Cursus Energiebalans met DesignPH

Zou jij ook meer grip willen op de energieprestatie van je ontwerp? En wil je in vroeg stadium advies kunnen geven over de energetische optimalisatie van een ontwerp? En wil je een snelle en betrouwbare energetische analyse van je ontwerpen? – Dan is designPH de tool waar je naar zocht. De cursus Energiebalans met DesignPH geeft een makkelijke instap in het werken met deze tool! In 1 dag leer je alle stappen die je nodig hebt voor het modelleren met DesignPH. Hiermee breng je al je projecten van begin af aan beter in balans en maak je uiteindelijk van elk gebouw – BENG, NoM of passief – een succes. Maar ook voor energetische renovaties is dit de tools om tot een goed onderbouwd energetisch en economisch advies te komen. 

Bij het integraal ontwerpen van energiezuinige gebouwen vormen de nZEB-tool en DesignPH een onovertroffen duo. Zo is de nZEB-tool/PHPP bekend voor de zeer nauwkeurige energiebalans. Deze komt vrijwel overeen met de werkelijke energiebehoefte en opwekking, je kunt hier dus zelfs een prestatiegarantie op afgeven. Daarbij maakt DesignPH de invoer transparant – én lekker snel. Het leuke is dat deze ontwerp-tools bruikbaar zijn voor alle soorten gebouwen: woningen, kantoren, flatgebouwen en zelfs zwembaden.

Deze cursus is bestemd voor architecten, bouwkundigen en installatieadviseurs. En natuurlijk ook voor adviseurs energie en bouwfysica.

Modelleren met DesignPH

DesignPH is een grafische add-on voor de nZEB-tool/PHPP. Het is een plugin in Sketchup waarmee je de geometrie van een project inclusieve schaduwelementen kunt modelleren. Dit model kun je dan overbrengen naar de nZEB-tool/PHPP.

Door de grafische zichtbaarheid van invoergegevens voorkom je fouten bij de invoer in de nZEB-tool/PHPP. Bovendien versnelt DesignPH het opstellen van een energiebalansberekening enorm. In deze cursus leer je dus de Plug-in DesignPH kennen en toepassen voor een snelle en betrouwbare energetische analyse van gebouwen.

Modelleren met DesignPH

Tijdens deze cursus leer je de benodigde basistechnieken kennen van Sketchup om te kunnen werken met designPH. Aan de hand van een voorbeeldproject dat je zelf invoert, nemen we alle functies van de plugin door. Daarnaast leer je het import/export-macro van de nZEB-tool/PHPP gebruiken en zetten wij de koers uit hoe je de energiebalansberekening in de nZEB-tool/PHPP verfijnt.

Het programma

Introductie DesignPH – de geometrische invoer

De cursus begint met een inleiding in  de Sketchup-basisfuncties. Hierbij leer je hoe eenvoudig het is om een 3-D model van een gebouw in een mum van tijd op te zetten.

De invoer van energetische eigenschappen

Nu leer je hoe je energetische eigenschappen toekent aan vlakken (gebouwschil) en lijnen (thermische bruggen). Ook bepaal je de temperatuurzone per bouwdeel. De energiebehoefte van een gebouw hangt voor een groot deel af van de zoninstraling. Daarom is geolocatie handig. Met deze functie kun je het gebouw namelijk op de juiste plek en in de juiste oriëntatie zetten. En hiermee breng je ook de omliggende schaduwobjecten eenvoudig in beeld.

De invoer van ramen

Nu gaan we ramen intekenen en deze voorzien van de gewenste thermische eigenschappen. Aansluitend leer je de schaduwanalyse kennen.

Afronding en export

DesignPH maakt een globale inschatting van de energieprestatie. De gegevens uit het model kun je inlezen in de nZEB-tool en daar verder finetunen. Afsluitend leer je de truc kennen voor een snelle aanpassing van het geometrische ontwerp. In een gevorderd energetisch ontwerpproces bespaart je dit veel rekentijd en voorkom je fouten.

Tussendoortjes voor beter energieneutraal bouwen

In de verloren momenten en natuurlijk bij interesse van de cursisten laten wij ook andere tools zien. Bijvoorbeeld de TCO-tool, waarmee je stichtingskosten in relatie brengt met de totale gebruikskosten, de gebouwkwaliteit (comfort, gezondheid, bruikbaarheid en veiligheid) en de milieu-impact. Of de tool voor de berekening van de warmteverliezen van standleidingen. Ook delen wij andere actuele ontwikkelingen.

Is deze cursus iets voor mij?

Voor deze opleiding is enige voorkennis vereist. Enige ervaring met tekenprogramma’s is een pre en natuurlijk helpt het als je wel eens in Sketchup hebt getekend. Verder heb je de basis nodig van energiezuinig bouwen, bouwfysica en Excel.

Twijfel je of je voldoende voorkennis hebt om deze cursus te kunnen volgen? Neem dan contact op met ons. In de Cursus Energieneutraal bouwen en renoveren raak je vertrouwd met  de praktische kant van energiezuinig en passief bouwen. Eventueel kun je eerst de cursus Rekenen met energie volgen.

Wat heb ik nodig voor deze cursus?

Voor deze cursus dien je in bezit te zijn van een licentie van de nZEB-tool. Ook heb je een eigen computer met een geïnstalleerd Excel-programma (bij voorkeur op Microsoft) nodig. Stel hierin de beveiliging zo in dat je macro’s kunt uitvoeren. Zorg hiervoor voorafgaand (!) aan de cursus.

Energiebalans met DesignPH

510,00 excl. btw

Data 2023/24

  • Dinsdag 28 mei 2024
  • Woensdag 20 november 2024

Lestijden: 9.15-16.30 uur, inloop: 9.00 uur

Kijk hier voor de voorwaarden.

Korting

Is jouw bedrijf lid van DNA of van BNA? Dan krijg je 20% korting (vermeld dit bij aanmelding – gaarne via “vooruitbetaling” bestellen en niet via IDEAL; er wordt dan een aangepaste factuur gestuurd).

Over de locatie

De cursus wordt op onze locatie in Ede of bij Buitensporig in Tiel gegeven.

Nog geen licentie voor DesignPH?

Bestel hier je licentie.

Wat biedt KERN nog meer?

Het vervolg op deze cursus is de
Cursus Rekenen met de nZEB-tool

Dit is een 2-daagse cursus voor grip op je energetisch ontwerp met de nZEB-tool.

Verdiepingscursus
Rekenen met de nZEB-tool

Dit is een 1-daagse opfris- en verdiepingscursus met een variërend programma, op basis van actuele themas en wensen deelnemers. Hierin krijg je antwoorden op al je specifieke vragen over het gebruik van de nZEB-tool.