AZEB-routekaart: in 17 stappen naar betaalbare BENGAZEB-training: In 17 stappen naar betaalbare BENG

Aan welk project je ook werkt – de vraag van de klant komt steeds op hetzelfde neer: Wat (welke waarde) krijg ik voor mijn geld? Centraal hierbij staat het kosteneffectief ontwikkelen van een energiezuinig en mens- en milieuvriendelijk gebouw. Een gebouw dat voldoet aan de wensen van de gebruikers nu, maar ook de komende 30, 50 jaar of langer. Maar hoe doe je dat?! Ga aan de slag met de AZEB-methode voor betaalbaar energieneutraal bouwen in 17 stappen!

De AZEB-routekaart: overzicht voor opdrachtgever en opdrachtnemer

Het ontwikkelen van een succesvol kosteneffectief project vereist een efficiënt proces en organisatie. Daarbij de effecten op de levenscyclus van het gebouw meewegen bij het technische ontwerp. Hierdoor stijgt de tevredenheid van de eindgebruikers en krijgt het geïnvesteerde kapitaal een hoger rendement. In het Europese project AZEB (Affordable Zero Energy Buildings) is een compacte, samenhangende methode ontwikkeld op basis van de grote diversiteit aan bestaande oplossingen uit heel Europa. Deze methode helpt opdrachtgever en opdrachtnemer om samen stap-voor-stap betaalbaar een (bijna) energieneutraal project te ontwikkelen. De methode geeft overzicht, inzicht en biedt vele praktische hulpmiddelen voor de projecten. Ze is toepasbaar voor zowel nieuwbouw als renovatie.

In 17 stappen betaalbaar (bijna) energieneutraal te bouwen

In deze 4-daagse training maak je intensief kennis met integraal projectmanagement en leer je in 17 stappen om betaalbaar (bijna) energieneutraal te bouwen en te renoveren. De AZEB-methode bestaat uit samenhangende technische als organisatorische en procesmatige oplossingen. Deze maken deel uit van de training.
De kernthema’s zijn kwaliteitsborging, integraal projectmanagement en inkoop & prestatiegarantie. De training is interactief opgezet en er wordt regelmatig gebruik gemaakt van actuele casuïstiek van de deelnemers om de vertaling naar de eigen praktijk zo makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een e-learning omgeving waar extra materiaal wordt aangeboden ter verdieping en voorbereiding van de lessen, alsmede een selectie van hoogwaardige praktische tools voor de dagelijkse projectenpraktijk.

Doelgroep AZEB-training:

Deze training is specifiek bedoeld voor:

  • (project-)managers en beleidsmedewerkers van professionele opdrachtgevers zoals woningcorporaties, gemeenten en investeerders
  • (project-)managers van projectontwikkelaars, aannemers, installateurs en professionele beheerorganisaties
  • opdrachtnemende professionals vanuit de gehele bouwketen zoals architecten, bouwkundige en installatie-technische adviseurs en energie-adviseurs

Het niveau van de training is HBO+. De stof is van toepassing op zowel nieuwbouw als renovatie.

Opbouw van het programma:

AZEB-methode voor betaalbaar energieneutraal bouwen in 17 stappen

Het programma van de 4-daagse training is opgebouwd langs de verschillende projectfasen en de 17 stappen in de AZEB-methode. Hierbij komen bijvoorbeeld integrale ontwerpmethoden aan bod. Maar je leert ook methodes kennen voor ontwerp-optimalisatie voor kosten, energie, comfort en gezondheid en levenscycluskosten en cost engineering. Ook maak je je een werkwijze eigen voor integrale kwaliteitsborging en leer je de specifieke aspecten kennen bij commissioning van energieneutrale gebouwen. Natuurlijk maken ook contractering en prestatiegarantie deel uit van de AZEB-training. En je leert hoe je impact maakt door ketenintegratie.

In praktische werkvormen diepen wij deze onderwerpen uit met behulp van bestaande casuïstiek en ondersteunende tooling.

De voertaal van het programma is Nederlands. Op de e-learning omgeving zullen ook enkele naslagwerken in het Engels aangeboden worden.

Voorbereidende opdracht.

Enkele weken voor de start van de cursus ontvangen de deelnemers een voorbereidende opdracht via het e-learning systeem. Door in de aanloop van de training alvast wat materiaal te bestuderen en te vertalen naar de eigen praktijk, kan een vliegende start gemaakt worden in de training en wordt de borging van het trainingsmateriaal vergemakkelijkt. De tijdsinvestering voor deze opdracht is zo’n twee a drie uur.

Docenten

De training wordt gegeven door een multidisciplinair docententeam. Dit team bestaat uit docenten met een stevige theoretische basis die zijn of haar sporen hebben verdiend in de praktijk van de integrale (bijna) energieneutrale bouw.

Joyce van den Hoek Ostende is de hoofdtrainer deze vier dagen. Zij projectleider van het Europese AZEB project en specialist op het gebied van integrale samenwerking en verduurzaming in de bouw. Daarnaast zullen o.a. de volgende trainers expertise inbrengen vanuit hun specifieke vakgebied:

Clarence Rose: Specialist in energieneutrale bouw en renovatie, expert passiefhuis technologie.

Guido van Houdt: Lean consultant en teamcoach voor de bouwsector.

Carl-Peter Goossen: Ontwerpmanager en pionier van het eerste uur in duurzaam bouwen en ketenintegratie in de bouw.

Schrijf je hier in

Cursusdata AZEB-training

De trainingsdagen voor de volgende editie zijn gepland op dinsdag 25, donderdag 27 mei, dinsdag 8 en donderdag 10 juni 2021

Alle trainingsdagen duren van 10 tot 16 uur

Schrijf je hier in

Jouw investering

Voor de complete training inclusief toegang tot de e-learning omgeving met alle cursusmateriaal en verschillende praktische tools betaal je €1195. Lunch, koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen. Deze prijs is exclusief 21% BTW.

Kijk hier voor de cursusvoorwaarden.

Over de locatie in Ede

De training wordt gegeven op de locatie van Kennisinstituut KERN, Horaplantsoen 20 in Ede.
In het restaurant op de cursuslocatie kun je tussen de middag lunchen op eigen kosten.

In-company

KERN biedt deze cursus ook aan als in-companytraining, neem daarvoor contact op met KERN.