Energiebalans met designPH

START:
10 oktober 2019
DURATION:
Voor deze cursus heb je een eigen laptop met geïnstalleerd designPH nodig.

Categories

Agenda , nZEB-tool

Energiebalans met designPH

De nZEB-tool/PHPP heeft een grafische add-on, een plugin in Sketchup waarmee de geometrie van een project inclusieve schaduwelementen kan worden gesimuleerd en geïmporteerd. Door de grafische zichtbaarheid van invoergegevens voorkom je fouten bij de invoer in de nZEB-tool/PHPP.

Inhoud van de cursus

Tijdens deze cursus leer je de benodigde basistechnieken kennen van Sketchup om te kunnen werken met designPH. Aan de hand van een voorbeeldproject dat je zelf invoert, nemen we alle functies van de plugin door, leer je het import/export-macro van de nZEB-tool/PHPP gebruiken en zetten wij de koers uit hoe je de energiebalansberekening in de nZEB-tool/PHPP verfijnt.

Leerdoelen

In deze cursus leer je de Plug-in DesignPH kennen en toepassen voor de energetische analyse van gebouwen.

Na een introductie waarin je de basistools leert kennen voeren wij stapsgewijs een gebouw in. Daarbij leer je o.a. de functies kennen voor:

  • de geometrische invoer
  • de invoer van energetische eigenschappen van de gebouwschil en het toekennen aan de opake bouwdelen
  • de invoer van locatiegegevens
  • de invoer van ramen
  • het toekennen van energetische eigenschappen van ramen, deuren, kozijnen
  • de schaduwanalyse

Na invoer van alle gebouwgegevens leer je hoe je de energetische prestatie van het gebouw ook zonder de nZEB-tool kunt inschatten. Ook leer je tools kennen om je invoer te controleren. Aansluitend exporteren we de gegevens uit het model en lezen deze in in de nZEB-tool. Afsluitend leer je de truc kennen voor een snelle aanpassing van het geometrische ontwerp. In een gevorderd energetisch ontwerpproces bespaart je dit veel rekentijd en voorkom je fouten.

Voor wie?

Deze cursus is bestemd voor bouwkundigen, installatieadviseurs, energieadviseurs, adviseurs bouwphysica, architecten.

Voorkennis

Voor deze opleiding is enige voorkennis vereist: basiskennis bouwfysica en enige ervaring met tekenprogramma’s. En natuurlijk helpt het als je wel eens in Sketchup hebt getekent. Je hoeft nog niet overweg te kunnen met de nZEB-tool.

Dit heb je nodig

Een laptop met daarop een goed werkend DesignPH-plugin en Sketchupprogramma. Zorg hiervoor voorafgaand aan de cursus. Voor de import in de nZEB-tool heb je Excel nodig voor Microsoft en de nZEB-tool. Het import-macro werkt niet in een mac-omgeving. Stel de beveiligingsinstellingen zo in dat je macro’s ook kunt uitgevoeren.

Geplande cursusdata 

Donderdag 10 oktober 2019, 9.15 – 16.30 uur

Jouw investering

420,- excl. btw

Kijk hier voor de voorwaarden.

Voor deze cursus dien je in het bezit te zijn van een licentie voor de nZEB-tool/PHPP en DesignPH.