bent in staat om de voor- en nadelen van deze materialen te benoemen. Je verkrijgt kennis van de juiste verwerking ervan.

Constructie zonder thermische bruggen

Je leert de thermische geleidbaarheid inschatten van gebruikelijke bouwmaterialen. Je leert het principe van een thermische-brugberekening kennen en kunt een eenvoudige schatting maken van de warmteverliezen door een thermische brug. Je leert de basisregels kennen om een thermische brug te voorkomen en kunt aangeven hoe een thermische brug in principedetails geoptimaliseerd kan worden.

Passiefhuis ramen, deuren kozijnen

Je leert de specifieke functies en eigenschappen kennen van transparante passiefhuiselementen en de eisen aan de inbouw ervan. Je kent de bijzonderheden bij schuine elementen en bij passiefhuisdeuren. Je leert het samenspel kennen van de verschillende invloeden t.b.v. optimalisatie van schil-elementen. Je verkrijgt kennis over (het praktische nut) van de certificering van transparante schil-elementen en de indeling in categorieën van energie-efficiëntie.

Deze middag bezoeken we minimaal 2 (bijna) energieneutrale/passiefhuisprojecten in de omgeving van Ede. Indien mogelijk is een van deze projecten in uitvoering omdat dit meestal waardevolle inzichten oplevert in uitvoeringsvragen die ook in deze cursus worden behandeld.

De excursie wordt begeleid door een docent. De locaties worden meestal direct voorafgaand aan de excursie bekendgemaakt.

Basisprincipes: Balansventilatie

Je leert de basisvoorwaarden kennen voor goede luchtkwaliteit en de noodzaak ervan. Je kunt de werking van balansventilatie en het principe van warmteterugwinning beschrijven.

Basisprincipes: Warmteopwekking

Je leert de basisprincipes van de warmtevoorziening in een (bijna) energieneutraal gebouw kennen en onderbouwen. Je verkrijgt begrip van het vereiste vermogen voor verwarming en de bijzonderheden bij warmtetoevoer, al dan niet via ventilatielucht. Je krijgt kennis van de bijzonderheden bij toepassing van conventionele warmtebronnen voor warm tapwater en verwarming en van het gebruik van hernieuwbare energie in een passiefhuis. Je kunt de bijzonderheden beschrijven van haarden in luchtdichte gebouwen en van bestaande warmtebronnen na passiefhuis renovatie. Je leert de aandachtspunten kennen bij de uitvoering van de warmte-installaties.

(Bijna) energieneutrale renovatie en EnerPHit

Je leert diverse methodes van (bijna) energieneutrale renovaties met passiefhuistechnologie kennen en de bijzonderheden bij een stapsgewijze aanpak. Daarbij krijg je inzicht over de voordelen van No-regret-renovatie met betrekking tot potentiële energiebesparingen, comfort en gezondheid. Tevens krijg je inzicht in de (praktische en economische) grenzen van een renovatie. Je leert een zinvolle thermische isolatiewaarde bij renovatiemaatregelen bepalen. Tevens leer je de bouwfysische aandachtspunten kennen en de principiële vereisten en voordelen van EnerPHit-certificering.

Cursusmateriaal

 

Docenten

De hoofddocenten zijn Clarence Rose (passiefhuisspecialist), Henk Wegkamp (energetisch-economisch analist) en Carl-peter Goossen (NZEB-ontwerpmanager). Zij zijn expert op hun vakgebied, hebben jarenlange ervaring met energieneutraal bouwen en diepgaande kennis van de bouwpraktijk. Tevens zijn enkele gastdocenten betrokken.

Nicolaas van Everdingen

Systeem-integrator en expert integraal (ver)nieuwbouwen

Clarence Rose

Clarence Rose

passiefhuisspecialist

Henk Wegkamp

Henk Wegkamp

energetisch-economisch analist

Locatie in Ede en Arnhem

De cursus wordt op onze locaties gegeven in Ede, Horapark 2 te Ede of in Arnhem, IPKW terrein Powerlab Westervoortsedijk 73 Arnhem. In het restaurant op de cursuslocatie kun je tussen de middag lunchen op eigen kosten.

Jouw investering

Deelname 1 module: € 160,-
Complete cursus 6 modules incl. gratis examentraining € 860,-
Deelname examen: € 250,-
Alle prijzen zijn excl. 21% btw.
Gratis: Bij aanmelding van 4 werknemers tegelijkertijd, mag 1 collega extra mee.
Kosten in house-cursus: op aanvraag

Examentraining gratis bij inschrijving 6 modules

Wanneer je inschrijft voor de gehele cursus kun je gratis deelnemen aan de examentraining. Tijdens deze training worden je vragen beantwoord en oefen je ter voorbereiding op het examen “Gecertificeerd passiefhuis vakman”. Docent is Clarence Rose.