AZEB training

START:
18 november 2019
DURATION:
Dit is een vierdaagse training aangevuld met e-learning modules.

Categories

Agenda , Cursus

AZEB training: In 27 stappen naar betaalbare BENG

 

Welke keuze je ook maakt NOM, aardgasloos, passief of actief (ver-)bouwen; de vraag van de klant blijft uiteindelijk dezelfde: welke waarde krijg ik voor mijn geld? Centraal hierbij staat het kosteneffectief ontwikkelen van een gebouw dat energiezuinig, comfortabel en gezond is. Niet alleen nu, maar ook de komende 30, 50, of zelfs 100 jaar. Maar hoe doe je dat?!

Een succesvol kosteneffectief project houdt bij het ontwikkelen van gebouwen rekening met de gehele levenscyclus van het gebouw en combineert technische oplossingen met efficiënte processen en organisatie. Hierdoor stijgt de tevredenheid van de eindgebruikers en krijgt het geïnvesteerd kapitaal een hoger rendement. In het Europese project AZEB (Affordable Zero Energy Buildings) is op basis van de grote diversiteit aan bestaande oplossingen uit heel Europa, een compacte samenhangende methode ontwikkeld die opdrachtgever en opdrachtnemer helpt om samen stap-voor-stap betaalbaar een BENG te ontwikkelen. De methode geeft overzicht, inzicht én biedt vele praktische hulpmiddelen voor de projecten praktijk.

In deze 4-daagse training maak je intensief kennis met de 27 stappen van de AZEB methodiek om betaalbaar (bijna) energieneutraal te bouwen en te renoveren. De training bestaat uit zowel technische als organisatorische en procesmatige oplossingen, die in samenhang worden behandeld. De training is zeer interactief opgezet en er wordt regelmatig gebruik gemaakt van actuele casuïstiek van de deelnemers om de vertaling naar de eigen praktijk zo makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een e-learning omgeving waar extra materiaal wordt aangeboden ter verdieping en voorbereiding van de lessen, alsmede een selectie van hoogwaardige praktische tools voor de dagelijkse projectenpraktijk.

 

Doelgroep van de training:

De training is specifiek bedoeld voor:

  • (project-)managers en beleidsmedewerkers van professionele opdrachtgevers zoals woningcorporaties, gemeenten en investeerders
  • opdrachtnemende professionals vanuit de gehele bouwketen zoals architecten, bouwkundige en installatie-technische adviseurs en energie-adviseurs
  • (project-)managers van projectontwikkelaars, aannemers, installateurs en professionele beheerorganisaties

Het niveau van de training is HBO+. De stof is van toepassing op zowel nieuwbouw als renovatie.

 

Opbouw van het programma:

Het programma van de 4-daagse training is opgebouwd langs de verschillende projectfasen en de 27 stappen in de AZEB methode. Daarbij worden verschillende kern thema’s vastgepakt en uitgediept in praktische werkvormen met behulp van bestaande casuïstiek en ondersteunende tooling. De voertaal van het programma is Nederlands. Op de e-learning omgeving zullen ook enkele naslagwerken in het Engels aangeboden worden.

Voorbereidende opdracht.

Enkele weken voor de start van de cursus ontvangen de deelnemers een voorbereidende opdracht via het e-learning systeem. Door in de aanloop van de training alvast wat materiaal te bestuderen en te vertalen naar de eigen praktijk, kan een vliegende start gemaakt worden in de training en wordt de borging van het trainingsmateriaal vergemakkelijkt. De tijdsinvestering voor deze opdracht is zo’n twee a drie uur.

Dag één – 18 november 2019: Introductie en De initiatieffase.

In het eerste blok van deze dag wordt de AZEB methode en het speelveld geïntroduceerd. Daarna behandelen we de stappen in de initiatieffase. In deze eerste fase bepalen opdrachtgever en opdrachtnemer samen de uitgangspunten, randvoorwaarden, samenwerkingsvormen en contracten voor het project. Door in de initiatieffase expliciet rekening te houden met alle 27 stappen in de levenscyclus van het project leg je een geweldige basis voor het ontwikkelen van een betaalbare BENG. In de training laten we je zien hoe je dit doet. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het bepalen van BENG prestatie-indicatoren, het opstellen van een gebalanceerd programma van eisen en het verlenen van prestatie-garantie.

Dag twee – 19 november 2019: De ontwerpfase.

In deze tweede fase worden in de technische en procesmatige basisprincipes voor het ontwerpen van een betaalbaar BENG geïmplementeerd in het ontwerp. Speciale aandacht wordt besteed aan technische uitgangspunten voor betaalbare BENG op gebouw- en wijkniveau, aan het bepalen van levenscycluskosten en aan het multidisciplinair ontwerpproces om de waarde van het ontwerp te optimaliseren voor de hele levenscyclus van het gebouw.

Dag  drie – 2 december 2019: De bouwfase.

In deze derde fase staat een effectief en efficiënt bouwproces centraal. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij het vormen van langdurige partnerschappen, bij gerichte teambuilding, passend contract management, kwaliteitsborging en goede overdracht aan bewoner en/of beheerder om zo een betaalbaar BENG te maken. De basis hiervoor is in de vorige twee fasen gelegd, nu mag het bouwteam de kansen inkoppen!

Dag vier – 3 december 2019: De gebruiks- en onderhoudsfase en Ketenintegratie.

In de gebruiks-en onderhoudsfase van het project dient de prestatie van de BENG geborgd te worden. Speciale aandacht gaat uit naar de invloed van en beïnvloeding van bewonersgedrag, naar monitoring, naar validatie en verificatie van de gewenste prestaties en naar optimalisatie van de systemen. In het tweede blok van deze dag staat de vertaling centraal van al het geleerde van de afgelopen dagen naar de meest vergaande kans voor kostenoptimalisatie bij de ontwikkeling van BENG: Ketenintegratie.

 

De 27 afzonderlijke stappen in de AZEB methode zijn te zien in onderstaande figuur. Op www.azeb.eu is de volledige beschrijving van de methode verkrijgbaar. Nu nog in het engels, maar de vertaling is onderweg, en zal zeker beschikbaar zijn tijdens de training.

 

 

Docenten

De training wordt gegeven door een multidisciplinair docententeam. Elk van de docenten heeft naast een stevige theoretische basis zijn of haar sporen verdiend in de praktijk van de (bijna) energieneutrale bouw.  Hoofdtrainer is Joyce van den Hoek Ostende, projectleider van het Europese AZEB project en specialist op het gebied van integrale samenwerking en verduurzaming in de bouw. Daarnaast zullen in elk geval de volgende trainers expertise inbrengen vanuit hun specifieke vakgebied:

Clarence Rose: Specialist in energieneutrale bouw en renovatie, expert passiefhuis technologie.

Guido van Houdt: Lean consultant en teamcoach voor de bouwsector.

Carl-Peter Goossen: Ontwerpmanager en pionier van het eerste uur in duurzaam bouwen en ketenintegratie in de bouw.

 

Data, tijden en locatie van de training

 

De training wordt gegeven op de prachtige locatie van The Green House, op 5 minuten loopafstand van Centraal Station Utrecht en dus goed bereikbaar met openbaar vervoer. The Green House is een circulair en zeer duurzaam gebouwd en beheerd restaurant annex Urban Farm. Een inspirerende omgeving dus voor de AZEB training!

De trainingsdagen zijn gepland op 18 en 19 november en 2 en 3 december 2019. Alle dagen duren van 10 tot 16 uur.

 

Jouw investering

Voor de complete training inclusief toegang tot de e-learning omgeving met alle cursusmateriaal en verschillende praktische tools betaal je €1195. Lunch, koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen. Deze prijs is exclusief 21% BTW. KERN biedt deze cursus ook aan als in-company training, neem daarvoor contact op met KERN. Kijk hier voor de cursusvoorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *